דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי כ"ב בטבת תשפ"ה 22.01.25
13.2°תל אביב
  • 11.2°ירושלים
  • 13.2°תל אביב
  • 14.4°חיפה
  • 12.4°אשדוד
  • 11.2°באר שבע
  • 16.2°אילת
  • 17.9°טבריה
  • 10.2°צפת
  • 11.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
עבודה

השר ארבל על המשבר בעיריית נצרת: ״החלטת בית הדין מחייבת, עיכוב שכר הוא בלתי נסבל״

שאילתה שהגישה במליאה ח״כ עאידה תומא סלימאן הביאה את שר הפנים להתייחס לסוגיית העובדים שלא קיבלו שכר כבר ארבעה חודשים: ״מדובר במקרה חמור, אך תפקידו של המשרד הוא להתריע והקמנו ועדה מיוחדת לבחינת הנושא״ | עוד טען כי בעירייה לא גובים ארנונה כראוי והיא נמצאת במשבר חמור

שר הפנים משה ארבל (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
שר הפנים משה ארבל (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ניצן צבי כהן
ניצן צבי כהן
כתב לענייני עבודה
צרו קשר עם המערכת:

"מדובר כאן בעבירה חמורה של הלנת שכר. עבירה בספר החוקים הישראלי וגם בתורה, ואני בטוח שגם בקוראן ובברית החדשה נמצא מקורות שאוסרים זאת", כך אמר היום (חמישי) שר הפנים משה ארבל (ש"ס), בתגובה לשאילתה של חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן (חד״ש-תע״ל) בנוגע לעובדי עיריית נצרת שלא קיבלו משכורתם כבר מזה כארבעה חודשים.

השר ארבל הדגיש כי "זו עבירה חמורה במיוחד כשמדובר בגוף ממשלתי – בין אם גוף ממשל מרכזי או שלטון מקומי. החובה המוטלת על גופי ממשל היא גבוהה יותר, הציפייה גבוהה יותר והתוצאה של עיכוב שכר עובדים במשך חודשים היא בלתי נסבלת".

עם זאת לדברי השר ארבל, הנושא אינו מצוי בסמכות משרד הפנים, והעובדים רשאים לפנות בעניין לבית הדין לעבודה. "בתחילת החודש התקבלה החלטת בית הדין לעבודה שמחייבת את העירייה לשלם לעובדיה ולגמלאיה את השכר והפנסיה, והעירייה מחוייבת להתנהל בהתאם להוראות בית הדין. ככל שלא תעשה זאת דרכם של העובדים פתוחה לפנות לבית הדין, לרבות ההוצאה לפועל. ברמה המשפטית זה מצוי לא על שולחן משרד הפנים כי אם על שולחן הרשות המקומית". שר הפנים הדגיש כי הוא רואה בחומרה אי תשלום השכר לעובדים.

ח"כ עאידה תומא סלימאן. "משפחות שלמות איבדו הכנסה לשלושה חודשים" (צילום ארכיון: דוברות הכנסת/ עדינה וולמן)
ח"כ עאידה תומא סלימאן. "משפחות שלמות איבדו הכנסה לשלושה חודשים" (צילום ארכיון: דוברות הכנסת/ עדינה וולמן)

ארבל תקף את התנהלות העירייה: "משרד הפנים לא יכול ולא נכון שייכנס בנעלי הרשות המקומית. תפקיד משרד הפנים הוא לפקח. ככל שהמשרד מזהה דגלים אדומים, עליו תחילה להזהיר ולהציע את עזרתו, ולאחר מכן בהתאם לחומרת הדברים גם להטיל סנקציות על הרשות. במקרה של העיר נצרת אנחנו לאחר שלב האזהרות – העיר מצוייה בקריסה כלכלית ומסרבת לנקוט פעולות פשוטות ומובנות מעליהן של מיצוי הכנסות שכל עיר אחרת הייתה נוקטת. ההערכה העדכנית היא שהרשות גובה רק 40% מחיוב הארנונה לאחר ההנחות, כלומר מוותרת מראש על רוב ההכנסות שמגיעות לה – עשרות מיליוני שקלים בשנה".

לטענתו, העיר מסרבת לבצע סקר נכסים לצורך רישום נכסים חדשים וחיובם בארנונה, איננה גובה ארנונה ממלונות, בתי חולים ונכסים עסקיים של הכנסייה; תעריפי הארנונה בה נמוכים מהמינימום המחייב בדין והיא איננה מקפידה לגבות היטלי השבחה, אגרות בניה וקנסות על עבירות בנייה. "יש קושי לדרוש מהשלטון המרכזי, כלומר מכל אזרחי המדינה, להכניס יד לכיס ולבוא בנעלי הרשות המקומית שמתנהלת לכאורה בצורה חסרת אחריות לאורך שנים ומסרבת לתקן את דרכיה גם היום".

השר הוסיף כי עיריית נצרת נמצאת כיום במשבר פיננסי וניהולי חמור, שאף הוביל מוקדם יותר השנה להפסקת פינוי האשפה. הדבר הצדיק התערבות מיידית של המשרד בתקצוב של למעלה מ-6 מיליון ש״ח לחידוש פינוי האשפה בעיר. עם זאת, הבהיר ארבל כי בכל הנוגע לתשלום שכר העובדים, האחריות לשיטת המשרד מוטלת על הרשות המקומית לבדה. לדבריו, משרד הפנים השקיע מאמץ מקצועי לקידום תוכנית הבראה ברשות, אשר הובאה פעמיים לאישור מליאת המועצה ולא אושרה. המשרד אף מינה לרשות חשב מלווה שמצא ממצאים חמורים המלמדים על התנהלות לקוייה בניהול מערך הכספים ברשות.

"על רקע מחדלי הרשות המקומית מיניתי בהתייעצות עם שר המשפטים ועדת חקירה לבחינת תפקוד המועצה וראש העירייה. להערכת משרד הפנים תוך חודשיים-שלושה מקסימום יונחו המלצות ועדת החקירה – ועל פי החלטותיה נקבל החלטה לגבי האפשרות למינוי ועדה קרואה וראש ועדה קרואה בעיר". השר הדגיש כי ההעדפה במשרד היא להימנע ממינוי ועדה קרואה, בשל הפגיעה בדמוקרטיה ובזכות הבוחר, אולם לדבריו ישנן פעמים בהן הדבר אינו מתאפשר. "לגבי המקרה הספציפי הזה אני ממתין לממצאי הוועדה".

חברת הכנסת תומא סלימאן ציינה כי ועדת החקירה צפויה לקחת חודשים, וכך גם פנייה של העובדים להוצאה לפועל לצורך תשלום שכרם. "בינתיים משפחות שלמות איבדו את ההכנסה בשלושת החודשים האחרונים, ועלולים לחכות עוד כמה חודשים. האם יש אפשרות לסמן תקציב מסויים כדי לפחות לגרום לעירייה כן למלא אחר החלטת בית הדין ולשלם את המשכורות?". היא הזכירה כי בעבר עשה זאת משרד הפנים לאחר שהמורים לא קיבלו שכר והשביתו את הלימודים, באמצעות העברת הכספים לחשבונות צבועים שניתן היה להשתמש בהם לשכר בלבד.

שר הפנים השיב כי יבקש מגורמי המקצוע במשרד, לרבות החשב המלווה לבדוק מתוך הכנסות העירייה את סוגיית קיום פסק הדין ואמר: "זו הצעה מעניינת. אקח אותה לשולחן העבודה ואבדוק אותה".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!