עובדי אמזון בכ-20 מדינות, כולל בארצות הברית, החלו למחות היום (שישי) ביום המכירות "בלאק פריידי". העובדים מוחים על תנאי עבודה שהארגונים המייצגים אותם הגדירו כאנטי דמוקרטיים וכמנוגדים לטובת העובדים.
זו השנה החמישית ברציפות שאיגודי העובדים מארגנים מחאה ושביתה באמזון בתקופת השיא של הקניות שבה מוצעות הנחות רבות לצרכנים, בין 'בלאק פריידי' שלפני חג ההודיה לבין 'סייבר מאנדיי' שאחריו. סיסמת הקמפיין של העובדים במשך שנים אלו היא "לגרום לאמזון לשלם" – כלומר לגרום לה לשלם יותר לעובדים, וגם לשאת באחריות על פרקטיקות כמו הפרת זכויות עובדים, נזקים סביבתיים ופגיעה בזכות ההתאגדות.
טריסטן דטצ'ין, ממובילי מהלך ההתאגדות ההיסטורי באמזון בארה"ב, סיפר ל'דבר' ב-2022 על חווית העבודה בחברה כפי שהוא ראה אותה: "אתה על הרגליים כל היום. אין זמן לשבת חוץ מהפסקות מעטות של 20 דקות, מנהלים ומפקחים בודקים את הפרודוקטיביות. כל העובדים עוברים את אותה מסכת ייסורים ויחס נורא מהחברה. לקח לי זמן להבין שזה לא משנה איך אתה נראה או עד כמה אתה נתפס כמכובד, האנשים האלה יפטרו ממך מיידית ויחליפו אותך באדם אחר".
בניו דלהי בירת הודו נאספו כ-200 עובדי מחסן ומשלוחים, כך דווח בסוכנות הידיעות AP. חלקם לבשו מסכות של ג'ף בזוס מייסד אמזון עם קרניים. "משכורת הבסיס שלנו היא 10,000 רופי (כ-430 ש"ח, נ.ק.), היא צריכה להיות לפחות 25,000 רופי", אמר מאניש קומאר בן ה-25, עובד מחסן שהצטרף למחאה, "ויש שם אווירה של עבודה תחת לחץ". בהצהרה לתקשורת בהודו, אמזון האשימה את העובדים ב"הטעייה מכוונת בכוונה לקדם נרטיב שקרי".
רשת איגודי העובדים הבינלאומית UNI הודיעה שהשנה עובדים ב-9 מחסנים בגרמניה ישבתו בבלאק פריידי, ושתיערך עצרת גדולה במדינה בהשתתפות עובדים ממדינות נוספות. גם בספרד מאות עובדים ישבתו. במרבית המדינות המשתתפות ביוזמת המחאה ייערכו הפגנות.
כריסטי הופמן, בכירה ב'UNI': "לא משנה כמה כסף הם יוציאו כדי להילחם בנו, תאגידים כמו אמזון לא יכולים לשבור את הכוח של עובדים שפועלים יחד. האיגוד Ver.di בגרמניה הוביל את המאבק במשך יותר מעשור, דרש זכויות מיקוח קולקטיביות – ולמאבק הזה היו הדים ברחבי העולם. מהודו עד ארצות הברית, קנדה ובריטניה, עובדים עומדים מול הניצול וההפחדות של תאגידים".