עיריית ירושלים חנכה אמש רחוב על שם מאיר טובינסקי, קצין צה"ל ותושב ירושלים, שהוצא להורג על לא עוול בכפו. הטקס התקיים 75 שנים בדיוק לאחר הוצאתו להורג. הרחוב ייקרא גם על שם לנה טובינסקי, רעייתו של מאיר שלחמה למען חפותו. בטקס נכחו גם בנם, יעקב (86) ובני משפחה נוספים.
טובינסקי נולד בשנת 1904 בליטא. בשנת 1925, בהיותו בן 21, עלה לארץ. הוא הצטרף לקיבוץ של יהודים עולים, חלה בקדחת ועל פי המלצת רופאיו עזב את העבודה החקלאית, וחיפש עבודה המתאימה יותר למצבו הגופני. הוא לא מצא עבודה בתחום השכלתו כמהנדס , ולבסוף, החליט להתגייס למשטרה הבריטית.
מאוחר יותר ולאחר ששירת מספר שנים בצבא הבריטי, התגייס טובינסקי בראשית מלחמת העצמאות לארגון "ההגנה" במרחב ירושלים. כמהנדס, הוא סייע לפעולות ההגנה, ולהתקנת בורות צבירה למי גשמים בימי המצור על ירושלים.
במהלך מלחמת העצמאות נעצר טובינסקי, נשפט במשפט שדה, הורשע והוצא להורג באשמת בגידה לטובת הבריטים, לאחר שהעביר לכאורה לידיהם מידע על מתקנים וייצור נשק של המחתרות. הוא הוצא להורג שלוש שעות ו-45 דקות בלבד לאחר מעצרו באשמת בגידה. בן 44 היה במותו.
בעיריית ירושלים הוחלט גם על הנצחת אשתו לנה, שנלחמה על טיהור שמו והביאה לזיכויו בדיעבד. מאז קום המדינה ועד היום, טובינסקי הינו הקצין ישראלי היחיד שנשפט והוצא להורג.
קריאת הרחוב על שמו של טובינסקי היא סופו של תהליך ארוך שהחל ב-2018, ונעשתה בעידוד ראש העיר משה לאון ועו"ד אופיר אלקלעי, יו"ר הסתדרות עובדי המדינה. "הרגשתי צורך להנציח את האיש כדי שהשם שלו ייזכר לטובה", אמר אלקלעי ל'דבר'.
"הופעתי בוועדת שמות והצגתי מסמכים מהוועדה שמינה בן גוריון לחקור את הפרשה, כולל מכתב שבן גוריון כתב לאלמנה בו הוא מעדכן אותה שבעלה חף מפשע". הוא אמר והוסיף "העירייה השתכנעה והבינה שזה סיפור שיש להנציח אותו בשביל הדורות הבאים. אמרתי להם שצריך לתת לבן את הכבוד כשהוא עוד בחיים ואני שמח מאוד שהעירייה נרתמה".
עיריית ירושלים: "אנו גאים, אחרי 75 שנה, להנציח את שמו של קצין צה"ל, שהוצא להורג לאחר משפט שדה קצר ומבלי לבדוק את העובדות. חייו של איש צעיר, קצין בצבא הגנה לישראל נגדעו בעודם באיבם. קריאת הרחוב על שמו תורמת, ולו במעט, לתיקון העוול ההיסטורי שנעשה למאיר, לאשתו ולבנו יעקב. אנחנו מצדיעים לך!
יהי זכרו ברוך."