דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי ג' בכסלו תשפ"ה 04.12.24
20.7°תל אביב
  • 15.7°ירושלים
  • 20.7°תל אביב
  • 19.2°חיפה
  • 20.9°אשדוד
  • 20.1°באר שבע
  • 22.9°אילת
  • 18.3°טבריה
  • 13.2°צפת
  • 21.4°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
אופנה מהירה

קרבנות אופנה / בגדי יד שנייה עומדים במרכז מלחמת סחר בין רואנדה לארצות הברית

לאחר מכירות החיסול והתרומות השונות, עודפי בגדים מחברות אופנה בארה"ב נאספים על ידי חברות מיחזור ונשלחים לאפריקה | רואנדה מתנגדת בטענה לפגיעה בתעשיית הטקסטיל ותרבות הביגוד המקומית, כמו גם לסביבתה

'מיטומבות'- חבילות בגדים יד שנייה שנשלחו לאפריקה (צילום: Shutterstock)
'מיטומבות'- חבילות בגדים יד שנייה שנשלחו לאפריקה (צילום: Shutterstock)
מור הופרט
מור הופרט
סביבה ואופנה
צרו קשר עם המערכת:

בגדים, או ליתר דיוק בגדים יד שנייה. זהו הנושא שסביבו פתח לפני שבועיים נשיא ארה"ב במלחמת סחר נוספת, הפעם מול רואנדה. שתי מלחמות הסחר קשורות מעט זו בזו, אך טענה זו דורשת הסבר נרחב יותר. ב-29 במרץ הכריז טראמפ כי בכוונתו להשהות בתוך 60 יום את הפטור ממס לו זכו פריטי לבוש מהמדינה בעת כניסתם לשוק האמריקאי, זאת כחלק מהסכם African Growth and Opportunity Act המעניק פטור ממס למוצרים ממדינות אפריקה שמדרום לסהרה.

ברקע ההכרזה החלטה של מדינות אפריקה כבר במרץ 2016: קניה, טנזניה, רואנדה ואוגנדה, להילחם בתופעת בגדי יד שנייה שמיובאים למדינות בכמויות ומציפות את השווקים באפריקה. כחלק מההחלטה העלו אותם מדינות את המכס על בגדי יד שנייה מיובאים מ-20 סנט לק"ג ל-2.5 דולר.

כבר זמן קצת אחרי ההכרזה קניה חזרה בה והורידה את המכסים. טנזניה ואוגנדה חזרו בהם לאחרונה בעקבות הלחץ האמריקאי, ורואנדה נותרה לבדה במערכה. בחודש יוני האחרון התייחס נשיא רואנדה פול קגאמה להחלטתו "זוהי הבחירה שמצאנו שעלינו לעשות, מבחינתי זוהי בחירה פשוטה. אנחנו נכונים לסבול מההשכלות". עוד הוסיף קגאמה כי "רואנדה ומדינות אחרות באזור שחברות גם הן ב-AGOA חייבות לעשות דברים אחרים. אנחנו חייבות לגדול ולבסס את התעשייה שלנו".

הכרזתו של טראמפ באה בעקבות לחץ מצד איגוד חברות מיחזור הטקסטיל האמריקאי על נציבות הסחר של ארה"ב לפעול אל מול המכס שהוטל על ידי המדינות האפריקאיות ולטענתם עלול לגרום לפגיעה תעשיית הטקסטיל האמריקאית ולהצטברות של עודפי בגדים ופסולת בארה"ב העשוי לגרום לפגיעה אקולוגית. עוד טוענים באיגוד כי ההחלטה להטיל מכס על ייבוא מוצרים מארה"ב סותר את הסכם ה-AGOA שבו בתמורה לפטור ממכס בכניסה לארה"ב מתחייבות המדינות לאמץ מדיניות כלכלית על פי ערכי השוק החופשי ולהסיר חסמים מפני ייבוא אמריקאי לאפריקה.

פח הזבל העולמי

בגדי היד השנייה נקראים ברחבי יבשת אפריקה 'מיטומבות' על שם החבילות הגדולות שהם מגיעים בהן. הבגדים מציפים את אפריקה בעודפים רבים של בגדים ממדינות המערב. לטענת המדינות תופעת המיטומבות פוגעת בהן שלושה אופנים. ראשית הבגדים שנמכרים בפחות מדולר לבגד פוגעים בתעשיית הטקסטיל של מדינות אפריקה ולא מאפשרות להן להתפתח ולהתחרות במחירי הרצפה של העודפים מן המערב. שנית היא פוגעת בתרבות הלבוש האפריקאית שנכחדת אל מול הטי שירטים והג'ינסים המערביים הזולים. ושלישית העודפים רבים מדי וגם לאחר המעבר בשווקים האפריקאים ישנם כמויות ענק של בגדים בהם צריך לטפל כפסולת, באמצעות הטמנה או שריפה. זהו מפגע סביבתי הגורם לזיהום אוויר, הצטברות של פסולת ונזקים נוספים.

אנשים ברואנדה קונים בגדים יד שנייה שהגיעו ממדינות במערב (צילום: Sarine Arslanian / Shutterstock.com)
אנשים ברואנדה קונים בגדים יד שנייה שהגיעו ממדינות במערב (צילום: Sarine Arslanian / Shutterstock.com)

שיטת האופנה המהירה שהרגילה אותנו לצרוך הרבה בגדים, בזול יותר ובתחלופה מהירה יותר מבוססת ברובה על עודפים רבים. חברות האופנה מייצרות כמויות רבות של בגדים, הרבה מעבר לכושר המכירה הממשי שלהם. דוגמא לכך ניתן לראות בהכרזה של H&M בסוף חודש מרץ כי נותרה עם עודפים של בגדים במלאי שלה בשווי של 4.3 מיליארד דולר. אותם עודפים שלא מצליחים להימכר בחנויות עוברים לחנויות העודפים ומשם לארגונים וחנויות יד שנייה וצדקה, אך גם לאחר כל התהליך הזה נותרים עודפים רבים שמועמסים על מכולות ונשלחים למדינות אפריקה.

עד שנות ה-80 הייתה תעשיית הטקסטיל באפריקה מקומית, בדומה למרבית מדינות העולם, אך עליית הגלובליזציה הניאו ליברלית ביחד עם צמיחת האופנה המהירה, הובילה את אפריקה לקבל את עודפי הבגדים של המערב. דבר זה פגע קשות בתעשייה המקומית שהתקשתה לעמוד בתחרות הלא שיוונית הזאת. מגמות ייצור הטקסטיל הגלובלית במסגרתם ניתן לראות את אתיופיה מתפתחת כיעד הבא לייצור הבגדים של כולנו, הובילה את רואנדה לפזול אף היא לכיוון ולנסות למשוך גם היא משקיעים סינים שיביאו איתם מקומות עבודה רבים שתעשיית טקסטיל יציבה ואיכותית יכולה ליצור. עד שנת 2025 מקווה אוגנדה לייצר 350,000 מקומות עבודה בתעשיית הטקסטיל. בהקשר זה מעניין לראות את הקשר בין שתי מלחמות הסחר של טראמפ. "המטרה של רואנדה היא לראות עוד חברות מייצרות בגדים פה" אמר שר החוץ אוליבר נדוהונגיריה לסוכנות הידיעות AP. "דבר נוסף הוא לתת לאנשי רואנדה את הכבוד שהם ראויים לו, לא ללבוש בגדיי יד שנייה שכבר נלבשו על ידי אחרים" הוסיף שר החוץ.

לפי נתוני נציבות הסחר האמריקאית ייבוא הבגדים לרואנדה בשנת 2016 עמד על 18 מיליון דולר בלבד, הרבה מתחת לשאר מדינות אפריקה. לשם השוואה הייבוא לקניה עמד על מעל 120 מיליון, טנזניה ואוגנדה ייבאו כל אחת מעל 60 מיליון. ייצוא הבגדים של רואנדה לארה"ב תחת ה-AGOA עמד באותה השנה על כ-2 מיליון בלבד.

מהסתכלות על הנתונים ניתן לומר כי העמדה בה נקטו הן קגאמה והן טראמפ היא עקרונית ברובה. טראמפ ואיגוד איגוד חברות מיחזור הטקסטיל האמריקאי חוששים מגל של 'פטריוטיזם' אפריקאי שיוביל להתבוססות תעשיות מקומיות בתמיכה ובבעלות סינית. גל כזה גם יותיר את ארה"ב תקועה עם המוני בגדים שאזרחיה לא צריכים יותר ואין להם מה לעשות איתם. קגאמה לעומת זאת, המשמש גם כראש האיחוד האפריקאי, מרוויח תדמיתית, לאור עמידתו כמנהיג אפריקאי גאה שנלחם על כבודה של היבשת אל מול ארה"ב. בהקשר הזה חשוב לציין כי הסכם ה-AGOA הוא אחד הגורמים המרכזיים שמושכים את חברות ייצור הטקסטיל ומותגי האופנה אל היבשת השחורה ולכן השהייה של רואנדה מן ההסכם עלולה לפגוע בכדאיות שלהן להשקיע במדינה.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!