ועדת הכנסת לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל של הכנסת תקפה היום (שלישי) את החלטת האוצר להפריד בין עסקים הממוקמים באיזורים שונים של מפרץ חיפה, באשר למסלולי הזכאות: בעוד חלק מהרשויות המקומיות והשכונות בחיפה זכאיות למסלול הוצאות מזכות, אחרות זכאיות גם למסלול מחזורים.
אפרת אורן מרשות המיסים הסבירה כי הפיצויים ניתנים בהתאם לרמת ההגבלות שהטיל פיקוד העורף, המשתנה מאזור לאזור גם בתוך מפרץ חיפה. יו"ר הועדה ח"כ מיכאל ביטון (המחנה הממלכתי) ביקר את הדברים: "הפרדה בתוך עיר בין שכונות לא הייתה מעולם. ששני עסקים באותה עיר הופלו ביניהם מי יקבל ומי לא. הקונץ של לפצל את חיפה לקנטונים, כאשר זה במסלול אחד והשני באחר הוא לא לגיטימי ומטרתו להקטין את הוצאות המדינה. אנחנו לא רוצים שבין הקריות לחיפה יהיו דקדוקי עניות. חיפה רבתי צריכה לקבל סיוע שוויוני".
דדי סויסה מפורום העצמאים של ההסתדרות אמר כי הוא מודה לאנשי מס רכוש, ולצד זאת הוא מבקר את ההחלטה להיתלות בהחלטות פיקוד העורף כקריטריון לקביעת הפיצויים. "בעבר ידעו לתת פיצויים לפי היקף הפגיעות. גם היום על נזק ישיר הם משלמים בלי קשר לאיזורים. מפיק של אירוע שמכר את כל הכרטיסים ונאלץ לבטל בגלל המלחמה זה לא נזק ישיר? אני מבקש שיהיה פה דיון גם עם פיקוד העורף, שיגידו האם מופעל עליהם לחץ מצד משרד האוצר בקביעת ההנחיות".
אוראל פיין מאגף התקציבים הבהיר כי בטיוטת התקנות לפיצויים לחודשים ספטמבר עד אוקטובר 2024, אשר הוגשה להערות הציבור, נכללים גם פיצויים לעסקים באזורי קו העימות שהוקמו בין ה-1 באוקטובר 2023 ל-31 באוגוסט 2024. מנכ"לית פורום הגנים הפרטיים, קרן אוחנה, אמרה שגם מוסדות חינוך רבים שהוקמו השנה בחיפה ובקריות היו סגורים, פעמים רבות בהתאם להנחיות פיקוד העורף הספציפיות לתחום החינוך, ואף על פי כן הם זכאים לפיצויים רק בהתאם למיקום הגיאוגרפי שלהם. אוחנה הוסיפה שישנם גנים שנפתחו השנה בספטמבר, ואינם זכאים לפיצוי כלל גם במסגרת התקנות המוצעות.
יו"ר הוועדה ביטון אמר בסיום הישיבה: "הוועדה מברכת על כך שהאוצר ורשות המיסים מציגים לראשונה מתווה סיוע לעסקים חדשים שקמו במהלך המלחמה, אבל המתווה הקיים כולל ליקויים – הוא צריך לכלול גם עסקים שנפתחו בספטמבר ובאוקטובר. מסלולי הסיוע חייבים להיות רחבים ומגוונים ומותאמים לסוגי העסקים, לא רק הוצאות מזכות ומחזורים. הממשלה צריכה לקיים את ההתחייבות שלה לגישה מרחיבה במשבר הכלכלי הזה".