דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"ז בניסן תשפ"ד 25.04.24
34.5°תל אביב
  • 28.5°ירושלים
  • 34.5°תל אביב
  • 29.7°חיפה
  • 29.0°אשדוד
  • 31.7°באר שבע
  • 32.9°אילת
  • 32.0°טבריה
  • 23.6°צפת
  • 30.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
ראש השנה

חגי תשרי / שולחן החג הישראלי: ישראל המובילה בעולם בצריכת עוף

משרד החקלאות: הישראלי הממוצע צורך 64 ק"ג עוף בשנה, 4.9 ק"ג רימונים, ו-14.7 ק"ג תפוחים | גם בצריכת הבקר תופסת ישראל את המקום הרביעי בעולם

דוכן פירות ורימונים בשוק מחנה יהודה (צילום: נתי שוחט / פלאש90)
דוכן פירות ורימונים בשוק מחנה יהודה (צילום: נתי שוחט / פלאש90)
יעל אלנתן
יעל אלנתן
כתבת עבודה וצרכנות
צרו קשר עם המערכת:

משרד החקלאות פרסם אתמול (שני) נתוני צריכה שנתיים על מאכלים המזוהים עם ראש השנה, לצד נתונים על צריכתם בשבוע שלפני החג – מי הדג הנקנה ביותר? איזה סוגי תפוחים נאכלים כאן, מה עתידם של הרימונים, וכמה בשר יאכל הצרכן הישראלי השבוע?

"שירבו זכויותינו כרימון": 4.9 ק"ג לנפש בשנה

הישראלי הממוצע צורך כ-4.9 ק"ג רימונים לנפש בשנה, וכ-0.75 ק"ג סביב ראש השנה. בשבוע לפני ראש השנה נמכרים כ-15% מכמות הרימונים השנתית.

רימונים במשק 'הכהנים' במושב אביגדור, ספטמבר 2019 (צילום: יהל פרג')
רימונים במשק 'הכהנים' במושב אביגדור, ספטמבר 2019 (צילום: יהל פרג')

ואולי צריך להוסיף לברכת החג שלא רק זכויותינו ירבו כרימון, אלא גם כמות הרימונים. משרד החקלאות מעריך כי בשנת 2020 יעמוד יבול הרימונים בישראל על כ-35,000 טונות, יבול נמוך משמעותית מזה של 2019 שעמד על כ-55,000 טונות. בשנים האחרונות, עקב ירידה ברווחיות, נעקרו מטעי רימונים, בעיקר במשקים המשפחתיים. כיום, הענף עומד על כ-18,000 דונם מטעים מניבי פרי ועוד כ-2,000 דונם מטעים צעירים המעובדים על-ידי כ-200 מגדלים בכל רחבי הארץ.

תפוחים בדבש: 14.7 ק"ג לנפש בשנה

הישראלי הממוצע אוכל בשנה כ-14.7 ק"ג תפוחים. בשבוע הקניות לחג צורכים כ-64% יותר תפוחים משבוע ממוצע במהלך ימות השנה. הזנים העיקריים הם: "זהוב" (צהוב), "סטארקינג" (אדום), "גרניסמית" (ירוק), "גאלה" (אדום-צהוב) ו-"פינק ליידי" (ורוד-ירוק).

על-פי נתוני משרד החקלאות, בישראל כ-40,000 דונם מטעי תפוחים נושאי פרי והיבול של שנת 2019 עמד על כ-104,000 טונות.

תפוחים בקירור גליל (צילום: עומר שביט)
תפוחים בקירור גליל (צילום: עומר שביט)

בגלל שתפוחים 'אוהבים' קור, כ-90% מהתפוחים בישראל גדלים באזור הצפון, בהרי הגליל והגולן בגבהים של לפחות 600 מטר. ישראל אינה מייצאת תפוחים ואילו הייבוא אליה בשנת 2019 עמד על כ-30,060 טונות, בעיקר מארה"ב, איטליה, צרפת וספרד.

הגידול השנתי העולמי של תפוחים נע סביב 75-50 מיליון טון ובין המגדלים הגדולים ניתן לראות את סין (40 מיליון טון), אירופה (11 מיליון) וארה"ב (5 מיליון).

אלופי העולם בפולקע: כ-64 ק"ג לנפש בשנה

הצריכה המקומית של עוף בישראל היא הגבוהה בעולם, ועומדת על כ-64 ק"ג לנפש בשנה, בעוד הצריכה במדינות ה-OECD נאמדת בכ-31.3 ק"ג לנפש בשנה בלבד. ארה"ב מדורגת במקום השני בפער עם כ-50 ק"ג לנפש בשנה והממוצע העולמי נאמד בכ-14.7 ק"ג לנפש בלבד.

עוף בתנור. ישראל היא אלופת העולם בצריכת עוף (צילום: Shutterstock)
עוף בתנור. ישראל היא אלופת העולם בצריכת עוף (צילום: Shutterstock)

לקראת ראש השנה, הצריכה עולה בכ-55% בשבוע, כך לפי ניתוח נתוני מכירות ברשתות השיווק בשנת 2019. כיום, בענף העוף המקומי (פטם) פועלים כ-500 מגדלים.

בשר אדום: כ-18.1 ק"ג בשנה, הצריכה מוכפלת בשבוע שלפני ראש השנה

מנתוני משרד החקלאות עולה כי ישראל היא במקום הרביעי בעולם בצריכת בשר בקר לנפש. הישראלי הממוצע צורך בשנה כ-18.1 ק"ג בקר (טרי וקפוא) ובשבוע הקניות לקראת ראש השנה יש עלייה של כ-100% בצריכה.

בשנת 2019, מתוך כ-164,000 טון בשר שהישראלים צרכו, כ-14% מהכמות היא בשר שנשחט בישראל וכ-86% מיובאת.

נתחי פיקניה צלויים. ישראל במקום ה-4 בעולם בצריכת בשר בקר (צילום: Shutterstock)
נתחי פיקניה צלויים. ישראל במקום ה-4 בעולם בצריכת בשר בקר (צילום: Shutterstock)

בעוד ישראל מחזיקה את המקום הרביעי בעולם בצריכת הבשר, בראש צרכני הבשר בעולם עומדים הארגנטינאים עם 38 ק"ג לנפש, במקום השני ארה"ב עם 26.3 ק"ג, ובמקום ה-3 ברזיל עם 25.2 ק"ג לנפש, כאשר הממוצע במדינות ה-OECD עומד על 14.5 ק"ג לנפש, והממוצע העולמי עומד על 6.4 ק"ג לנפש בלבד.

שנהיה לראש ולא לזנב: 2.3 ק"ג לנפש בחודש החגים בלבד

לקראת ראש השנה צופים במשרד החקלאות גידול של כ-78% בצריכת כלל הדגים והישראלי הממוצע בחודש החגים עומד על כ-2.3 ק"ג לנפש לעומת כ-1.8 ק"ג ביתר חודשי השנה.

צריכת הדגים הטריים בשבוע הקניות לחג עולה, ומהווה כ-38% מסך התצרוכת של דגים בכלל (טריים וקפואים), לעומת כ-30% בממוצע על פני כל השנה.

.דגים בשוק מחנה יהודה בירושלים. ספטמבר 2019 (צילום ארכיון: נועם ריבקין פנטון/פלאש 90)
.דגים בשוק מחנה יהודה בירושלים. ספטמבר 2019 (צילום ארכיון: נועם ריבקין פנטון/פלאש 90)

הדג המוביל במכירות ברשתות השיווק בתקופת החג הוא האמנון, עם כ-36% מסך מכירות הדגים במחיר ממוצע של 27.95 שקלים לק"ג, אחריו הסלמון שתופס נתח של כ-29% במחיר ממוצע של 73.61 שקלים לק"ג של דג טרי. במקום השלישי והרביעי עם כ-4.5% הקרפיון במחיר ממוצע של 44.16 שקלים לק"ג והדניס הטרי ב-49.13 שקלים לק"ג. אחריהם הנסיכה והכסיף עם כ-4% מסך צריכת הדגים בשבוע הקניות לחג.

בשנת 2019, נצרכו כ-194,000 טון דגים, 90% מהם מיובאים. 10% הם מייצור מקומי ומתחלק ל-6.9% מבריכות דגים, 1.8% מחקלאות ימית, ו-1.8% נוספים מדיג בים תיכון והכנרת.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!