דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי ד' בתמוז תשפ"ו 19.06.26
27.3°תל אביב
  • 27.1°ירושלים
  • 27.3°תל אביב
  • 26.7°חיפה
  • 27.6°אשדוד
  • 30.9°באר שבע
  • 38.0°אילת
  • 31.9°טבריה
  • 27.5°צפת
  • 28.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
הרפורמה במערכת המשפט

שופטת העליון בדימוס ענת ברון נגד מתווה סער-לוין: "הסוף להפרדת הרשויות"

שופטת ביהמ"ש העליון (בדימוס) ברון התבטאה בחריפות נגד המתווה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שמקדמים שר המשפטים לוין ושר החוץ סער: "עלינו להמשיך לעמוד על המשמר" | נשיאת העליון בדימוס דורית בייניש: "שר לא יכול למעול בסמכותו הסטטוטורית. ההצעה הנוכחית מתמרצת אי בחירה של שופטים"

שופטת ביהמ"ש העליון (בדימוס) ענת ברון, בכנס לערכים ומוסדות דמוקרטיים במכון הישראלי לדמוקרטיה (צילום: אור גואטה)
שופטת ביהמ"ש העליון (בדימוס) ענת ברון, בכנס לערכים ומוסדות דמוקרטיים במכון הישראלי לדמוקרטיה (צילום: אור גואטה)
אור גואטה
אור גואטה
כתב ביטחוני-מדיני
צרו קשר עם המערכת:

שופטת בית המשפט העליון (בדימוס) ענת ברון, התבטאה היום (שני) בחריפות נגד מתווה סער-לוין: "זו השתלטות על הוועדה, פוליטיזציה מלא מלא. תחילת הסוף להפרדת הרשויות. מי שהתעלם, מוצא את עצמו היום בפתחו של משבר חוקתי, המאיים למוטט את היסודות הדמוקרטים של המדינה. לא מדובר ברפורמה משפטית, כי אם בהפיכה משטרית".

"עלינו להמשיך ולעמוד על המשמר, גם בכל הנוגע לחברה שאנו מבקשים לקיים כאן", אמרה השופטת ברון, "אם לא נעשה כן, נתעורר ביום שאחרי המלחמה ולא נזהה את המדינה שעבורה הקרבנו. יש לנקוט כל דרך חוקית כדי להגן על הדמוקרטיה, על שלטון החוק ושומרי הסף".

את הדברים אמרה שופטת בית המשפט העליון (בדימוס) ענת ברון, שסיימה את הקדנציה שלה זמן קצר אחרי פרוץ המלחמה, בכנס לערכים ומוסדות דמוקרטיים במכון הישראלי לדמוקרטיה, שבמקור אמור היה לעסוק בשנתיים להכרזת לוין על הרפורמה במערכת המשפט, וכעת נאלץ לעסוק גם בתוכנית המחודשת של לוין וסער לכינון הרפורמה בתצורה חדשה, במה שהשרים מכנים "מתווה ההסכמה".

שר המשפטים יריב לוין (מימין) ושר החוץ גדעון סער במליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90)
שר המשפטים יריב לוין (מימין) ושר החוץ גדעון סער במליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90)

"המערכת איננה מושלמת", המשיכה השופטת ברון, "בוודאי שיש מקום לשינויים ושיפורים ובהם ייעול של ההליכים, על מנת להעניק למתדיינים שירות טוב יותר. לתוכניות המונחות על השולחן אין כל קשר לכך. אנחנו חווים התפוררות של שלטון החוק, של הגבול המבדיל בין אמת ושקט, דאייה של הלכידות החברתית, אובדן הבושה והמוסר. ואולם אל לנו להיכנע לקרקע שנראה שנשמטת מתחת לרגליים".

נשיאת בית המשפט העליון (בדימוס) דורית ביניש הוסיפה: "אני מסכימה שצריך קונצנזוס והסכמה, אבל צריך לראות איך. כל כך דחוף לשנות את שיטת הבחירה של השופטים, לפני שיש ועדת חקירה ממלכתית? בכל הפרסומים בבחירות ראינו את ביבי עם כד חלב, אומר שהמחירים לא יתייקרו. בשביל זה בחרו אותם. בית משפט איננו ייצוג של האוכלוסייה, בשביל זה יש כנסת. אחד יבחר שופט ימני ואחד יבחר שופט שמאלני כדי שיתנו פסקי דין לפי דעה פוליטית?".

פרופ' סוזי נבות, סגנית נשיא המכון: "ההפיכה המשטרית הואטה מעט בעקבות המלחמה, וחזרה בצורה מוגברת לאחרונה. תזכורת לכך קיבלנו בסוף שבוע האחרון, כששני שרים בממשלה הסכימו בינם לבין עצמם על פוליטיזציה מוחלטת של מערכת המשפט".

בפתיחה, נאמה כאמור השופטת בדימוס ענת ברון: "לפני שנתיים בדיוק בחודש ינואר 2023, נורתה יריית הפתיחה למלחמה חזיתית בדמוקרטיה. היה זה בנאום בלהות שנשא שר המשפטים, ובו הכריז בקול תרועה רמה על רפורמה משפטית שבכוונתו להוציא לפועל. אם לקרוא לילד בשמו, הייתה זאת תוכנית לשינוי אופיה הדמוקרטי של מדינת ישראל, ובראש ובראשונה להשתלטות פוליטית על מערכת המשפט".

בית המשפט העליון (צילום: נתי שוחט, פלאש90)
בית המשפט העליון (צילום: נתי שוחט, פלאש90)

ברון פירטה את הצעדים אותם לוין ניסה לקדם בעזרת יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן: "התוכנית כוונה להחלשת מעמדם של הייעוץ המשפטי לממשלה והיועצים המשפטיים למשרדי הממשלה, כך שבמקום מינויים מקצועיים נקבל מינויים מטעם. החלת התוכנית הייתה מיידית וכך החלו תיקוני חקיקה מואצים ואף באופן שהוציא את עילת הסבירות מארגז הכלים השיפוטי".

נשיאת בית המשפט העליון (בדימוס) ביניש, אמרה כי נוצר מצב שבו פסק דין מחייב הפך להמלצה: "הגענו למצב שבו שר אומר שבית המשפט מתנהל לא לפי החוק. הוא יודע והשופטים לא. שלא נדבר על שר המשפטים שעובר על סמכותו הסטטוטורית למנות שופט, וכשהוא מסרב לעשות את זה, בית המשפט מורה לו לעשות כן. שר לא יכול למעול בסמכותו הסטטוטורית. ההצעה הנוכחית מתמרצת אי בחירה של שופטים".

 

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!