
עדיין לא ברור איזו חברת ביטוח, אם בכלל, תיקח על עצמה את הביטוח הסיעודי של קופת חולים כללית ב-2025, אבל מסתמן כי 2.6 מיליון המבוטחים ייפגעו מהרעה בתנאים. הסיבה לכך היא השינויים הרגולטוריים שרשות שוק ההון תציג לבית הדין עד יום חמישי, שמיועדים למשוך חברות ביטוח למכרז. חלק מהאופציות שעלו בדיון בבג"ץ היו העלאת הפרמיה שהמבוטח משלם וצמצום ההגדרה של זכאות לתשלומי ביטוח. "נקווה שכל פגיעה במבוטחים תהיה מינורית", אמר אבי עובדיה, מנהל מחלקת ביטוחי בריאות ברשות שוק ההון, בדיון בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת היום (שלישי).
בינואר 2025 יסתיים החוזה של חברת הראל עם קופת חולים כללית לביטוח סיעודי עבור מבוטחיה. בשלב זה, אף חברת ביטוח לא מוכנה להיכנס לחוזה עם כללית. אם אף חברה לא תחליף את הראל בניהול הביטוח, הראל תיאלץ להמשיך לנהל את קרן הביטוח של המטופלים בתנאי "חיסול עצמי" (run-off) של הקרן: היא לא תוכל לצרף מבוטחים חדשים, תיאלץ לצמצם את גובה התשלומים למטופלים עד שייגמר הכסף בקרן, ולא תוכל להבטיח למבוטחים הקיימים תשלומים כשיצטרכו.
ח"כ מירב כהן (יש עתיד) אמרה בדיון: "אחרי שכבר קיצצנו 1,200 שקלים בחודש מחולים סיעודיים (בינואר 2024 – ד"א), המדינה צריכה להגיד שלא תהיה פגיעה נוספת בתשלומים למבוטחים ושהמדינה תכסה על הפערים". יו"ר הוועדה ח"כ מיקי לוי (יש עתיד): "הכנסת תתארגן על מניעת קיצוץ נוסף בתשלומים למבוטחים הסיעודיים".
אין פתרון לטווח הארוך
גם אם אחת מחברות הביטוח תחתום על חוזה עם כללית לשנה הקרובה, כל הגורמים המעורבים צופים משבר בתחום בטווח הארוך. חן לוי, מנהל רגולציה בקופת חולים מאוחדת, התייחס למשבר בדיון: "הביטוח הסיעודי הוא כבר לא אירוע ביטוחי. זו כבר לא שאלה של אם נגיע למצב ביטוחי אלא מתי, לכן הפתרון ההולם אינו אצל חברות הביטוח".
נציגי משרד הבריאות נעדרו מהדיון. בדיון בנושא בוועדת הבריאות בחודש שעבר אמר מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב: "אנחנו צועדים אל עבר שוקת שבורה. בלי טיפול יסודי המשבר יתממש ויביא לתוצאות קשות שלא יודעים אפילו לשער. כבר הסכמנו בשנה שעברה להעלאת פרמיות ולפגיעה בזכויות, מתוך הבטחה שבמהלך השנה הזאת יתכנס צוות במשרד האוצר ויגבש פתרונות. השנה חלפה, המשבר החריף ואנחנו לא מייצרים מנגנון של פתרון.
"טווח הפתרונות ידוע, לא צריך להמציא את הגלגל, הממשלה והכנסת צריכות להרכיב את הפתרון. צריך לשאוב את סוג הפתרונות מעולם החסכונות לטווח הארוך, מעולם קצבאות הזקנה. יש רובד בסיסי של קצבאות זקנה, יש רובד של חיסכון כפוי לפנסיה ויש רובד של חיסכון וולונטרי, או שהמדינה משלימה כפונקציה של הכנסה. גם פה צריך רובד ממלכתי אוניברסלי כמו שיש בביטוח הלאומי, מעליו רובד של חיסכון כפוי שזה אולי לא פופולרי אבל אין מה לעשות, צריך לדאוג למחיה של הקשישים בישראל, ומעליו רבדים נוספים וולונטריים. אני מבין את האתגרים שיש לתקציב המדינה ולכן בעת הזאת יכול להיות שנלך יותר לעולם של חיסכון כפוי, אבל יש גם מה לשפר בעולם הביטוח הלאומי".
יו"ר הסתדרות הגמלאים שמוליק מזרחי שב וקרא בדיון להעברתו של חוק ביטוח סיעוד ממלכתי.
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, פנה לממונה על שוק ההון עמית גל בדרישה למצוא פתרון בהקדם ולמנוע מהביטוח של כללית לקרוס. "במהלך השנה האחרונה התקיימו ישיבות רבות בנושא, והתקבלו התחייבויות ממשלתיות למציאת פתרון לטווח הארוך", כתב בר-דוד, "למרבה הצער, התחייבויות אלה לא קוימו, וכעת אנו עומדים בפני ביטול הביטוח הסיעודי למבוטחי קופת חולים כללית וסיכון כל המבוטחים הסיעודיים במשק. אני פונה אליך בזאת על מנת שתפעל בדחיפות ובאופן המיידי להסדרת פתרון אשר יביא לסיום המשבר בענף הביטוחים הסיעודיים, ובראש ובראשונה שתפעל למניעת קריסת הביטוח הסיעודי של מבוטחי קופת חולים כללית".