ממשלת רוסיה ממשיכה לסרב לשלם פנסיות לגמלאים אזרחי רוסיה לשעבר שעלו לארץ. בישראל טוענים כי המדינה אינה יכולה לשפות אותם, וכבר שנתיים וחצי שעשרות אלפי פנסיונרים לא מקבלים את התשלומים המגיעים להם. כך עולה מדיון בוועדת הרווחה, שהתקיים הבוקר (שני) בנושא.
כמעט שנתיים וחצי חלפו מאז תחילת המלחמה באוקראינה והטלת הסנקציות המערביות על הבנקים הרוסיים, ו-17 אלף גמלאים ישראלים, עולים מרוסיה, עדיין אינם מקבלים את הקצבה החודשית שלהם. מדובר בגמלאים שקיבלו סכום מוסכם המבוסס על הסכם שנחתם בין ישראל ורוסיה, ששולם להם דרך הביטוח הלאומי, שבעצמו קיבל את הכסף מרוסיה.
בביטוח הלאומי מאשימים כיום את רוסיה בכך שהיא חוסמת כל דרך לשלם, ומנסה לנצל את המצב כדי להקטין את תשלום הקצבה, בעוד לממשלה יש אפשרות למצוא מקור תקציבי לשיפוי הגמלאים, אך היא אינה עושה זאת.
פנייה לשרי האוצר בבקשה שיתערבו
עם ההבנה שישנה אפשרות לחידוש תשלומי הפנסיה, בין היתר לאחר שבארה"ב פתחו נתיב לתשלומים סוציאליים לאזרחים רוסים מחוץ לרוסיה, עשרות פנסיונרים פנו במכתבים לשרי האוצר אביגדור ליברמן בעבר ובצלאל סמוטריץ' בהווה, בדרישה שיתערבו במשבר הסירוב הרוסי לקדם את תשלום הפנסיות לאזרחים רוסים לשעבר שעלו לישראל.
הפנייה נעשתה מכיוון שתשלומי הפנסיה שלהם מוסדרים על ידי אותו הסכם ישראלי-רוסי מיוחד, שאין להם אפשרות להשפיע עליו, והם תלויים לחלוטין במדינה.
בוועדת הרווחה, שדנה בסוגייה הבוקר, התגלה פרט חדש: רוסיה, שנקלעה לקשיים בירוקרטיים בהעברת תשלומי הפנסיה בעקבות הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו עליה, היא זו שפעלה באופן אקטיבי לסיכול האפשרות להקמתו של מערך שיפוי ישראלי שיעביר כסף לגמלאים מקופת האוצר באופן זמני עד חזרת התשלומים הרוסיים. המערך אושר באוצר, אך רוסיה בתגובה איימה שתפסיק את העברת הכספים לחלוטין במידה והמדינה תחליט לשפות את הגמלאים מכיסה.
כעת נראה שהרוסים מנסים לנצל את המשבר הדיפלומטי בין שתי המדינות כדי לצמצם את תשלומי הפנסיה עוד יותר.
בחודשים האחרונים, בזמן המשא ומתן בין הצדדים, התברר שרוסיה התנתה את החזרת התשלומים בכך שכלל הגמלאים הישראלים שמקבלים קצבה מרוסיה, שמספרם עומד על כ-57 אלף איש, יקבלו את תשלומי הפנסיה שלהם דרך מערכות הביטוח הלאומי במקום באופן פרטי, מהלך שהביטוח הלאומי מסרב לו, בגלל ההשלכות שלו על כלל העולים שמקבלים פנסיה מרוסיה בישראל.
"הרוסים ביקשו זאת מספר פעמים, ואנחנו התנגדנו למהלך, כי זה יפגע כספית ב-40 אלף פנסיונרים שמקבלים את הפנסיה ישירות מרוסיה שלא דרך האמנה", מסבירה לבנה עזרא, סגנית סמנכ"ל אזרחים ותיקים בביטוח הלאומי.
לדבריה, הפנסיה הממוצעת שמקבל כיום גמלאי רוסי בישראל באופן פרטי, שלא דרך ההסדר הישראלי-רוסי, גדולה משמעותית מזו שנקבעה באמנה שנחמתה ב-2018 בין משרדי העבודה והרווחה של רוסיה וישראל, ועצם ההסכמה של הביטוח הלאומי למהלך שיקטין בפועל את הפנסיה של 40 אלף פנסיונרים, שכלל לא נדרשו עד היום לביטוח הלאומי כמתווך, יכולה לגרום לתביעת ענק נגד הביטוח הלאומי והמדינה, ובכל מקרה, בספק אם תעמוד משפטית.
קצבת האמנה, אותה מקבלים כ-17 אלף פנסיונרים, צנועה יחסית, ועומדת על כ-150 שקלים בחודש. הסכום התקבל בעקבות פשרה, אחרי שבמשך שנים רבות הגמלאים, שעלו לארץ בתקופת ברית המועצות, היו מנועים מלקבל קצבה מהפדרציה הרוסית מכיוון שלא החזיקו באזרחות רוסית.
הקצבה מועברת מרוסיה דרך הביטוח הלאומי פעם ברבעון על ידי מערכת הסדרת התשלומים שהחלה ב-2018, קפאה עם תחילת המלחמה באוקראינה בחורף 2022, ועד היום לא הוסדרה מחדש.
מאז תחילת המלחמה באוקראינה, רק חלק מהפנסיונרים הצליחו לחדש את התשלום, וזה בעיקר בזכות פעולות התערבות של בנקים פרטיים ועורכי דין שהחלו לפעול בנושא בשוק הפרטי בניסיון לעקוף את המגבלות הבירוקרטיות.
בגלל המעמד המיוחד של הגמלאים שמקבלים את הפנסיה דרך האמנה, אין ביכולתם להשיג את הפנסיה בדרכים פרטיות, מכיוון שזו משולמת להם כקצבת ביטוח לאומי, שהמקור הכספי שלה הוא העברה ישירה מקרן הפנסיה הרוסית לביטוח הלאומי.
על פי הביטוח הלאומי, הם יכולים לבקש לצאת מהסדר האמנה ולדרוש את הכספים שמגיעים להם ישירות מרוסיה, אך בהתחשב בכך שאינם אזרחי רוסיה מזה עשרות שנים, הסיכויים לקבל אותם קלושים.
על פי הביטוח הלאומי, עלות השיפוי של המוסד נאמדת בכ-8 מיליון שקלים, ומשרד האוצר הסכים עקרונית לשלם אותה, אך בשביל שתוכנית זו תצא לפועל, נדרשת החלטה ממשלתית שתיקח בחשבון שהרוסים לא יכסו את התשלומים בהמשך, וצריך שהממשלה תמצא לה מקור תקציבי.
עמדת האוצר לגבי אפשרות זו אינה חיובית, ונכון להיום, מעדיפים שם שחידוש התשלומים יקודם באופן דיפלומטי ולא מתקציבי המדינה.
תגובת משרד האוצר תובא כשתתקבל.