הממשלה אישרה היום (ראשון) את המלצות ועדת הכהן בנוגע לפיצוי אזרחים שנפגעו ב-7 באוקטובר, בהיקף של מיליארד שקל.
הוועדה הציבורית, בראשות פרופ' אביעד הכהן, הוקמה על ידי שר האוצר סמוטריץ' במטרה לגבש מענה למעגלי הנפגעים המרובים. הוועדה דנה באופנים למתן מענה לאוכלוסיות שנפגעו באירועי שבעה לאוקטובר אך לא קיבלו מענה מספק עד כה: ניצולי המסיבות, משפחות שכולות, משפחות חטופים, אחים וילדים של פדויי שבי, תושבי אופקים ואזור העוטף, לצד אוכלוסיות שהוגדרו כנפגעי פעולות איבה אך הם אינם עומדים בקריטריונים להכרה בנכות.
נציגת המשפחות: "מענים ביזיוניים, לעג לרש"
הוועדה גיבשה החלטה בסוף יולי האחרון, לאחר שערכה פגישות פרטניות עם אזרחים שנפגעו, משפחותיהם וארגונים המייצגים אותם. הפיצויים שהמליצה עליהם הוועדה כוללים תגמולים כספיים לצד סלי שיקום, הנחלקים לשני תבחינים ולשלוש דרגות פגיעה. המענקים יהיו חד פעמיים וינועו בין 7,180 שקל למבוגר ו-1,436 שקל לילד ל-28,720 שקל למבוגר ו-5,744 שקל לילד. סל השיקום ינוע, לפי הקריטריונים, בין 7,300 שקל ל-30,000 שקל.
עם פרסום ההמלצות התרעמו נציגי המשפחות והניצולים על הפיצוי הזעום, לטענתם. "פרופ' אביעד הכהן כתב 6 עמודים שמכירים בכך שזה אסון חסר תקדים. 6 עמודים שהם כמעט התנצלות, כי הוא יודע שהמסגרת שלו הייתה עלובה, הוא יודע שהמענים שהוא מציע הם ביזיוניים, לעג לרש. עצוב לי מאוד שהוא לא הגיע להסתכל לנו בעיניים. סדרי העדיפויות של המדינה הזו עצובים", אמרה הילה אביר, אחותו של לוטן אביר ז"ל שנרצח בנובה ונציגת משפחותיהם של נרצחי המסיבות, במעמד פרסום ההמלצות.
שלומית יהב מעמותת קימה, המייצגת משפחות נרצחים ונפגעים, הוסיפה: "המסגרת הייתה מאוד צפופה ונוקשה, אבל הוועדה עשתה עבודת קודש במסגרת שניתנה לה. חברי הכנסת צריכים לקחת את זה ולחוקק חוק ברור שנותן מענה למשפחות. הסכומים לא מספיקים, חד משמעית. מבחינתנו זו רק ההתחלה של מה שהמשפחות זקוקות לו".
חברות הכנסת רייטן ואלהרר: "אישור ההמלצות – הפקרה נוספת של האזרחים"
חברות הכנסת אפרת רייטן וקארין אלהרר, יושבות ראש השדולה לזכר הנרצחים במסיבות ב-7 באוקטובר, המלווה את משפחות הניצולים, הגישו לפני כשבועיים מכתב לשר האוצר, בצלאל סמוטריץ', לקראת הצבעת הממשלה על אימוץ המלצות הוועדה. במכתב רוכזו הפערים שעלו בעקבות פרסום הוועדה והועלתה בקשה לבחינה מחודשת של ההמלצות.
אלהרר ורייטן ביקשו שסכום התגמול המוצע לנפגעים יעלה, כך שיהלום את מחירי הטיפולים בשוק ואת יוקר המחיה, ושתהיה אפשרות לנפגעים להגיש בקשות לסעדים ולקבלת זכאויות במסלולים אחרים כמו בביטוח הלאומי ובתוכניות פיצוי אחרות, מה שנמנע מהם עם קבלת פיצוי מהוועדה. עוד ביקשו להכליל את משפחות שורדי המסיבות כקבוצה נפגעת מוכרת ולייעד מענים שיקומיים וטיפוליים עבורם, ליצור מנגנון מסובסד לסיוע נפשי לטווח ארוך, לתת הטבות ברשויות לתקופה זמנית (ארנונה, מים, חשמל), להקל על הגשת תביעות בגין אירועי 7 באוקטובר וכן לייחד התייחסות לחיילים שנכחו במסיבות ברעים בעת שהיו בחופשה, שאינם זכאים לפיצוי אזרחי.
בעקבות פניית חברות הכנסת עודכנו סעיפים המתייחסים לחיילים שנכחו במסיבות ועודכנה מתן האפשרות לנפגעים להגשת בקשה למסלול נכות במקביל למסלול הוועדה המוצע (לפי חוק נפגעי פעולות האיבה או לפי חוק הנכים). אולם, מדובר בשינוי שני סעיפים בלבד מתוך כלל המלצות הוועדה, ורוב הדרישות לא נענו.
"משפחות הנרצחים שלא מקבלות מענה מספק, והורי השורדים עצמם שקורסים תחת נטל הטיפול וההתמודדות שילדיהם חווים לא נכללים כלל בהמלצות הוועדה", טענו אלהרר ורייטן-מרום בהודעה שהוציאו אמש לקראת הצבעת הממשלה, ודרשו משר האוצר ויתר שרי הממשלה לא לאשר את המלצות הועדה כמו שהן בישיבת הממשלה. "המשמעות של אישור ההמלצות תהייה הפקרה נוספת של האזרחים. זוהי חובתנו המוסרית כמדינה לתת לכל מי ששרד ונפגע מהטבח הנורא הזה את הכלים הנדרשים כדי להשתקם ולחזור לחיים".
"אנחנו מביאים היום לממשלה הצעת מחליטים חשובה מאד", מסר הבוקר שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ ביחס להעלאת ההמלצות להצבעת השרים. "הטבח הנורא שאירע לנו ביום שמחת תורה פגע באופן חסר תקדים באוכלוסיות רבות במדינת ישראל. החל מהימים הראשונים למלחמה נהגתי במדיניות אזרחית מרחיבה ופעלנו לסייע ולהעניק מעטפת רחבה ככל האפשר לכלל אזרחי ישראל ובפרט לאלו שנפגעו באופן אישי ביום הזה. כחלק מהמאמץ הזה, מיניתי את פרופסור אביעד הכהן לעמוד בראש ועדה ציבורית שתדון במתן המענים ותוודא שהמענים מגיעים לכולם. הממשלה תאשר היום את מסקנות הוועדה ובכך נמשיך להעניק לאזרחי ישראל את המעטפת הראויה והרחבה להתמודדות עם השלכות האירועים הקשים מנשוא שחווינו ביום שמחת תורה. אני מודה לפרופ׳ הכהן ולכל חברי הוועדה על עבודתם החשובה. יחד עם חבריי לממשלה נמשיך לפעול בע״ה לשיקום חבל התקומה ולהשבת הביטחון לאזרחי ישראל בדרום ובצפון. יחד בע״ה ננצח".
ח"כ קארין אלהרר מסרה טרם אישור ההחלטה בממשלה: ״חלפה כמעט שנה מאז טבח 7 באוקטובר ורק כעת, לאחר מאבק ממושך של השורדים והמשפחות, ממשלת ישראל השכילה לייצר מענים חלקיים מאוד עבורם, מענים שאותם תקצבה הממשלה בסכום שלא מגרד את תחתית הצרכים האמיתיים של הנפגעים. גם הורים לשורדים, לרבות לצעירים ולקטינים, לא כלולים ברשימת הזכאים לסיוע, למרות היותם עוגן משמעותי בהליך השיקום. בנוסף, לכאורה, לאחר פנייתי בנושא, הותר לנפגעים לדרוש מסלול סיוע שתואם את מצבם (קצבת נכות או פיצוי חד פעמי), אך בפועל אדם שיבקש הכרה בנכות ולא ימצא זכאי ״יקנס״ ויקוזזו 60% מסך המענק הראשוני. למעשה, הממשלה תאשר מתווה עם מנגנון הפחדה שירתיע את הנפגעים לבקש את הסיוע המגיע להם מהמדינה. אני קוראת לשרי הממשלה לא לאשר מתווה זה עד שיתוקנו כלל הפערים״.