סן פרנסיסקו מצטרפת לערים אחרות בארה"ב ומאפשרת הקמת מאהלים עבור חסרי בית. בעבר, התנגדו הרשויות לצעד שכזה, אך כעת, כשסכנת ההדבקה בנגיף הקורונה מרחפת באוויר, לא נותרה להן ברירה.
כ-80 אוהלים הוצבו באופן מסודר וסימטרי ברחוב רחב ליד בית העירייה בסן פרנסיסקו כחלק מ"כפר השינה הבטוח" שנפתח בשבוע שעבר. האזור שבין הספרייה המרכזית של העיר ומוזיאון האמנות האסיאתית מגודר ומאובטח והעירייה מספקת לחסרי הבית, שנחשבים לאוכלוסייה בסיכון, ארוחות, מקלחת, מים נקיים ואיסוף אשפה.
ניקולס וודוורד (37) חי במתחם אך מעדיף את האוהל הישן שלו, בו לן טרם התערבה העירייה בחייהם של חסרי הבית. הוא חש שגידור המתחם מזעזע ושחוקי העירייה קפדניים מדי. חברו, נתן רייס (32) אומר שהוא מעדיף שיהיה לו חדר במלון מאוהל על מדרכה, אפילו אם העיר מספקת מים נקיים ואוכל. "שמעתי את זה בחדשות ומהאנשים פה, שהם הולכים להשיג לנו חדרי מלון. זה מה שאנחנו רוצים. להיות בטוחים בפנים".
סן פרנסיסקו העבירה 1,300 חסרי בית למלונות ולשטחי קרוואנים כחלק מתכנית כלל-ארצית שמטרתה להעניק מקלט לאנשים שמוגדרים כ"פגיעים", אולם ראש העירייה ספגה ביקורות על כך שהתכנית מתקדמת לאט מדי.
פתרון טוב או שימור מצבם של חסרי הבית?
סן פרנסיסקו היא לא העיר הראשונה שהקימה מאהלים שכאלה בשטחה. בסנטה רוזה נפתח מאהל עם כ-70 אוהלים; בפורטלנד, אורגון הוקמו שלושה מתחמים בעבור חסרי הבית; וכך גם במחוז מריקופה בו נפתחו שני חניונים לחסרי בית בפניקס.
בסן פרנסיסקו מתנגדים במשך שנים להקמת מתחמים שכאלה. עם זאת, על פי הערכות ישנם כ-150 אלף חסרי בית בקליפורניה, רובם חיים במרחב הציבורי, ובלתי אפשרי שלא להבחין באוהלים הפזורים לאורך הכבישים הראשיים והמדרכות העמוסות בערים המרכזיות.
"במצב הנוכחי, האפשרות הטובה ביותר עבור חסרי הבית תהיה דיור", אומרת ד"ר מרגוט קושל, מנהלת המרכז לאוכלוסיות פגיעות באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו. "האפשרות השנייה הכי טובה תהיה חדרים במלונות, אבל במצב בו לא ניתן לעשות זאת, אני חושב שזה הגיוני לאפשר לאנשים שנמצאים בחוץ להיות מוגנים ככל האפשר".
לעומתה, נן רומן, נשיאת ומנכ"לית הברית הלאומית להפסקת תופעת מחוסרי הדיור, אומרת שהממשלה הפדרלית מספקת סכומי כסף אדירים בכדי להילחם במגפה, וכי היא מקווה שערים ומחוזות בארה"ב ישתמשו באותם סכומים כדי להכניס את חסרי הבית למלונות ריקים, למוטלים או למקומות אחרים שאינם בשימוש.
"להקים מאהלים שכאלה, זה כמו לתת לעצמנו אישור לכך שזה בסדר שאנשים ישנים בחוץ", היא אומרת. "ברגע שניתן לעצמנו את האישור הזה, יהיה קשה מאוד להגשים את היוזמה לעשות אחרת".
ואך על פי כן, נראה שמחנות האוהלים שהוקמו על ידי הממשלה כאן כדי להישאר, לפחות עד שיימצא חיסון נגד הווירוס.
**
גם במדינות נוספות בעולם מצאו פתרונות דיור לחסרי הבית בימי הקורונה, וכך התמודדו הרשויות בישראל עם תופעת חסרי הבית בימי הסגר.