דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי כ"ד באייר תשפ"ב 25.05.22
20°תל אביב
  • 20°ירושלים
  • 20°תל אביב
  • 19°חיפה
  • 18°אשדוד
  • 17°באר שבע
  • 27°אילת
  • 21°טבריה
  • 19°צפת
  • 18°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
בריאות

כשלי הסלמונלה בשטראוס: התעלמות מתמרורי אזהרה, במפעל לא הועסק מנהל בטיחות מזון

דו"ח משרד הבריאות בעקבות גילוי הסלמונלה חושף שלא נבדקה ההשפעה של גילוי היונים באתר הייצור, ושל תלונת לקוח על גילוי חשד לחיידקים | עד כה דווחו 21 מקרי מחלה שחשודים בקשר למקרה, 6 מהם אושפזו

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, בסיור במפעל הממתקים של שטראוס בנוף הגליל בעקבות איתור חיידקי סלמונלה בקו הייצור במפעל (צילוםף ד"ר נעה טריקי)
דפנה איזברוך

חברת שטראוס התעלמה מסיכונים פוטנציאליים שבשיפוץ מפעל הממתקים שלה בנוף הגליל, לא בדקה את ההשלכות של הימצאות יונים באתר הייצור במפעל, ובמפעל לא הועסק בשנה האחרונה מנהל בטיחות מזון – כך עולה מדו"ח ביקורת של משרד הבריאות בעקבות גילוי חיידקי הסלמונלה במוצרי החברה ובפס הייצור. לפי המשרד, "בביקורת נמצאו ליקויים מהותיים בנהלי החברה ובהתנהלותה".

גילוי חיידקי הסלמונלה הובילו ל'ריקול' לכל מוצרי המפעל בשבוע שעבר, ולהשבתת הייצור בו לשלושה חודשים ועד לתיקון הליקויים. עיקרי הדו"ח, שהופק בעקבות ביקורת תברואתית וטכנולוגית שנערכה במפעל בשלישי האחרון, פורסמו היום (ראשון). עיקרי ממצאי הביקורת:

שיפוצים במקביל לייצור בלי בדיקת סיכונים: לפי הדו"ח, בחודשים האחרונים בוצעו במפעל עבודות תחזוקה במקביל להמשך תהליכי ייצור השוקולד במפעל, "מבלי שנלקחו בחשבון הסיכונים הפוטנציאלים העלולים להשפיע על תהליך הייצור ובקרת האיכות של המפעל".

יונים חדרו לאתר הייצור, איכות המוצר לא נבדקה: במהלך הביקורת של משרד הבריאות עדכן המפעל כי מספר שבועות לפני כן היתה חדירה של יונים לאתר הייצור במפעל. המפעל עדכן כי הנושא טופל מיידית ואף הוזמן מדביר. יבמשרד הבריאות מדגישים ש"נדרש היה מהמפעל לעשות בדיקות מקיפות האם חדירת היונים השפיעה על בטיחות המוצר".

לא הועסק מנהל בטיחות מזון: נמצא כי הצוות המקצועי של בקרת האיכות במפעל התחלף בשנה האחרונה, וכי חסר באופן זמני במפעל תקן של מנהל בטיחות מזון במפעל. לפי המשרד, "דבר זה מעיד על כך שמערך בקרת האיכות והבטיחות של המפעל לוקה בחסר".

הלקוח דיווח על חשד לסלמונלה, המפעל לא בדק: במהלך הביקורת של משרד הבריאות התברר כי לקוח של המפעל דיווח למפעל על ערכי אינדיקטורים לסלמונלה גבוהים מהתקן המותר בנוזל השוקולד, אולם התלונה לא טופלה על ידי המפעל כנדרש, וכן כי לא בוצעו בדיקות להמצאות חיידק סלמונלה.

תהליך הפשרה בניגוד להוראות היצרן: במהלך הביקורת נמצא כשל מהותי בתהליך ההפשרה של השומן החלבי של השוקולד, וכי הוא לא נעשה על פי הוראות ההפשרה והאחסון של היצרן, דבר העלול לגרום לזיהום.

דוח התחקיר המלא הועבר לחברה להתייחסות ותגובתה כבר ביום שלמחרת הביקורת, כנדרש על פי החוק. המפעל אמור לתת את תגובתו לממצאי הדוח תוך 14 ימים.

במשרד הבריאות עדכנו שעל פי תוצאות הבדיקות שנערכו עד כה, נשלל הקשר בין אירוע השוקולד בבלגיה ובין האירוע בישראל. יצוין כי ממידע שיש למשרד הבריאות בנוגע לסוג הסלמונלה שנמצא, זן זה גורם לתחלואה בבני אדם אולם לא ידוע כזן אלים.

מתוך כ-300 דגימות שנלקחו עד כה באירוע (מקו הייצור של המפעל, חומר גלם ומוצרים בתהליך, ממוצרים סופיים בתוך המפעל ובדרכי השיווק), נמצאו עד כה כ-30 דגימות חיוביות לסלמונלה. הדגימות החיוביות עד כה הן מתוך המפעל בלבד, ולא ממוצרים ששווקו לציבור.

הדגימות החיוביות הועברו למרכז הארצי לסלמונלה במעבדה לבריאות הציבור של משרד הבריאות לבדיקות מעבדה לקביעת סוג החיידק. מ- 14 דגימות נמצא כי החיידק בתרבית הינו מסוג serovar =S.16:1,v:- Salmonella entercia, השונה, כאמור, מזה שנמצא בבלגיה. לא ניתן לשלול המצאות זן נוסף של סלמונלה המעורב באירוע השוקולד. משרד הבריאות ימשיך ויעדכן את הציבור.

בעדכון נתוני הבוקר היומי (יום ראשון) על אירועי הסלמונלה דווחו עד כה 21 מקרים (בגילאים שונים) בעלי קשר אפידמיולוגי, לכאורה, מאירוע השוקולד. נלקחו תרביות מ-16 מהמטופלים, תוצאות יתקבלו בימים הקרובים. שישה מהמטופלים הגיעו לטיפול בבית חולים וכל השאר נזקקו לטיפול בקהילה. לפי משרד הבריאות, "בשלב זה, נראה כי מספרים אלו אינם חריגים ואינם מעידים על התפרצות רחבה".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״
נרשמת!