דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום ראשון כ' בניסן תשפ"ד 28.04.24
19.9°תל אביב
  • 15.8°ירושלים
  • 19.9°תל אביב
  • 19.2°חיפה
  • 20.2°אשדוד
  • 17.8°באר שבע
  • 22.2°אילת
  • 19.2°טבריה
  • 17.8°צפת
  • 19.3°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
בטחוני

הקבינט אישר את הסכם הגבול הימי עם לבנון; בנט תמך, שקד נמנעה

בג"ץ קבע שאין מניעה לדון בהסכם למרות שהממשלה היא ממשלת מעבר, מכיוון שהוא יובא גם לדיון בכנסת | המליאה תכונס לדון בו, והממשלה תכריע האם גם יובא להצבעה | לפיד: "הישג שיחזק את הביטחון, יכניס מיליארדים לכלכלת ישראל ויבטיח את היציבות בגבול הצפון" | ביידן בירך: ״אתה עושה היסטוריה״

דיון בקבינט הבטחוני מדיני על הסכם קו הגבול הימי עם לבנון (צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ)
דיון בקבינט הבטחוני מדיני על הסכם קו הגבול הימי עם לבנון (צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ)
ארז רביב
ארז רביב
כתב
צרו קשר עם המערכת:

הקבינט המדיני-בטחוני החל אישר היום (רביעי) את הסכם הגבול הימי עם לבנון, וקבע כי "יש חשיבות ודחיפות בהגעה להסכם הימי בין ישראל לבין לבנון, בעת הזו. חברי הקבינט הביעו תמיכה בקידום הליכי אישור ההסכם על ידי הממשלה".

כל שרי הקבינט תמכו בהחלטה, כולל ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט, מלבד השרה איילת שקד שנמנעה מהחלטה. בהמשך היום תיערך ישיבת ממשלה מיוחדת לדיון בהסכם, ובשעה 18:00 הוא יונח על שולחן הכנסת, ובשבועיים הקרובים יתקיים דיון בעניינו במליאת הכנסת. הממשלה תחליט היום האם להביא את ההסכם גם להצבעה בכנסת, כפי שהמליצה היועצת המשפטית לממשלה, על אף שאינה מחויבת בכך.

"לא כל מה שטוב ללבנון הוא רע ישראל. יש פעמים שאפשר להגיע למצב של רווח לשני הצדדים" אמר בנט, "ראיתי ערך בהגעה להסכם; אך לא בכל מחיר, וודאי לא תחת איומים. כעת הגיעו להסכם בתנאים ובדרך שונים ממה שתכננו, ובכל זאת, בנסיבות הנוכחיות, נכון לאשרו."

"אני מודע היטב למורכבות שבאישור החלטה כזאת ערב בחירות. במצב עניינים רגיל, היה עלינו לחכות עם ההחלטה לממשלה הבאה, אולם הנסיבות מחייבות לקבל החלטה כבר עכשיו" הוסיף בנט. "אין מקום לא לחגיגות ניצחון ולא לזעקות שבר כאילו זו קטסטרופה. ההסכם אינו ניצחון דיפלומטי היסטורי, אך הוא גם לא הסכם כניעה נורא. מדובר בהסדרה שנדרשת, מכורח הנסיבות שנקלענו אליהן, בעיתוי בעייתי."

בג"ץ דחה הבוקר (רביעי) עתירות נגד אישור ההסכם הימי בין ישראל ללבנון, שטענו כי הממשלה היא ממשלת מעבר ואינה מוסמכת לאשר אותו. השופט דוד מינץ קיבל את עמדת המדינה, לפיה הדיון על ההסכם בישיבת הממשלה לא יכלול הצבעה על אישורו, והוא יונח על שולחן הכנסת, ובכל מקרה המליאה תדון בהסכם והממשלה תאשר אותו סופית רק לאחר שיישמעו הערות חברי הכנסת.

השופט דוד מינץ קבע ש"לאחר עיון בבקשות ובתגובות המשיבים, נחה דעתי כי נוכח סדר היום המעודכן של ישיבת הממשלה אין מקום לשנות מהחלטתי מיום 3.10.22 במסגרתה נדחתה הבקשה למתן צו ביניים (נגד המשך אישור ההסכם – א.ר.)".

יו"ר הכנסת מיקי לוי הודיע כי החליט לאפשר את הנחת הסכם תיחום הגבול הימי הצפוני בין ישראל ללבנון, כבר היום (רביעי) במליאת הכנסת, בכפוף להחלטת הממשלה. לדבריו, "הנחת ההסכם תאפשר לחברי הכנסת לעיין בפרטיו בהקדם האפשרי, מיד לאחר הדיון שייערך בממשלה".

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, כתבה בחות דעת שאין חובה להביא את ההסכם להצבעה בכנסת, אך לנוכח תקופת הבחירות, היא סבורה שראוי לעשות זאת. ההחלטה תתקבל בישיבת הממשלה.

לפיד הודיע אתמול (שלישי) על ההגעה להסכם לפיו ישראל ולבנון הסדירו את הקו הימי, ראש הממשלה יאיר לפיד הודיע שייכנס היום את הקבינט המדיני-ביטחוני, ולאחר מכן תתקיים ישיבת ממשלה מיוחדת לאישור ההסכם.

לפי הודעת ראש הממשלה, טיוטת ההסכם עומדת באופן מלא בעקרונות שהציגה ישראל, הן בתחום הביטחוני והן בתחום הכלכלי. "מדובר בהישג היסטורי שיחזק את ביטחון ישראל, יכניס מיליארדים לכלכלת ישראל ויבטיח את היציבות בגבול הצפון".

לפיד הציג לפני כמה ימים לקבינט המדיני-ביטחוני את עקרונות ההסכם שמקובלים על ישראל, ודחה את הבקשות הלבנוניות לשינוי נוסף. במהלך סוף השבוע האחרון והחג, נעשו שיחות אינטנסיביות בהובלת המתווך האמריקאי עמוס הוכשטיין, מול לבנון ומול צוות המשא ומתן הישראלי בהובלת ראש המל"ל ד"ר איל חולתא, מנכ"ל משרד האנרגיה ליאור שילת ומנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז.

בשעות האחרונות קיבלה ישראל טיוטת הסכם שעומדת בכל הדרישות הביטחוניות, הכלכליות והמשפטיות שלה. לפיד הנחה את מזכיר הממשלה שלום שלמה לכנס ישיבת קבינט ולאחריה ישיבת ממשלה מיוחדת, שבה יובא ההסכם לממשלה לאישור ולהנחה על שולחן הכנסת.

באסדת הגז "כריש" החלה אתמול חברת "אנרג'יאן" הליך בדיקת תשתית לצנרת שמחברת את האסדה לחוף הישראלי. בהליך, שנקרא "הזרמה הפוכה", ייבדקו שאין תקלות, שהזרימה תקינה ואין דליפות. הוא צפוי להימשך מספר ימים, ואם הכל יילך כשורה בבדיקות – הפקת הגז מהאסדה צפויה להתחיל בתוך כמה שבועות.

בצה"ל תגברו את הסיורים האוויריים והימיים מסביב לאסדת כריש ושינו את היערכות הכוחות לאורך קו הגבול היבשתי. בנוסף לכך, מערך ההגנה האווירי פרוס בצורה נרחבת בצפון.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!