דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי כ"א בטבת תשפ"ה 21.01.25
19.9°תל אביב
  • 16.1°ירושלים
  • 19.9°תל אביב
  • 19.1°חיפה
  • 19.4°אשדוד
  • 21.0°באר שבע
  • 24.8°אילת
  • 20.5°טבריה
  • 14.1°צפת
  • 21.0°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חינוך ורווחה

תחלואה, תמותה ועיכובים בגדילה: ההשלכות החמורות של אי ביטחון תזונתי בקרב הבדואים בנגב

דיון פתוח שנערך בעקבות המחקר בנושא חשף כי 60% מהנשים הבדואיות סובלות מהשמנת יתר ומחצית מהאוכלוסייה אינה מאוזנת סוכרתית | פרופ' רוני סטריאר, ראש המועצה לביטחון תזונתי: "מול בידוד צריך מעורבות, ומול תלות - שותפות"

אי ביטחון תזונתי (צילום אילוסטרציה: shutterstock)
אי ביטחון תזונתי (צילום אילוסטרציה: shutterstock)
יניב שרון

"חוסר ביטחון תזונתי אינו רק היעדר מזון", אמרה פרופ' רונית אנדוולד מאוניברסיטת חיפה, "אלא היעדר מזון מזין, מה שיש לו השפעה על התחלואה, התמותה ועיכוב הגדילה בקרב הנוער והילדים". אנדוולד אמרה את הדברים בדיון פתוח שעסק באי הביטחון התזונתי בחברה הבדואית, ושנערך ביוזמת ארגון מזון, מכון אדווה והפורום לדו קיום בנגב, בעקבות מחקר שעסק באי ביטחון תזונתי בקרב תושבי הכפרים הלא מוכרים בנגב.

ד"ר יונס אבו-רביעה מהמרכז הרפואי ברזילי באשקלון פירט את השפעת אי הביטחון התזונתי על מחלות הסכרת והשמנת היתר. "60% מהנשים הבדואיות סובלות מהשמנת יתר ו-50% מהבדואים אינם מאוזנים מבחינה סוכרתית". הוא הוסיף כי למרבית האוכלוסייה הבדואית אין את ביטוח הבריאות המאפשר קניית תרופות נגד סוכרת.

אנדוולד הניחה את אבטחת הביטחון התזונתי בפתחה של המדינה. "ישנם אמצעים פיסקליים, כמו סבסוד מזון בריא או רגולוציה על המזונות המסופקים. הזנה במערכות ציבוריות כמו מערכת החינוך ומקומות העבודה וחינוך תזונתי בבתי-הספר יוכלו לתרום לביטחון התזונתי בקרב הצעירים, הנוער והילדים". אנדוולד קראה לשותפות בין המדינה לבין הארגונים האזרחיים ולהקמת מכולת חברתית, בה האדם משלם כפי יכולתו. 

"סיירנו בכפרים ואנו מודעים למצב", אמר פרופ' רוני סטריאר, ראש המועצה לביטחון תזונתי, "אבל אנו לא רואים שינוי". לדעת סטריאר, הפרדיגמה הרווחת הקושרת בין עוני לאי ביטחון תזונתי אינה יעילה במציאת פתרונות במצב הקיים. סטריאר ציין ממדים נוספים להדרה ממנה סובלים תושבי הכפרים הלא מוכרים. "זוהי קבוצה התלויה בגורמים רבים כדי לספק את צרכי הקיום הבסיסיים. יש כאן קיפוח רב ממדי. בנוסף, הם לא דורשים את הזכויות שלהם, תודעת דיכוי שהופנמה". 

סטריאר הציב פתרון אפשרי מול כל ממד של הבעיה: "מול בידוד צריך מעורבות, מול תלות צריך ליצור שותפות, ברית של דאגה ושינוי בין הקבוצות השונות". על מנת להתמודד עם הקיפוח הרב ממדי מציע סטריאר לשתף את האוכלוסיה בדיונים על הפתרון על מנת להיאבק בהפנמת הדיכוי. "הפרדיגמה הזו יכולה לחולל ברית של דאגה", סיכם סטריאר את טיעונו והוסיף "תקווה זו לא הוודאות שמה שאעשה יצליח, אלא הוודאות שמה שאעשה הוא נכון ובעל משמעות". 

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!