
מדינת ישראל מתכוננת להחזרת רוב תושבי הצפון שפונו בתחילת המלחמה לבתיהם ב-1 למרץ. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והשר לשיקום הצפון והדרום זאב אלקין הציגו היום (ראשון) אחר הצהריים את מתווה המענקים המלא לתושבים החוזרים. עם סיום מועד הפינוי בסוף פברואר, יוכלו יותר מ-60 אלף מתושבי הצפון שפונו בתחילת המלחמה להגיש בקשה לקבלת מענק חזרה ומענק עזובה.
מהו מענק חזרה?
מדובר במענק שמטרתו לתמרץ תושבים לחזור לבתיהם. גובה הפיצוי ילך ויקטן באופן הדרגתי, כך שמדי חודש גובהו יירד פי 2 – בדומה למתווה שהוצע לתושבי העוטף כשהסתיים פינוי רוב היישובים שם. הסכום המירבי יוצע למי שיבחרו לחזור כבר בשבוע הראשון של סוף תקופת הפינוי.
גובה המענק עבור תושבים שיבחרו לשוב לביתם כבר בשבוע הראשון של מרץ יעמוד על 15,360 שקלים למבוגר, ו-7,680 שקלים לילד. על פי המתווה, זוג עם ארבעה ילדים צפוי לקבל מענק של 61,440 ש"ח, אם יחזור בשבוע בין 1 ל-7 במרץ. ילד מוגדר כקטין עד גיל 18, כך שתלמיד תיכון שעבר את גיל 18 נחשב לעניין זה למבוגר.
החל מ-8 במרץ, ועד 1 באפריל, המענק יהיה נמוך פי 2, ויעמוד על 7,680 ש"ח למבוגר ו-3,480 לילד.
בין 2 באפריל ל-1 במאי, המענק יהיה 3,840 ש"ח למבוגר, ו-1,920 ש"ח לילד.
בין 2 באפריל ל-1 ביוני, המענק יהיה 1,920 ש"ח למבוגר ו-960 ש"ח לילד.
לאחר תאריך הזה צפוי להסתיים הפינוי ולא יינתן עוד מענק.
מפונים שנמצאים באכלוס עצמי יפסיקו לקבל את כספי הפינוי היומיים (200 למבוגר, 100 לילד) במרץ ויוכלו לקבל את סך המענק המלא מהמדינה בבת אחת – ומשם לתכנן את המשך תהליך הפינוי.
מהו מענק עזובה?
השר אלקין הצהיר עם כניסתו לתפקיד שיפעל להעביר תקציב נוסף לתושבים שישובו לביתם, לטובת פיצוי על נזק שנגרם לבתיהם בהיעדרם. הכוונה לנזקים שמצטברים בשל אי נוכחות אנושית בבית – דוגמת נזקי מים, מכרסמים ומזג אוויר.
גובה המענק עומד על 10,000 ש"ח למבוגר ו-5,000 ש"ח לילד. כך, עם ארבעה ילדים תקבל 40 אלף ש"ח, נוסף על מענק החזרה. כלומר, משפחה של זוג הורים וארבעה ילדים שתחזור בשבוע הראשון של מרץ לביתה, צפויה לקבל פיצוי של 101,440 שקלים.
בניגוד למתווה מענק החזרה, מטרתו של מענק העזובה אינה לתמרץ, אלא להקל על משפחות שחוזרות לביתן לכסות את הוצאותיהן. סכומו יישאר קבוע, בלי תלות במועד החזרה.
האם המענקים חייבים במס?
לא.
האם תהליך מול מס רכוש עלול לפגוע במענק העזובה?
לא. מענק עזובה ניתן לכל התושבים החוזרים, בין אם הם פתחו בהליך פיצוי מול מס רכוש על נזק שנגרם לבתיהם, ובין אם לא. ככלל, מס רכוש פועל לפיצוי נזקים מפגיעה ישירה של לחימה. מטרתו של מס עזובה היא לפצות על אותם הדברים שנפגעו שאינם קשורים ללחימה הישירה, אלא לפגעי הזמן.
מה המענה לנזקים שמענה העזובה לא מכסה?
הבקשה למענק עזובה, שנעשית בנפרד ממענק החזרה, מוגשת דרך הביטוח הלאומי בשני מסלולים – ירוק ואדום.
המסלול הירוק יאפשר לתושב ששב לקבל את המענק באופן מיידי, לפי הסכום שנקבע, בתנאי שיצהיר כי בכוונתו לחזור לחיות בביתו (בבעלותו או בשכירות).
המסלול האדום יאפשר הגשת בקשה פרטנית המתייחסת לרמת הנזק, במסלול מבוסס שומה ברשות המסים. מדובר במסלול בירור בירוקרטי שצפוי לקחת זמן, ובמשרד האוצר מקווים שרוב התושבים יסתפקו במענק החזרה ובמענק העזובה במסלול הירוק.
ככלל, בחירה באחד המסלולים מבטלת את האפשרות לבחור בעתיד במסלול המקביל, אך עם תחילת חלוקת המענקים צפויה להיפתח ועדת חריגים מיוחדת שתדון בתיקים ספציפיים.
האם ניתן כבר להגיש בקשה?
לא.
עם ההכרזה על המענקים, הביטוח הלאומי הודיע שיחל בתהליך בניית ממשק שיאפשר את העברת הכספים, בשיתוף משרד האוצר. קודם לכך מתווה המענקים צריך להיות מאושר בממשלה, וגם בהליך חקיקה בכנסת. מדובר בהליך מורכב שצפוי להבשיל עד סוף פברואר, הן בגלל כמות הצורך לפצות אוכלוסייה גדולה של כ-61 אלף אנשים, וגם בגלל ייחודיותו של מענק העזובה. המענק הזה דורש מהמדינה והביטוח הלאומי לייצר מתווה פיצוי, עבור סוג נזק שעד כה פיצו עליו בישראל דרך מס רכוש בלבד.
האם יהיה מענה חינוכי לילדים?
מלבד המענקים, מתווה החזרה כולל השקעה של כחצי מיליארד ש"ח לשם פתיחת מוסדות ציבור ומוסדות החינוך באזורים שפונו. בחלק מהמוקדים, כמו בעיר קריית שמונה, שפוזרה לכמה בתי ספר ברחבי הארץ, מוקדי החינוך העורפיים יסיימו את פעילותם עם חזרת מערכת החינוך בערים המפונות. בחלקם, איפה שפונה בית ספר שלם למקום אחר, הם ימשיכו לפעול במקביל להמשך פעילותם של מוסדות החינוך הייעודים למפונים.
מכללת תל חי, שנמצאת בתהליך הפיכה לאוניברסיטה, צפויה להיפתח פיזית בתחילת מרץ לאחר תקופה ארוכה של לימודים מרחוק, עם מענק מיוחד מטעם המדינה שיעודד סטודנטים להגיע לקמפוס.
האם יש קשיים שעלולים לעכב את יישום המתווה?
ברמה הביטחונית – הסלמה מחודשת מול חיזבאללה עלולה לשבש את תהליך החזרה. משרד האוצר והביטוח הלאומי מתייחסים לתאריך 1 במרץ כיום החזרה לצפון, ובכך הם נשענים על חוות דעת של צה"ל ומשרד הביטחון, שהם בעלי הסמכות המרכזיים לאישור או מניעת חזרה. בצמרת המדינית יש חשש שעם סיום תקופת הפסקת האש והמעבר להסדרה, שאמור לקרות בסוף החודש, המצב הביטחוני עלול להשתנות לרעה – מה שישפיע גם על מתווה החזרה ליישובים.
ברמה הכלכלית – עלות מתווה המענקים למדינה תהיה כ-1.2 מיליארד ש"ח. לאחר שהממשלה החליטה להקצות 15 מיליארד ש"ח לשיקום הצפון, השרים סמוטריץ' ואלקין הסבירו שיש מקורות תקציביים מסומנים באוצר עבור מימון מערך החזרה, כך שלא יידרש קיצוץ במשרדים אחרים, והכספים יוכלו לעבור מהר.
ברמה הבירוקרטית, בחודשים פברואר-מרץ 2024, המדינה נתקלה בקשיים ניכרים בהעברת הכספים לתושבי הדרום, מה שהוביל לאיחור בהעברת המענקים. השר סמוטריץ' אמר שהמערכת למדה מטעויות עבר, וצפויה לעבוד הפעם טוב יותר.
מי צפוי להיות מוחרג מהמתווה?
תושבי מטולה, מנרה ומלכיה, שטרם נקבע עבורם תאריך חזרה באישור הצבא, ימשיכו להיות מפונים על חשבון המדינה, עד שייקבע תאריך לחזרתם.