דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי ט"ו באלול תשפ"ד 18.09.24
23.4°תל אביב
  • 17.7°ירושלים
  • 23.4°תל אביב
  • 23.7°חיפה
  • 22.5°אשדוד
  • 20.4°באר שבע
  • 25.2°אילת
  • 25.2°טבריה
  • 17.9°צפת
  • 22.4°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
ספורט

רוח ספורטיבית / רצי המרתון הישראלים הוכיחו שאפשר לחלום על הישג בפריז

השלישיה הישראלית: מארו טפרי, גשאו איילה וגירמה אמרה, זכתה במדליית הזהב הקבוצתית באליפות אירופה ב-2022 ובמדליית הכסף הקבוצתית ב-2024 | המסלול בפריז קשה ומאתגר, זאת תהיה ריצה טקטית ובריצה כזאת הכל יכול לקרות

מימין: גשאו טיילה, בוקאיו מלדה, מארו טפרי, יימר גטהון וגירמה אמרה.
בסיום גמר המרתון באליפות אירופה מינכן (צילום: Adam Pretty/Getty Images)
מימין: גשאו טיילה, בוקאיו מלדה, מארו טפרי, יימר גטהון וגירמה אמרה. בסיום גמר המרתון באליפות אירופה מינכן (צילום: Adam Pretty/Getty Images)
איתן דולפן
איתן דולפן
כותב אורח
צרו קשר עם המערכת:

למשחקים האולימפיים בריו 2016 ישראל שלחה שלושה רצי מרתון: מארו טפרי, טסמה מוגס ודניאל גואדי. זאת הייתה הפעם הראשונה ששלושה רצים יצגו את ישראל במרתון האולימפי, אחרי שבלונדון 2012 היה נציג אחד (זוהר זימרו), בבייג'ינג 2008 היה נציג אחד (היילה סטאין) ובאתונה 2004 היו שני נציגים (היילה סטאין ואסף בימרו). בשלושת המשחקים האולימפיים שקדמו לאתונה: סידני, אטלנטה וברצלונה – לא היה אפילו רץ מרתון ישראלי אחד.

היום (שבת) יעמדו על קו הזינוק של המרתון האולימפי בפריז שלושה רצים וזאת תהיה הפעם השלישית ברציפות ששלושה רצי מרתון ישראלים ירוצו במשחקים. אם היה ניתן לשתף חמישה רצים, אז ישראל הייתה שולחת גם חמישה רצים, אבל לכל מדינה יש אפשרות לשלוח רק שלושה.

***

עוד לפני שאכתוב על תוצאות וציפיות חשוב להבין ולהעריך את זה: בעשור האחרון ענף המרתון בישראל נמצא בצמיחה. כל הענף. לא מדובר בספורטאי בודד שסוחב את המקצוע, כמו שאלכס אברבוך עשה עם הקפיצה במוט, או כמו שחנה מיננקו עשתה בקפיצה המשולשת. שתי הדוגמאות האלה הן של ספורטאית וספורטאי שחונכו, גדלו ואומנו מחוץ לישראל ועלו לארץ כספורטאים שלמים.

המרתוניסטים הישראלים אומנם נולדו באתיופיה, אבל הם הפכו לאתלטים שהם היום בישראל. מארו טפרי עלה לישראל בגיל 14. גשאו איילה עלה לארץ בגיל 13. וגירמה אמרה עלה בגיל 19. את קריירת הריצה שלהם הם התחילו בישראל.

מארו טפרי, זוכה מדליית הכסף באליפות העולם באתלטיקה בריצת מרתון גברים (צילום: REUTERS/Bernadett Szabo)
מארו טפרי, זוכה מדליית הכסף באליפות העולם באתלטיקה בריצת מרתון גברים (צילום: REUTERS/Bernadett Szabo)

עבור מארו טפרי זאת תהיה הפעם השלישית במרתון האולימפי, אחרי שסיים בריו במקום ה-74 ובטוקיו רשם את הישג השיא לרץ מרתון ישראלי וסיים במקום ה-13. טפרי, שזכה במדליית כסף באליפות העולם במרתון ב-2023, הוא הרץ הבשל והיציב מבין השלושה.

עבור גשאו איילה זאת תהיה הופעת הבכורה במרתון האולימפי. הוא הרץ הצעיר מבין השלישיה (בן 27) והוא גם מחזיק בתוצאה המהירה ביותר ובשיא ישראל – 2:04:53 שעות. עבור גירמה אמרה, הרץ המבוגר והמנוסה מבין השלישיה, זאת תהיה הופעה שנייה במשחקים, אחרי שבטוקיו סיים במקום ה-28.

להעמיד שלושה רצים על קו הזינוק במרתון האולימפי בפעם השלישית ברציפות זאת הצלחה, אלא שהפעם הציפיות הן גבוהות יותר ולא רק ההשתתפות חשובה. הציפיות מתבססות על ההישגים של השלישיה הזאת וגם על תנאי המסלול שיצפו להם בפריז.

השלישיה הזאת זכתה במדליית הזהב הקבוצתית באליפות אירופה ב-2022 ובמדליית הכסף הקבוצתית ב-2024. בשנתיים האחרונות שלושתם שיפרו את השיאים האישיים שלהם והביאו את שיא ישראל לסאב 2:05 שעות. הם אתגרו האחד את השני ולמעשה יחד עם איימרו עלמיה מחזיקים ב-13 התוצאות המהירות ביותר במרתון בישראל.

***

המסלול של המרתון האולימפי בפריז מאתגר ושונה מאוד מהמרתונים העירוניים המהירים כמו ברלין, ולנסיה או סביליה. הבדל אחד משמעותי הוא מזג האוויר. בחודשים יולי ואוגוסט אין מרתונים עירוניים באירופה כי חם מידי ועונת המרתונים נפתחת רק בספטמבר. הבדל נוסף הוא אופי המסלול: המרתונים המהירים שבהם נקבעים שיאי העולם הם מסלולים שטוחים, ללא פניות, הכל במטרה שהרצים יקבלו תנאים אופטימיליים לייצר מרתון מהיר.

גשאו איילה (משמאל) וגירמה אמרה במרתון סביליה (צילום: איגוד האתלטיקה בישראל)
גשאו איילה (משמאל) וגירמה אמרה במרתון סביליה (צילום: איגוד האתלטיקה בישראל)

המסלול בפריז קשה ומאתגר יותר. הוא ממש לא מישורי אלא יש בו שתי עליות משמעותיות וכמה עליות וירידות קטנות שמקשות לפתח ריצה יציבה. התנאים האלה יטרפו את הקלפים ודווקא הרצים הממושמעים יותר, שעשו הכנה ספציפית לתנאים האלה וירוצו בצורה טקטית נכונה, ולא הרצים המהירים יותר יקבלו את הסיכוי לנצח את המרתון הזה.

בחודשים האחרונים צוות המאמנים של נבחרת ישראל במרתון, דן סלפטר וזוהר זימרו, ניתחו את המסלול ובנו תוכנית ספציפית למסלול הזה. הם עשו מחנה אימונים באיטליה אבל גם הגיעו לפריז כדי להרגיש את המסלול הזה ברגליים. בתנאים שיהיו מחר הרצים הבשלים, המנוסים, הסבלנים, שעשו את ההכנה המדויקת למסלול הזה – יקבלו סיכוי לנצח. רצים שיפתחו מהר מידי, שלא יהיו מוכנים לעליות ולירידות שצפויות על המסלול ישלמו על כך לקראת הסיום. זאת תהיה ריצה טקטית ובריצה כזאת הכל יכול לקרות.

***

84 רצים יזנקו מחר למרתון האולימפי, בינהם שתי אגדות ריצה למרחקים ארוכים: אליוד קיפצ'וגה, האלוף האולימפי פעמיים ברציפות, שינסה לעשות את מה שאף רץ מרתון לא עשה לפניו ולזכות בזהב שלישי ברציפות. וקנינסה בקלה, אלוף אולימפי שלוש פעמיים בריצות 5,000 מטר ו-10,000 מטר. שניהם כבר מעבר לשיא אבל כל מפגש בינהם הוא רגע לנצור. בגלל תנאי מזג האוויר והמסלול קשה מאוד לנבא מי ינצח את התחרות וזה לא יהיה מוגזם לכתוב שהכל פתוח.

אליוד קיפצ'וגה מקניה חוצה ראשון את קו הסיום במרתון הגברים של אולימפיאדת טוקיו 2020 (צילום: AP Photo/Eugene Hoshiko)
אליוד קיפצ'וגה מקניה חוצה ראשון את קו הסיום במרתון הגברים של אולימפיאדת טוקיו 2020 (צילום: AP Photo/Eugene Hoshiko)

רצי המרתון הישראלים הוכיחו בחמש השנים האחרונות שיפור עקבי בתוצאות ובהישגים. יש להם קבלות וכתבתי על הצמיחה של ענף המרתון בישראל לא מעט. המרתון האולימפי הוא ההזדמנות שלהם לקבוע עוד הישג ברשימה ההולכת וגדלה שלהם. באופן טבעי העיניים של הישראלים יופנו לטפרי ואיילה שהוכיחו יציבות והמהירות.

אבל את הטור הזה אסיים דווקא בציטוט של הרץ המנוסה ביותר מבין השלושה: גירמה אמרה, שאמר לי בפודקאסט 'אולימפוס', מבית הפודיום: "היום אנחנו מתאמנים בצורה נכונה, כל עוד אנחנו מתאמנים בצורה הזאת, כמו בתנאים שיהיו בפריז, אין גבול. אפשר להביא מדליה. להם יש רגליים ולנו יש רגליים. אין הבדל. הכל אפשרי". מחר, אהיה על הזינוק ואחכה בקו הסיום כדי לעודד אותם ואולי לראות היסטוריה בעיניים.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!