דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי ו' בתשרי תשפ"ה 08.10.24
22.9°תל אביב
  • 18.8°ירושלים
  • 22.9°תל אביב
  • 23.5°חיפה
  • 22.6°אשדוד
  • 20.7°באר שבע
  • 26.4°אילת
  • 26.2°טבריה
  • 20.4°צפת
  • 21.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חינוך ורווחה

"אנחנו 12 בקומונה, כמה יצטרכו לעזוב": מתנדבי שנת השירות נאבקים בקיצוץ תקציב תנועות הנוער

ליהי אדלמן מהשומר הצעיר מתנדבת בקיבוצי העוטף, ומודאגת מהכוונה לקצץ 25% מהמתנדבים: "התפקיד שלנו הוא להעניק עוגן ויציבות לחניכים שחוו שנה מטלטלת" | ליבי שחם, הנוער העובד והלומד: "האם יעיפו קומונרים? גרעינים שלמים? מי ידריך בקנים?"

ליהי אדלמן ונדב בן שדה, חניכי השומר הצעיר (צילום: אלבום פרטי)
ליהי אדלמן ונדב בן שדה, חניכי השומר הצעיר (צילום: אלבום פרטי)
מיכל מרנץ
מיכל מרנץ
כתבת חינוך
צרו קשר עם המערכת:

תנועות הנוער הודיעו בשבועות האחרונים להורי מתנדבי שנת השירות שלהן, כי אם לא יועבר התקציב החסר להן להפעלת שנת השירות הן תיאלצנה לקצץ 25% ממתנדבי שנת השירות, שיעור דומה משיעור הקיצוץ בתקציב המיועד להן. "עצם האיום משפיע על היציבות שלנו ושל החניכים", מסבירה ליהי אדלמן (18), מתנדבת שנת שירות בשומר הצעיר, שמתגוררת השנה בקומונה בבאר שבע שמדריכה בקיבוצים בעוטף עזה.

שנת שירות היא שנה שבה צעירים המיועדים לגיוס דוחים את גיוסם בשנה בשביל עשייה חברתית ומגורים משותפים בקבוצה. שנות השירות נעשות בתנועות הנוער ובארגונים נוספים. עיקר העשייה של שנות השירות בתנועות הנוער היא ריכוז והדרכה בסניפי התנועות ברחבי הארץ. על פי נתוני משרד החינוך ישנם 2,700 מתנדבי שנת שירות בשנת הלימודים הנוכחית, עלייה של 300 מתנדבים משנת הלימודים הקודמת.

"התפקיד שלנו הוא להעניק עוגן ויציבות לחניכים שחוו שנה מטלטלת", אומרת אדלמן. "אנחנו 12 חברים בקומונה, וכמה מאיתנו יצטרכו לעזוב. חוסר הידיעה מערער לנו את הקבוצה". גם נועה אהרונוף (18) מהמחנות העולים המתגוררת בפתח תקווה בקומונת 'צביה', מספרת שהיא מודאגת. "אני מגיעה ממחנה אילת (השם התנועתי לסניף מקומי). זה מחנה קטן יחסית, אז אני יודעת מה המשמעות של קומונרים (מתנדבי ש"ש). בשנתיים בהן פעלו קומונרים, המחנה גדל והתחזק, ואני מעוניינת לעשות את אותו דבר במחנה בפתח תקווה עליו אני אחראית".

נועה אהרונוף (צילום: אלבום פרטי)
נועה אהרונוף (צילום: אלבום פרטי)

אדלמן, במקור מכפר סבא, מדריכה בקיבוץ להב. היא מרכזת את פעילות התנועה בקיבוץ, ויחד עם חבריה לקומונה הם מפעילים את מערך החינוך הבלתי פורמלי בקיבוץ. במקביל, הם קיבלו על עצמם משימה נוספת: סיוע לקהילה המפונה של קיבוץ נירים. "אנחנו גרים בשכונה בבאר שבע בה מתגוררים חברי הקיבוץ, ואנחנו אחראים גם עליהם. בתחילת השנה התחלקנו לסיוע לענפי הקיבוץ השונים. אני בגיל הרך, ויש חברים בענף גידולי השדה או הרפת שנוסעים פעמיים בשבוע לעבוד שם. כשהקיבוץ יוכל לחזור, אנחנו ניסע להכין את השטח".

"חוששים שהקיצוץ פשוט יעבור"

"כשקיבלנו את ההודעה התעוררו הרבה שאלות", אומרת ליבי שחם (18), מגרעין 'אפרודיטה' של הנוער העובד והלומד המתגוררת ביישוב אזור. "האם יעיפו קומונרים? גרעינים שלמים? מי ידריך בקנים? אנחנו מצדנו עסוקים מאוד, אם זה למשל בהתארגנות לציון 7 באוקטובר או בפעילויות בגני ילדים בעפולה".

ליבי שחם (צילום: אלבום פרטי)
ליבי שחם (צילום: אלבום פרטי)

זו אינה הפעם הראשונה בה הקיצוץ בתקציב תנועות הנוער בכלל ושנות השירות בפרט עומד על הפרק. במרץ האחרון הפגינו חניכי תנועות הנוער נגד מהלך דומה. שחם הייתה בין החניכות שארגנו את ההפגנה. "בגלל המצב אי אפשר לארגן עכשיו הפגנה, ואנחנו חוששים שהקיצוץ פשוט יעבור". אומרת שחם. אהרונוף נוקטת גישה אחרת: "אנחנו לא יכולים לתת לזה לקרות".

שחם, במקור מזיכרון יעקב, מדריכה בקן מודיעין 'נופים'. "זה קן שמוגדר כ'חלוץ' כי זו השנה הראשונה בה הוא פועל", היא מספרת. "אני מלווה את המדריכים של שכבות ד'-ו' ומדריכה קבוצה בשכבה ח' שאותה אני אגייס. בהמשך השנה מתוכננים עוד פרויקטים כמו הקמת מרכז למידה".

אהרונוף, במקור מאילת, מלווה את המדריכים של שכבות ד'-ו' במחנה בפתח תקווה, ואחראית על שיפור הנראות של מתחם המחנה. "יצאתי לשנת שירות כי רציתי להתפתח ולקחת על עצמי תחומי אחריות חדשים", היא מספרת, "וגם ללמוד להחזיק בית".

אדלמן מרגישה סיפוק מהעשייה, אבל מודאגת. "אני שמחה מאוד על המקום שאני נמצאת בו, כי אני חלק מבניית האזור מחדש. אני ניצבת בפני אתגרים משמעותיים, וחשוב שהמקום הזה יישאר".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!