מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד הודיעה היום (ראשון) כי הסתדרות המורים תכריז סכסוך עבודה בדרישה למצוא פתרון שיאפשר למורים ולגננות בקבוצת סיכון למחלת הקורונה להיעדר מעבודתם, ובמקרה הצורך תשבית את פתיחת שנת הלימודים הבאה. ברקע ההכרזה מותה של הגננת שלווה זלפריינד מפתח תקווה, שנפטרה בשבוע שעבר לאחר שנדבקה בנגיף. "המדינה מפקירה את עובדי ההוראה במצבי סיכון", אמרה בן דוד בראיון לחדשות 12.
מאז פתיחת בתי הספר והגנים ללימודים בתחילת מאי התריעה בן דוד על היעדר פתרון ברור מצד משרדי החינוך והבריאות למורים ולגננות שהמפגש עם התלמידים בבית הספר עלול לסכן את בריאותם, עקב גיל מבוגר או מחלות שונות. מורים אלו נדרשו להגיע לעבודתם, גם כאשר רופא המשפחה שלהם קבע כי ההגעה תסכן אותם. לדברי בן דוד, משרד הבריאות הנחה את הרופאים שלא לרשום לעובדים בסיכון ימי מחלה. הפתרון הממוסד – אישור היעדרות מהעבודה מרופא תעסוקתי – לוקח זמן רב.
"שוחחתי עם שר הבריאות, משרד האוצר ומשרד החינוך", אמרה בן דוד, "יש עובדי הוראה שנמצאים במצבי סיכון. משרד הבריאות החליט מי במצבי סיכון. הם הולכים לרופא משפחה, והרופא אומר 'אני לא יכול לתת לך ימי מחלה', כי משרד הבריאות אסר עלי. אם הם לא באים לעבודה, מנכים להם אלפי שקלים מהשכר. המדינה מאלצת את אותם עובדי הוראה להגיע למקום העבודה ולסכן את עצמם, וזה מה שקרה גם במקרה הזה.
"אנחנו בסך הכל דורשים פתרון לאנשים במצבי סיכון כמו בכל מקום אחר. מאחר שהמדינה לא עושה מאומה, ולמרות כל הפניות, כל המכתבים וכל הפגישות, עדיין לא מצאו פתרון. לכן, אין לי ברירה, אני צריכה להגן על ציבור עובדי ההוראה. אנחנו נכריז סכסוך עבודה עד שיימצא פתרון."
בן דוד תיארה את מאמציה למצוא הסדר שיאפשר להגן על המורים בסיכון. "ברביעי האחרון ניהלתי שיחה עם חשב משרד החינוך. הצעתי לו להקים ועדת חריגים לאותם מורים במצבי סיכון. הוא אמר 'אם אין ימי מחלה אני לא יכול, תלכי לאוצר'. באוצר אומרים 'הם לא חולים'."
"היה מצופה שיבואו להתייעץ איתנו, אנשי השטח, על המתווה לפתיחת השנה"
בן דוד אמרה כי עד כה משרד החינוך לא התייעץ עם ארגוני המורים על המתווה לפתיחת שנת הלימודים. "היה מצופה שיבואו להתייעץ איתנו, עם אנשי השטח, המנהלים, המורים, הגנות. מי הכי טוב מכיר את השטח? האנשים שעובדים ביום יום. היו צריכים להתייעץ יחד איתנו כדי לתת את הפתרון יחד. למורים ולמנהלים יש הצעות הם היו בכל המתווים, כמה מתווים נפלו עליהם."
"אנחנו לא יכולים להיכנס לטרלול הזה ולמצב המטורף שהיה בתחילת השנה הקודמת. מנהל בית ספר וגננת לא יכולים להתחיל את השנה אם הם לא יודעים באיזה מתווה הוא יוכל להפעיל. נפגשתי עם שר החינוך יואב גלנט, הם הקימו מועצה כדי למצוא את הפתרון. אני אומרת – בואו נעשה את זה כמה שיותר מהר, ויחד איתנו, כי אנחנו אלה שמכירים את השטח טוב. אנחנו יודעים איך צריך לעשות ומה צריך לעשות, וזה מה שמדברים על האוטונומיה. תנו את האוטונומיה למנהלים לעובדי הוראה. דווקא במשבר הקורונה אנשים יצרו דברים יש מאין כי ניתנה להם האפשרות לעשות לבד".



