שר האנרגיה אלי כהן אמר היום (רביעי) כי לדעתו יש להלאים את פעילות חלוקת הגז לגוף ממשלתי. השר הציג את מדיניות משרדו בתחום הגז בישיבת הוועדה המיוחדת לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל ("קרן העושר") בכנסת.
כהן הזכיר שני היבטים של אופן חלוקת הגז לצרכנים קטנים, שמבחינתו מהווים טעויות חמורות. ההיבט הראשון הוא חלוקתו לחברות פרטיות. לדבריו, משק זה הוא מונופול טבעי, וחלוקתו יצרה מונופולים אזוריים פרטיים של חברות חלוקה, במקום של גוף ממשלתי: "משק הגז בחלוקה נבנה בגישה עקומה, זה לא נעשה כך באף תחום".
"העיוות השני והלא פחות חמור", הוסיף כהן, הוא שמחיר הגז משתנה לפי המיקום של הצרכן. גם את זה הדעת לא סובלת".
כהן הודיע שבכוונתו להעביר את פעילות החלוקה לגוף ממשלתי, כמו החברה הממשלתית נתג"ז, האחראית על הולכת הגז בלחץ גבוה. בנתג"ז לא ששים לשאת באחריות גם על חלוקת הגז בלחץ נמוך, תחום שהיקפו מצומצם יותר, על רקע הקשיים הרגולטוריים הרבים הכרוכים בתכנון והנחת צנרת חלוקת גז.
להגדיל את יצוא הגז, להשפיע על מי יקנה אותו
השר אמר שיתמוך בהגדלת יצוא הגז מישראל, תוך עריכת סבב חיפושים נוסף וחמישי למאגרי גז בשטח הימי של ישראל. לדבריו, ישראל מייצאת את הגז דרך מתקני הנזלת הגז במצרים, ואין לה כוונות להתערב בחלק המסחרי של מחירי היצוא שגובים המצרים, אך היא רוצה להגיע עם מצרים להסכמות בחלק הפוליטי – מי יהיה רשאי לקנות גז שהופק בישראל.
השר תומך גם בהגברת הביקוש המקומי לגז, דרך הסבת תחנות כוח פחמיות של חברת החשמל – על אף שעלויות ההסבה הסתברו כיקרות במאות מיליוני שקלים ממה שנחזה. לדבריו, תמיכתו בהסבה נובעת מסיבות סביבתיות, בשל הזיהום הרב שנגרם מהשימוש בפחם.
עדיף לא להקים תחנות כוח על קרקע פרטית
לדברי השר, דחיית האישור להקמת שתי תחנות כוח נעשתה מסיבות ענייניות. "לא צריך תחנת כוח חמישית בחדרה", אמר כהן, והוסיף כי התוכנית להקמת תחנת ריינדיר נשלחה בחזרה למנהל התכנון, משום שחסר בה תכנון מאושר לקו סולר לגיבוי.
כהן אמר שבעיניו יש עדיפות לפרויקטים של המדינה, כך שהערך הנדל"ני של תחנת כוח יגיע לרשות מקרקעי ישראל, ולא לתחנת כוח המתוכננת בקרקע פרטית. כמו כן, הוא קרא להכשיר עובדים ישראלים לעבוד בתעשיית הגז באסדות הימיות, לדבריו עבודות אלו משלמות שכר ראוי אך כיום ישראלים כמעט שלא עובדים בהן. עוד אמר השר שבכוונתו להכשיר אפשרות לתחנות כוח בגז גם בשטחי יהודה ושומרון.
קרן ברק, ח"כית לשעבר בליכוד וכיום לוביסטית של יצרני החשמל הפרטי בגז כיום, אמרה כי הרפורמה להפרטת ייצור החשמל היא זו שתרמה להורדת מחירי החשמל. ברק זכתה לתגובה ביקורתית מהשר: "אל תגידו שסגרתם חובות לחברת החשמל. לדעתי היצרנים הפרטיים מקבלים תעריף גבוה מדי".