קריסת ענף השום עמדה היום על סדר יומה של ועדת הכספים. על פי נתונים שהציגו בפני הוועדה נציגי המגדלים ועו"ד גיל עוז, ענף השום הישראלי ניזוק באופן דרמטי מאז הסרת המכסים. לדברי אורן ברנע מזכיר ארגון מגדלי הירקות, זהו הענף הוא הראשון לקרוס כתוצאה מהרפורמה בחקלאות שקידמו שרי האוצר והחקלאות לשעבר, ליברמן ופורר.
חברת שום ישראל, המשווקת תוצרת של מגדלי השום הישראליים לרשתות, נכנסה להקפאת הליכים בחודש שעבר, בגלל הצפת השוק בשום מיובא. לחברה חובות של עשרה מיליון שקלים לחקלאים.
עו"ד עוז שמייצג חקלאים מגדלי שום, הצביע על שורה של מחדלים שגרמו לקריסת הענף, בהם. לדבריו, מועד הסרת המכסים במרץ, סמוך למועד הקטיף, והעובדה שלא הגיעה תמיכה ישירה לחקלאים במקביל פגעה קשות במגדלים. עוד הוא מציין כי למרות ההבטחות, לא התכנסה ועדת המעקב לבחון את השפעת הורדת המכסים.
נציג משרד החקלאות בדיון, מנהל תחום מדיניות כלכלית וסטטיסטיקה ארז אוסמן, הדגיש שההחלטה על הורדת המכס הייתה חלק ממדיניותה של הממשלה הקודמת, שאינה תואמת את עמדת גורמי המקצוע במשרד והשר החקלאות הנוכחי. לדבריו, גובה התמיכה הישירה שמשרד האוצר מעוניין לתת למגדלי השום הוא "לעג לרש".
בימים אלה מתנהל מו"מ בין משרד החקלאות לאוצר, במסגרתה דורש המשרד תמיכה בגובה הולם לענף זה ולאחרים. נציג אגף התקציבים במשרד האוצר גל ברנס טען שכספי התמיכה הועברו למשרד החקלאות לפני ארבעה חודשים.
"זו הפרה של ההסכם הקואליציוני. אני מבקש ממשרד החקלאות להפסיק לפחד ממשרד האוצר, ומהאוצר להפסיק לספר סיפורים". אמר היום יו"ר הוועדה משה גפני (יהדות התורה) במהלך הדיון, ודרש ממשרד החקלאות להקים צוות שיציע אלטרנטיבות לטיפול ביוקר המחייה.
גפני הזכיר לחברי הוועדה את ההסכמים הקואליציוניים עליהם חתמו ראשי המפלגות, בו התחייבו להפסיק את הרפורמה לאלתר ודרש ליישם את ההתחייבויות. "משרד החקלאות הוא המשרד שמופקד על החקלאות בישראל, ועליו להגדיר תכנית לטיפול במחירי התוצרת החקלאית כך שיהיו זמינים לכולם".