
הממשלה אישרה היום (ראשון) שהנחה לנוסעים קבועים תוכנס לתנאי הזיכיון להקמת הקטע החדש של כביש 6 בצפון, בין מחלף סומך לבית העמק – כך נמסר ממטה שרת התחבורה מירי רגב. ההנחה נועדה לסייע לתושבים בצפון, שישתמשו במקטע באופן יומיומי.
לפי ההחלטה, שאותה הציעה רגב בשיתוף יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן (הליכוד), נוסעים שצברו יותר מ-20 מקטעי נסיעה בתקופת חיוב יזכו ל-40% הנחה. תקופת החיוב עוד לא נקבעה, אך היא צפויה להיות בערך חודש.
משך הזיכיון להפעלת הכביש בידי החברה הפרטית שתקים אותו צפוי להיות מוארך במספר שנים, כדי לכסות את העלות הנחה. זהו הפיתרון שהוצג באוקטובר בדיון ועדת הכלכלה בנושא, על רקע התנגדות האוצר להשקיע מקופת המדינה את הסכום שדרוש למימון ההנחה לנוסעים הקבועים, כמיליארד שקלים. בהודעת השרה רגב לא צוין משך הזיכיון.
מבנה האגרה יתוקן כדי להקל את הנטל הכלכלי על משתמשי הכביש, כך לפי השרה רגב. לדבריה, "אחת המטרות המרכזיות של הקמת הכביש היא להקל את ההגעה מיישובי הצפון לאזורי התעסוקה בחיפה ובגוש דן – תושבי הצפון הנוסעים לאזורי התעסוקה צפויים להשתמש בו באופן תדיר. מתן הנחות יעודד את הפיתוח באזורים אלו, באמצעות מעבר של אנשים המעוניינים להמשיך לעבוד במרכזי התעסוקה בחיפה ובגוש דן, אנשים שללא מתן ההנחה יימנעו משימוש בכביש". מנכ"ל משרד התחבורה משה בן-זקן: "ההנחה המשמעותית לתושבי הצפון הנוסעים בכביש 6 זו הדרך שלנו לחזק את האזרחים הנפלאים שלנו בצפון, ולעודד חיבור טוב יותר למרכז המדינה".
הארכת כביש 6 לכיוון צפון, שאושרה בממשלה באמצע יולי השנה, כוללת סלילת כ-22 קילומטרים של כביש דו-מסלולי תלת-נתיבי, ממחלף סומך ועד לבית העמק, והקמת שלושה מחלפים חדשים (אבליים, מכר ובית העמק). רצועה תישמר עבור מסילת ברזל עתידית. ההקמה תכלול בין היתר עבודות סלילה, עבודות עפר, בניית מבני דרך, ניקוז, שיקום נופי, מערכות אגרה, והקמת יתר המערכות והרכיבים המשלימים הנדרשים.
הפרויקט יצא לפועל במתכונת BOT (בת"ה – בנה, תפעל, העבר), כלומר: היזם יממן, יתכנן, יבנה ויפעיל את הפרויקט לתקופה קצובה, כך שתקופת ההפעלה אמורה לממן את עלות ההקמה. משך התקופה במקרה הזה לא פורסם עד כה לציבור.
מומחי תחבורה מתחו ביקורת כלפי אופן יישום מדיניות בת"ה בישראל, על אף שיש לה יתרונות בהקמה זולה ומהירה יחסית של תשתיות. מלבד העלויות הגבוהות לנוסעים כבישי האגרה, השיטה מאפשרת לחברות לנצל חוזים שלא נכתבו כראוי ו"לסחוט" מהמדינה עוד ועוד כספים, במה שזכה באנגלית לכינוי "re-negotiation" ("משא ומתן מחדש" או "מיקוח מחדש").
כשל נוסף שפגע בנוסעים התגלה עם הקמת מקטע יקנעם של כביש 6 – הפעם הקודמת שבה הוקם מקטע של הכביש באזור הצפון. המקטע הוקם גם הוא בשיטת בת"ה – ומאחר שהזכיין של המקטע נפרד מהזכיין של החלק המרכזי של כביש 6, נוסעים נאלצו לעשות שני מנויים נפרדים, מה שהקשה על התשלום והביא לטעויות.