ועדת החינוך אישרה אתמול (שני) סופית תיקון לחוק החינוך המיוחד, המאריך את תחולת מסקנות וועדת הזכאות והאפיון לשנה נוספת. זהו תיקון שמשרד החינוך התחיל לקדם לפני כשבועיים. משמעות ההארכה היא שמסקנות הוועדות משנים קודמות יישארו בתוקף ולא יהיה צורך בחידושן כדי לממש אותן בשנה הקרובה. החוק תקף ביחס לוועדות שנערכו בתשפ"א עד תשפ"ג, וכן לתלמידים המסיימים את לימודיהם בתשפ"ד.
ועדת זכאות ואפיון היא ועדה הקובעת את זכאותם של תלמידים במערכת החינוך לשירותים מיוחדים. הוועדה, יחד עם ההורים, קובעת את סוג המסגרת החינוכית המתאימה לילד: מסגרת חינוך מיוחד, כיתה לחינוך מיוחד בבית ספר רגיל או שילוב בבית ספר רגיל.
תהליך קביעת הזכאות כולל את הגדרת רמת התפקוד של התלמיד, ובהתאם אליה נקבע לאילו שירותים הוא זכאי. בין השירותים המוצעים נמנים טיפולים פרא-רפואיים ומשלבת צמודה.
הורים שיהיו מעניינים לקיים וועדות זכאות ואפיון כדי לשנות מאפיינים בהחלטה הקודמת שלה, יהיו רשאים לכך. הם גם יוכלו לחתום על ויתור על נוכחותו של פסיכולוג חיוכי לאחר שיוסבר להם את ההשלכות של אי השתתפותו בוועדה.
אחת הסיבות להארכה היא שרבים מהתלמידים שזכאים לוועדה פונו מביתם ולא נמצאים במחוז אליו הם שייכים. סיבה נוספת היא הצורך להקל על העומס הבירוקרטי של חברי הוועדה, כדי שיוכל להתמודד כהלכה עם כל האתגרים בביצוע תפקידם בתקופת המלחמה.