חוק התקציב ל-2025 וחוק ההסדרים הונחו היום (רביעי) על שולחן הכנסת. זאת לאחר ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' ויו״ר הכנסת אמיר אוחנה הודיעו כי הוחלט על סדרי החקיקה של חוקים אלו לשנה זו. הם יועלו להצבעה בקריאה ראשונה בימים הקרובים, ואם יעבור יחלו הדיונים עליהם בוועדות הכנסת, עד לאישור הסופי.
תקציב 2025, שכבר אושר בממשלה בתחילת החודש שעבר, נבנה כדי להתמודד עם מספר אתגרים. המרכזי בהם הוא מחיר המלחמה: 2024 טרם הסתיימה, אך עלויות הביטחון והתמיכה במפונים ונפגעים גבוהות, והגירעון הצפוי בסיומה עתיד לעמוד על כ-7.7% מהתוצר. כמו כן, בזמן המלחמה חלה ירידה בהשקעות מחוץ למדינה. הצמיחה לנפש בישראל לשנת 2024 שלילית, ועסקים ומשקי בית רבים נפגעו.
התקציב, שאותו בנה אגף התקציבים באוצר, אמור להביא את הגירעון לשיעור של כ-4.4% מהתוצר. לצד הסכם הפסקת האש בלבנון, חלק ניכר מההוצאות האזרחיות של המלחמה נמשכות, והוצאות הביטחון צפויות להוסיף להיות גבוהות מהתקופה שלפני המלחמה. התקציב בנוי באופן שמשית את רוב העלויות על מעמד הביניים והשכבות החלשות, דרך העלאות מסים ועליות מחירים.
מחירי החשמל, המים, הגז התחבורה הציבורית, הדלק והרכבים החשמליים יעלו. יעלו גם דמי הביטוח הלאומי ומס ההכנסה. המע"מ יעלה מ-17% ל-18%, מה שיביא להתייקרות רוב המוצרים לצרכנים, ובחלק מהמוצרים יתווסף להשפעת העלאות מחיר באמצעים אחרים. גם על המאיונים העליונים צפויה העלאת מיסים, כדוגמת מס ייסף ומיסוי הרווחים הלא ממומשים, צעד שבו נאבקים ראשי המגזר העסקי.
מהיו"ר אוחנה והשר סמוטריץ' נמסר: ״ישראל ניצבת בפני המלחמה הארוכה והיקרה ביותר בתולדותיה. משרד האוצר והכנסת פעלו לאורך כל התקופה בשיתוף פעולה הדוק, במסגרתו אושרו חמישה תקציבים – בהם שלושה תקציבי חירום למלחמה, זאת לצד קיצוץ של יותר מ-200 מיליון ש"ח שאותו יזם היו״ר אוחנה מתקציב הכנסת בשנה האחרונה, לטובת המאמץ המלחמתי והלאומי.
"אנו גאים בתמיכה הכלכלית שהועברה לטובת לוחמי המילואים, פיצויים לנפגעים, מענקים לעסקים באזורי הלחימה ובכל רחבי הארץ, שיקום הצפון והדרום, ותוספות של מיליארדי שקלים למגוון צרכי המלחמה, בחזית ובעורף".
התקציב יעלה בימים הקרובים להצבעה בקיראה ראשונה בכנסת מתוך שלוש. אם הוא לא יעבור עד תחילת 2025, הממשלה תתנהל לפי תקציב חודשי, שיעמוד על 1 חלקי 12 מתקציב 2024. אם לא יהיה רוב לתקציב, הדבר ייחשב להצבעת אי אמון בממשלה.