דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"א בכסלו תשפ"ה 12.12.24
20.5°תל אביב
  • 15.8°ירושלים
  • 20.5°תל אביב
  • 18.9°חיפה
  • 20.9°אשדוד
  • 19.5°באר שבע
  • 23.4°אילת
  • 19.3°טבריה
  • 15.6°צפת
  • 21.3°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
בריאות

"לכולם מגיע להיות הורים"

ד"ר דניאל טיירי (צילום: כדיה לוי)
ד"ר דניאל טיירי, מנהל מרפאת פל"ג בבית החולים וולפסון. "‫זה נשמע טריוויאלי, ‫אבל זה לא תמיד: ‫לכולם מגיע יחס שווה" (צילום: כדיה לוי)

ד"ר דניאל טיירי, 38, מנהל מרפאת הפוריות החדשה לקהילה הגאה (מרפאת פל"ג) בבית החולים וולפסון, מסביר בראיון ל'דבר' את החזון להקמתה ואת המורכבויות בטיפולי פריון ופונדקאות; ומספר על לידות מרגשות ועל רגעי לחץ בחדר הניתוח | "כל מקרה שבו ההורמון של ההיריון עולה בדם הוא שמחה גדולה. כל מקרה הוא כמו המקרה הראשון מבחינתי"

מאור הוימן

הצוות בבית החולים וולפסון בחולון כבר חשב שראה הכול, ואז יום אחד הגיע גבר לניתוח קיסרי. "בדרך כלל הכנה לניתוח היא רפואית", מספר ל'דבר' ד"ר דניאל טיירי, מנהל מרפאת פל"ג החדשה – מרפאת פוריות לקהילה הגאה – בבית החולים. "הפעם, מלבד ‫ההכנה הרפואית, הייתה גם הכנה של הצוותים".

איך מכינים לדבר כל כך מיוחד?
"הייתי צריך להסביר להם שלניתוח הקיסרי יגיע גבר עם זקן. פתחתי קבוצת ‫ווטסאפ עם המרדימים, האחיות, הגינקולוגים ‫והצוות הסיעודי והסברתי להם. החוויה של המטופל הייתה מדהימה, ‫בין היתר בזכות מוכנות מראש".

טיירי, 38, למד רפואה באוניברסיטת תל אביב, התמחה בגינקולוגיה ומיילדוּת בוולפסון; והמשיך להשתלמות עמיתים ברפואת פוריות. החזון שלו בהקמת המרפאה החדשה, הפועלת ביחידת ההפריה החוץ-גופית (IVF) בבית החולים, הוא לתת יחס שוויוני לכולם. "‫זה נשמע טריוויאלי, ‫אבל זה לא תמיד. ‫לכולם מגיע יחס שווה, ‫לכולם מגיעות אותן הזדמנויות, ‫לכולם מגיע להיות הורים".

המרפאה, שנפתחה רק לפני שבועיים, מציעה שירותים ללהט"ב, בהם היריון באמצעות ‫זרע תורם לנשים לסביות; היריון באמצעות פונדקאית ‫לגברים הומואים, כולל תרומת ביצית; הורות משותפת ושימור פוריות, שרלוונטי בעיקר לקשת הטרנסית.

"עולם הפונדקאות הוא עולם מורכב"

טיירי גדל ברמת גן, ויצא מהארון כהומו בגיל 17. גם אחיו הגדול הומו, ומגדל עם בן זוגו שני ילדים ‫שנולדו כבר לפני עשר שנים בפונדקאות בארה"ב. "את כל התהליך של צבירת המידע הם היו צריכים ללמוד בעצמם – ‫להבין מה זה בכלל, ‫איך עושים את זה, אילו בדיקות הם ‫צריכים לעשות בתור זוג גברים, ‫איך מתחילים ‫את כל התהליך. הם ‫נסעו לשם ללידה, ‫שהייתה גם לידה מוקדמת, ‫עם כל המורכבויות. ראיתי אותם מהצד, וזה נתן לי פֶּשן מאוד חזק ‫להנגיש את זה. ‫להרבה אנשים אין ידע ‫איך לקדם תהליכים כאלו".

מה השתנה בישראל מאז שאחיך ובן זוגו היו צריכים לנסוע לארה"ב?
"פונדקאות בישראל ‫התאפשרה מ-1996, אבל כללה רק ‫זוגות של גבר ואישה. בהמשך התאפשר גם לנשים יחידניות ‫לבצע פונדקאות, ואז מי שנותרו ‫מחוץ לחוק ‫הם גברים יחידנים וזוגות הומואים. רק ב-2021 הוגשה עתירה לבג"ץ בדרישה לשנות את הנוסח של חוק הפונדקאות. ניצחנו בבג"ץ וכיום החוק מאפשר ‫גם לגברים יחידנים ‫וגם לזוגות גברים לעשות ‫היריון באמצעות פונדקאות. ומאז אנחנו רואים בנתונים ‫של משרד הבריאות שיותר ויותר גברים הומואים עושים את זה, וגם היו כבר ‫כמה מקרים של גברים יחידנים ‫שילדו בפונדקאות".

"פונדקאות נושא מורכב, אני לא מקל ראש. זה כמובן יתרון שאפשר לעשות את זה כאן בישראל. יש לנו מערכת בריאות ושירות גינקולוגי מהטובים בעולם"

על הפונדקאות נמתחת ביקורת, למשל בטענה לניצול נשים. איך אתה מתמודד עם הדילמות המוסריות?
"עולם הפונדקאות הוא עולם מורכב. מצד אחד, אני מאמין שלכל אחד ואחת יש זכות בסיסית להורות. מצד שני, כרופא חשוב לי בין היתר לדעת שאף אחד לא נפגע בתהליך של פונדקאות – לא הזוג שעובר את התהליך של ההורות, ובטח ובטח לא הפונדקאית עצמה. יש פה שאלות אתיות על זכות האישה על הגוף שלה ועל קבלת ההחלטות שלה. לא נרצה שיהיה פה איזשהו אלמנט של ניצול".

איך מבטיחים את זה?
"ועדה של משרד הבריאות מקבלת את כל החומרים, גם על הזוג וגם על הפונדקאית, ויש לה סמכות להיות החסם שמוודא שהכול מתנהל כשורה, שאף אחת לא מנוצלת, ושהכול קורה מבחירה חופשית. זה נושא מורכב, אני לא מקל ראש. זה כמובן יתרון שאפשר לעשות את זה כאן בישראל. יש לנו מערכת בריאות ושירות גינקולוגי מהטובים בעולם".

"אנחנו חיים את האדרנלין הזה"

יממה של ד"ר טיירי יכולה לנוע משמחה גדולה למצב חירום מלחיץ. ‫"מי שלא חווה, ‫מי שלא ניהל את הדבר הגדול הזה, ‫באמת לא יכול להבין. בישראל‫ יש עדיין תורנויות של ‫26 שעות – מהבוקר עד הבוקר. ‫גם סופי שבוע כמובן. אתה נזרק ל-26 שעות ‫שבאמת הכול יכול לקרות. ‫אנחנו באמת חווים את השמחות הכי גדולות, כמו לידה מאוד מרגשת, ‫ואת הדברים הכי דרמטיים, ‫וגם קשים לפעמים".

תן דוגמה.
"מתוך חדר לידה אנחנו נכנסים ‫פתאום לניתוח חירום, ‫ניתוח קיסרי חירום ‫כדי להציל תינוק. ‫קשה לי להסביר. ‫אתה רץ לחדר ניתוח, ‫אישה מדממת, ‫העובר מרגיש לא טוב ברחם, אנחנו חיים ‫את האדרנלין הזה, ‫זה מאוד מאפיין את המקצוע שלנו. יש דרמות.

ד"ר דניאל טיירי במשרדו. "אתה נזרק ל-26 שעות ‫שבאמת הכול יכול לקרות" (צילום: כדיה לוי)
ד"ר דניאל טיירי במשרדו. "אתה נזרק ל-26 שעות ‫שבאמת הכול יכול לקרות" (צילום: כדיה לוי)

"מה שייחודי בוולפסון, ‫זה שאתה נחשף ‫להמון סוגים של אנשים ‫ולהמון תרבויות שונות. ‫יש לנו פה ‫קהל מאוד מאוד מגוון. ‫מכל העדות, מכל המוצאים, ‫מהרבה מאוד ערים באזור, ‫מכל נטייה מינית ‫ומכל זהות מגדרית, ‫דתיים וחילונים".

ספר על רגע משמח.
"היה לי מטופל טרנסג'נדר שליוויתי עוד מהשלב של הפסקת הטסטוסטרון, המתנה של כמה חודשים עד חזרה של הציר ההורמונלי ופעילות של השחלה, ואז שאיבת ביציות, והפגשה של הביציות עם הזרע של בן הזוג שלו – שהוא סיסג'נדר (לא טרנסג'נדר), יצירת עוברים והחזרה לרחם. אחרי כמה שבועות הם באו לאולטרסאונד וראינו דופק. זה היה רגע מאוד משמח עבורי. אני עוקב אישית אחרי כל תהליך כזה, וכל מקרה שבו ההורמון של ההיריון עולה בדם הוא שמחה גדולה. כל מקרה הוא כמו המקרה הראשון מבחינתי. אלה תהליכים ארוכים של חודשים, לפעמים אפילו שנים, שמתכנסים לבדיקת ההיריון הזו. היא מאוד דרמטית למטופלות, וגם לי, אני לוקח את זה מאוד אישית".

ביציות כמו עיר קטנה במבט מלמעלה

הליכי הפריון בבית החולים כרוכים בהקפאת זרע, ביציות ועוברים. ד"ר מאיה פינקלשטיין, מנהלת המעבדה להפריה חוץ-גופית בבית החולים, מספרת על השדרוגים שנוספו למעבדה כדי למנוע מצבים מצערים של טעויות בזיהוי, כמו במקרה המפורסם באסותא רמת החייל שנגרר למאבק משפטי.

ד"ר מאיה פינקלשטיין, מנהלת מעבדת ה-IVF. "העוברים גדלים באינקובטורים שיש בהם מצלמות שעוקבות אחרי התפתחותם, וכך בוחרים את העובר הכי טוב להשתלה" (צילום: כדיה לוי)
ד"ר מאיה פינקלשטיין, מנהלת מעבדת ה-IVF. "העוברים גדלים באינקובטורים שיש בהם מצלמות שעוקבות אחרי התפתחותם, וכך בוחרים את העובר הכי טוב להשתלה" (צילום: כדיה לוי)

"כל הכלים המכילים חומר ביולוגי, כמו ביציות, עוברים או זרע, מסומנים בברקוד ייחודי של המטופלים. ברקוד זה נסרק בכל העברה בין כלים או חיבור של זרע לביצית לאימות נתונים אלקטרוני נוסף על הזיהוי האנושי שמבוצע, כדי להבטיח את בטיחות הטיפול ולמנוע טעויות.

במעבדה (צילום: כדיה לוי)
במעבדה (צילום: כדיה לוי)
הביציות בהקפאה. הדור הבא (צילום: כדיה לוי)
הביציות בהקפאה. הדור הבא (צילום: כדיה לוי)

"העוברים גדלים באינקובטורים שיש בהם מצלמות שעוקבות אחרי התפתחותם, וסרטים אלה משמשים ככלי נוסף בשילוב AI לבחירת העובר הכי טוב להשתלה ברחם כדי להשיג היריון". כשהיא פותחת את מכל ההקפאה של הביציות, הן נראות, במבט מלמעלה, כמו עיר קטנה בליל ערפל.

"הקהילה הטרנסית מותחת את גבולות המגדר בצורה מעוררת השראה"

טיירי היה שותף לפני ארבע שנים להקמת מרפאת קשת להתאמה מגדרית. "זו מרפאה שנותנת מענה מולטי-דיסציפלינרי לטרנסג'נדרים, גם טיפול הורמונלי וניתוחים להתאמה מגדרית, וגם מענה גינקולוגי, שכולל את כל קשת הצרכים הגינקולוגיים שיכולים להיות לאנשים על הקשת הטרנסית".

ספר על העבודה עם טרנסים.
"עיקר העבודה שלי עם טרנסים F2M – גברים שנולדו במין נקבה. ההבדל הזה בין המין למגדר, ספציפית בגינקולוגיה, הוא מאוד מאוד רגיש. אנחנו יודעים היום ממחקרים שהרבה מאוד טרנסים נמנעים מלגשת למעקב גינקולוגי בגלל החשש מיחס לא נעים, ולא תואם-מגדר, והרבה בורות שיש בנושא".

אנשים טרנס מגיעים למרפאת קשת למעקבים גינקולוגיים, כמו בדיקות פאפ, אמצעי מניעה ואולטרסאונד גינקולוגי, וגם לטיפולים מורכבים יותר, בהם ניתוחים גינקולוגיים להתאמה מגדרית, כריתת רחם ושחלות, שימור פוריות, הקפאת ביציות והקפאת עוברים.

"הרבה מאוד טרנסים נמנעים מלגשת למעקב גינקולוגי בגלל החשש מיחס לא נעים, ולא תואם-מגדר, והרבה בורות שיש בנושא"

"הארגונים הגדולים בעולם שמטפלים בקהילה הטרנסית ממליצים לדון עם המטופלים לפני שהם מתחילים את התהליך, לפני חשיפה להורמונים משני מגדר או לניתוחים משני מגדר, בפגיעה האפשרית ביכולת שלהם להביא ‫צאצאים גנטיים. ואנחנו מציגים את הנתונים. יש הרבה מטופלים שבוחרים ‫לשמר את הפוריות, להקפיא ביציות, ‫יש לנו ניסיון עשיר בזה במרפאה. עד עכשיו הפניתי מטופלים שרצו שימור פוריות ליחידת ה-IVF, ועכשיו הם יוכלו לקבל טיפול במעטפת של מרפאת פל"ג".

אתה עדיין לומד דברים חדשים?
"ספציפית בעולם הלהט"בי, ‫אני חושב שהקהילה הטרנסית ‫מאוד יכולה להפתיע. ‫הרבה פעמים כשאני מלמד סטודנטים ‫את הנושא הזה הם מופתעים. אני אומר להם: '‫מטופל טרנס בהיריון', והם שואלים: 'למה הוא בהיריון? ‫הוא לא רוצה להיות גבר?' ‫

"הקהילה מותחת את הגבולות של המגדר ‫ושל נטייה מינית ‫בצורה מעוררת השראה, הכול פתוח, הכול אפשרי, ‫אפשר להימשך לכיוון הזה ולכיוון הזה, ‫ואפשר לרצות להיות גברי בזה ‫ונשי בזה. ‫לשון הפנייה היא הרבה פעמים אישו. יש מטופלים שרוצים לשון מעורבת, ‫יש מטופלים שרוצים לשון רבים, ‫וזה כל הזמן התמודדות".

"אין מספיק מודעות בקהילה לאיך לצרוך שירותי פוריות"

בית החולים ויחידת הפוריות תומכים ביוזמה של ד"ר טיירי. ״המרפאה הזו מאוד חשובה לי אישית", אומר פרופ׳ יוסי מזרחי, מנהל יחידת הפוריות. "זו מרפאה מקצועית שנותנת מענה רפואי וביורוקרטי ברגישות ובכבוד. המרפאה שלנו יצרה הדים וקיבלנו תגובות טובות מאוד. בית החולים נותן לנו רוח גבית לנושא״.

ד"ר טיירי עם פרופ' יוסי מזרחי, מנהל יחידת ה-IVF. מזרחי: "המרפאה שלנו יצרה הדים וקיבלנו תגובות טובות מאוד" (צילום: כדיה לוי)
ד"ר טיירי עם פרופ' יוסי מזרחי, מנהל יחידת ה-IVF. מזרחי: "המרפאה שלנו יצרה הדים וקיבלנו תגובות טובות מאוד" (צילום: כדיה לוי)

‫טיירי מצטרף: "הרוב המכריע של התגובות ‫היה חיובי. להגיד לך שזה לא מורכב ‫בישראל 2024? זה מורכב. אנחנו חיים במדינה מאוד מאוד מגוונת, שמורכבת מהרבה סוגים של אנשים, ממגוון של תרבויות, מגוון של אמונות דתיות. המרפאה מביאה משהו מאוד ליברלי, שאני חושב שיקסום לרוב האנשים במדינה, כולל הפלגים היותר שמרניים".

ובכל זאת, איפה נתקלים בשמרנות?
"מטופלים סיפרו לי שבמקומות אחרים שאלו אותם: מה אתה עושה פה? ‫למה אתה מחכה ‫בכניסה לחדר גינקולוג? כיום אני לא יכול לשלוח ‫מטופל הומו או טרנסג'נדר לקופה, להגיד לו: 'תקבע תור ‫באפליקציה ויהיה בסדר'. ‫

"בכלל, אין מספיק מודעות בקהילה ‫לאיך לצרוך שירותי פוריות. הרבה הומואים ‫פנו אליי ואמרו: 'ראיתי שפתחתם מרפאת פוריות, ‫אבל אתה גינקולוג, לא?' לא מבינים ‫שמי שעושה את טיפולי הפוריות ‫זה גינקולוג".

"כיום אני לא יכול לשלוח ‫מטופל הומו או טרנסג'נדר לקופה, להגיד לו: 'תקבע תור ‫באפליקציה ויהיה בסדר'"

איך ישתנו התפיסות האלה?
"אישה שאני מאוד מעריך אמרה: 'זה לא עניין של הזמן, ‫אלא מה עושים עם הזמן'. זה לא שהשנים יעברו ‫ויהיה בסדר. ‫ההתקדמויות קרו כי אנשים ‫קמו ועשו מעשה".

לא מתחשק לך להיות אבא בעצמך?
"אני כבר אבא לכלב שלי דקסטר! אני רוצה להיות אבא בזמן המתאים. זה דבר שאני בטוח ארצה לממש בחיים שלי".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!