דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי א' בתמוז תשפ"ו 16.06.26
24.4°תל אביב
  • 20.5°ירושלים
  • 24.4°תל אביב
  • 23.2°חיפה
  • 24.4°אשדוד
  • 24.1°באר שבע
  • 34.7°אילת
  • 25.3°טבריה
  • 21.5°צפת
  • 24.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
עבודה

"הזכות להתנתק": העובדים באוסטרליה יוכלו לסרב לתקשר בשעות הפנאי

חוק חדש יאפשר לעובדים במדינה להתעלם מהודעות וטלפונים בנושאים מקצועיים אחרי העבודה | מנהיגת איגודי העובדים: "יום היסטורי, כשעובדים מחוברים מחוץ לעבודה זו דרך להוציא מהם עבודה ללא שכר"

העוברים והשבים במרכז העסקים הראשי בסידני בבוקר עמוס (צילום ארכיון:  REUTERS/Daniel Munoz/File Photo)
העוברים והשבים במרכז העסקים הראשי בסידני בבוקר עמוס (צילום ארכיון: REUTERS/Daniel Munoz/File Photo)
ניצן צבי כהן
ניצן צבי כהן
כתב לענייני עבודה
צרו קשר עם המערכת:

חוק "הזכות להתנתק" נכנס לתוקף באוסטרליה היום (שני). החוק יאפשר לעובדים לסרב לענות לטלפונים, הודעות ומיילים הקשורים לעבודתם מחוץ לשעות העבודה, למעט במקרים "בלתי סבירים". זאת במטרה להבטיח שהעובדים אכן מקבלים שכר על מלוא שעות עבודתם, ואינם נדרשים לעבוד בפועל מחוץ לשעות הרשמיות.

החוק, שעבר בפברואר השנה, הוא חלק מרפורמה לעדכון חוקי העבודה במדינה, בין היתר תוך תיקון ההגדרה של עובדים מזדמנים והסדרה של תחום כלכלת הפלטפורמה. הרפורמה עוררה ויכוח פוליטי ער במדינה, שמפלגת השלטון בה כיום היא מפלגת הלייבור. מנהיג האופוזיציה מהמפלגה הליברלית, פיטר דוטון הבטיח לבטל את הרפורמה אם ייבחר.

החוק החדש קובע שבית דין יוכל להורות למעסיק להפסיק דרישות שלו מעובדיו להגיב מחוץ לשעות העבודה באופן בלתי סביר. מצד שני, בית הדין יוכל להורות לעובדים להפסיק להתעלם מפניות המעסיק מחוץ לשעות העבודה, אם ההתעלמות אינה סבירה.

הגדרת ה"סבירות" תהיה תלויה בנסיבות, הבהירה הנציבה לעבודה הוגנת והרגולטורית ליחסי עבודה במדינה אנה בות'. יילקחו בחשבון בין היתר הסיבה ליצירת הקשר, אופי תפקידו של העובד והתגמול הניתן לו עבור עבודה בשעות נוספות בכלל ובשעות הפנאי בפרט. עוד יילקחו בחשבון מקרי חירום וסוגיות של אחריות טיפולית. ענפים המתאפיינים בדחיפות ובעבודה לא צפויה כמו כיבוי אש לא יושפעו מהחוק החדש.

נשיאת מועצת האיגודים המקצועיים של אוסטרליה, מישל אוניל, אמרה כי היא מקווה שהחוק ימנע ממעסיקים להסתמך על יצירת קשר עם עובדיהם בהתראה קצרה לגבי שינויים במשמרותיהם. "להיות מחובר כשאתה מחוץ למקום העבודה, לקבל פניות לעשות דברים כשאתה בחופשה או בשעות הפנאי, זו דרך להוציא מאנשים עבודה ללא שכר" אמרה, והוסיפה כי היא מקווה שהחוק ישפר את האיזון בין עבודה לפנאי, יגביר את הפריון, ואף ישפיע לטובה על בריאות העובדים.

"זה יום היסטורי עבור האנשים העובדים", הוסיפה אוניל, "תנועת האיגודים המקצועיים הבטיחה את הזכות החוקית של האוסטרלים לבלות זמן איכות עם יקיריהם, בלי הלחץ שייאלצו לענות ללא הרף לשיחות עבודה ומיילים לא סבירים".

חברות קטנות עד 15 עובדים הוחרגו מהחוק עד ה-26 באוגוסט 2025, כדי לאפשר להן להיערך לשינוי. "אנו מעודדים את הגורמים השונים במקומות העבודה לחנך את עצמם לזכות להתנתק", אמרה הנציבה בות', "וליישם אותה באופן סביר במקומות העבודה".

ברן בלק, מנכ"ל מועצת העסקים של אוסטרליה, אמר כי המועצה מאמינה בזכות להתנתק, אך סבורה שיש לטפל בסוגיה ברמת מקום העבודה ולא באמצעות חקיקה. "ההשפעה המשולבת של החוקים החדשים של הממשלה, לרבות הגדרות חדשות לעובדים מזדמנים וקבלנים עצמאיים, תגביר את הבירוקרטיה ואת כוחם של האיגודים" אמר בלק, "תוך הפחתת הפריון, ופגיעה בכלכלה שלנו בזמן הגרוע ביותר האפשרי".

חוק ברוח "הזכות להתנתק", המגדיר את זכותם של עובדים שלא לענות לפניות המעסיק בשעות הפנאי, עבר בצרפת כבר בשנת 2017, ובהמשך במדינות נוספות. חלק מהרקע לחקיקה הוא ההתפתחות הטכנולוגית. הטלפונים החכמים, המייל ותוכנות המסרים המיידיים מאתגרים את ההפרדה בין פנאי לעבודה, והופכים את העובדים ל"מחוברים" יותר לכל אורך שעות היום, מה שמעלה צורך בחידוד הגבולות בתקשורת בין המעסיקים לעובדיהם.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!