שוכרים צעירים מוציאים כ-42% מהכנסתם על שכר דירה, כך עולה מדו"ח חדש של מרכז המחקר של הכנסת שהוגש אתמול (שלישי) לוועדת הצעירים של הכנסת. על פי הדו"ח, מחצית מצעירי ישראל בגילאי 25-34 גרים בשכירות ומשלמים על כך הרבה יותר, בהשוואה לשאר אוכלוסיית השוכרים, שמוציאים על שכירות רק 26% מסך הכנסתם.
ההוצאות הגבוהות על השכירות ומצב השוק, הנחשב לאחד הפחות מפוקחים במערב, הן תולדה של מדיניות אי-התערבות של המדינה בשוק השכירות ועלייה מתמדת במחירי הדירות. על פי מרכז אדוה, ב-20 השנים האחרונות חלה עלייה עקבית וניכרת במשקי הבית הצעירים הגרים בשכירות בישראל – כ-48% מהצעירים חיים כיום בשכירות (לעומת 30% ב-2001) ומתוכם 56% אימהות יחידניות צעירות. מדובר בפער משמעותי לעומת האוכלוסייה הכללית, שרק 27% ממנה חיים בשכירות. על פי המחקר, ציבור השוכרים הישראלי גדל בהתמדה לאורך 20 השנים האחרונות, כאשר ב-2001 הוא עמד על 18% בלבד.
על פי מרכז המחקר, בשנים 2024-2008 מדד מחירי שכר הדירה בישראל עלה בכ-61%, שיעור עלייה מהגבוהים במערב, אך הוא מתגמד מול מדד מחירי הדירות, שעלה ב-195%. לפער העצום הזה, כך לטענת מחברי הדו"ח, יש מקום מרכזי בדחיפתם של צעירים לשוק השכירות, פעמים רבות בניגוד לרצונם, במקום לרכוש דירה. כך, למשל, ניתן לראות שבשנת 2022, 42% מהמשפחות הצעירות, שלהן ילדים, שכרו דירה, לעומת 19% בקרב המשפחות הלא צעירות – נתון מובהק המעיד על כך שמצב השוק פוגע קשה מכל בצעירים.
ניתוח שערכו במרכז אדוה על פילוח שוק השכירות, הראה שבתל אביב יש רוב מוחלט לציבור השוכרים הצעירים (84%), ולאחריו, בפער גדול, חיפה וירושלים, עם 55% אחוז שוכרים צעירים בכל עיר.
על פי חישוב שערכו במרכז אדוה, בתל אביב ההוצאה הממוצעת על שכירות עומדת על לפחות 40% מההכנסה הממוצעת של השוכרים. מדובר בשיעור גבוה במיוחד, המשקף את מחירי הדיור הגבוהים בעיר גם בהתחשב במשכורות הגבוהות.
בניתוח חוצה עשירונים שערכו במרכז המחקר, הראו שככל שמשק הבית מכניס יותר כסף – הוא מוציא פחות על דיור. בעשירוני הביניים (4-7) 24% מההכנסה הממוצעת משמש לשכירות, בעוד בשני העשירונים הנמוכים מוציאים על שכירות עד 45% מההכנסה. העשירונים הגבוהים מוציאים על שכירות רק כ-16% בלבד מההכנסה.
"שוק השכירות הוא לא משבר של גוש דן. השוק פרוץ בכל הארץ, אין שום כוח לשוכרים", תיאר חבר מועצת עיריית באר שבע עידו אטיאס את התופעה בוועדת הצעירים. אטיאס הוביל בשנים האחרונות מספר יוזמות עירוניות לקידום זכויות שוכרים. עוד אמר, כי "נחוצה התערבות מצד המדינה, בטח בשנה שבה דור הצעירים משרת בעורף ובחזית וימשיך לסחוב את מחירי המלחמה שנים קדימה".
נתון חשוב שמציינים במרכז אדוה מראה שבישראל ישנם 234 אלף מקבלי סיוע בשכר דירה (העומד על ממוצא של כ-872 שקלים), נכון ל-2023, עלייה של 80 אלף מבקשים תוך עשור. הסיבה המרכזית לכך, פרט לעלייה במחירי הדיור והקושי של רבים לעמוד במחירי השכירות, היא גם הקושי הרב לקבל זכאות לדיור ציבורי, כאשר הסיוע בשכר דירה מובא על ידי המדינה כתחליף. עם זאת, מציין אטיאס שתוכניות הסיוע מכוונות בעיקר לעולים חדשים ומשפחות במצוקה ולא מותאמות כלל לצורכי צעירים.