הקואליציה להעסקה ישירה באוניברסיטה העברית תערוך היום (שני) שביתת סטודנטים ושורת צעדי מחאה נוספים כנגד הנהלת האוניברסיטה, המסרבת לדברי הקואליציה ללכת בעקבות מוסדות אחרים, ולקלוט את עובדי הניקיון הפועלים בשטחה להעסקה ישירה. הסטודנטים ישבתו עד השעה 10:00 ובשעה 12:00 תתקיים הפגנה בקמפוס הר הצופים, בעת ביקור חבר הנאמנים של האוניברסיטה במקום.
"המאבק התחיל בשנת 2009 והיו לו כמה גלים", מספר איתי כהן, יו"ר 'תא אופק' באוניברסיטה, ואחד מהפעילים בקואליציה להעסקה ישירה באוניברסיטה. "השנה החלטנו, בעקבות המאבק באוניברסיטת חיפה, שאנחנו לוקחים אותו ברצינות ולאורך כל השנה. התמקדנו בלהעלות את הסיפור הזה למודעות בקמפוס, לגייס את קהילת האוניברסיטה, הסטודנטים וארגוני הסגל, בשאיפה להראות שזה נושא שמעניין את ההנהלה ובשאיפה שהיא תסכים לכך".
"קיימנו עם ההנהלה שיח, גם בעקבות פנייתם של כמה מרצים, והיא הראתה לנו שזה לא בסדר העדיפויות שלה. לכן החלטנו לנקוט בצעדים שיפנו את הנושא הזה לתשומת ליבה של האוניברסיטה, עד שהיא תחליט שזה קורה. המאבק קורה ספציפית השבוע כי הולך להיות ביקור של ראש חבר הנאמנים של האוניברסיטה, אלו אנשים עם הרבה השפעה על האוניברסיטה – וזו תקופה רגישה מבחינתה".
על פי כהן, האוניברסיטה בוחנת כל מיני אפשרויות מענה למצבן של העובדות, למשל הפניית תשומת לב רבה יותר לפניות עובדים בנוגע לתנאי העסקתם בעזרת תיווכם של הסטודנטים, אך מסרבת לבחון מודל של העסקה ישירה. "אנחנו מקווים שכמה שיותר גורמים ידעו על הסיפור, ויהוו משקולת לחץ על האוניברסיטה. האוניברסיטה אומרת שזה כאב ראש בשבילה לטפל בנושא? אז שידעו שגם לא לטפל בנושא זה כאב ראש, עד שהוא לא ייפתר".
לפני מספר חודשים שיגרה הקואליציה להעסקה ישירה להנהלת האוניברסיטה מכתב עליו חתומים מאות מרצים וסטודנטים הקוראים לה להתקדם להעסקה ישירה, אך נכון להיום מדווחים הפעילים שאין כל התקדמות. "אנחנו שומעים דברים קשים מאוד מהעובדים, שחלקם עובדים שלושים שנה ויותר, כולל כאלו שילדיהם עובדים ביחד איתם", מספר יונתן פרדו, פעיל בקואליציה להעסקה ישירה ובתא 'סל"ע' באוניברסיטה העברית. "הגענו למקום שאחרי מפגש עם ההנהלה, הם לא היו מוכנים להגיד לנו שזה מהלך שהם בכלל מסכימים איתו מוסרית. אבל למהלך יש תמיכה מכל קהילת האוניברסיטה מלבד ההנהלה. ועדי הסגל האקדמי הבכיר והזוטר איתנו, דיקני הפקולטות וחבר המועצה יוסי חביליו".
"ההישג שלנו לאורך השנים הוא שאין מישהו באוניברסיטה שלא מכיר שזה עניין ושזה חשוב", מוסיף פרדו, "זו שיחה ערה באוניברסיטה, בקרב המרצים ובקרב הסטודנטים, ויש תחושה שכולם רק מחכים שיעשו את המהלך הזה, ותהיה אכזבה גדולה מההנהלה אם היא לא תעשה את המהלך הזה. מקומות אחרים, כמו אוניברסיטת חיפה שהלכו על המהלך הזה, מראים שיש תוצאות למאבק".
הפעילים מספרים שהדרך ארוכה, ורבים מהם פועלים כבר היום כדי לשפר את המצב התעסוקתי של העובדים, אך מבחינתם זה לא מספיק, "כיום אנחנו פועלים בציר נוסף שהוא עזרה ופעולה לשיפור תנאי ההעסקה של העובדים בתנאים הנוכחיים, אבל חשוב לי להגיד שזה לא יכול להחליף מאבק לביטול הקבלנות, כי מדובר בשיטת העסקה פוגענית".
מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "הנהלת האוניברסיטה העברית נפגשה עם נציגים הפעילים למען העסקה ישירה וקיימה עמם דיון פתוח וענייני. הוצגה להם עמדת האוניברסיטה שבוחרת להעסיק עובדים אלו דרך חברה חיצונית אשר מתמחה בתחום, וזאת המקצועיות שלה, בניגוד לאוניברסיטה".