דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"ח באדר ב' תשפ"ד 28.03.24
19.1°תל אביב
  • 17.6°ירושלים
  • 19.1°תל אביב
  • 16.9°חיפה
  • 17.9°אשדוד
  • 19.7°באר שבע
  • 23.6°אילת
  • 15.9°טבריה
  • 19.7°צפת
  • 17.6°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
פורים

חג פורים / אנשי רובין פוּד החיפאים ציינו את החג בחגיגה של מזון מוּצל

במסיבת פורים ייחודית שהתקיימה בשבוע שעבר, הפך מזון טרי שלא נמכר ברשתות השיווק למזנון חגיגי ממנו אכלו כ-200 אנשים | הפיכת אירועי הצלת המזון לבית קפה של ממש, תלוי גם ביכולתה של התרבות הזו להשתלב במרחב

שי רילוב ממקימי רובין פוד בין תחפושת הפטריות (צילום: דבר ראשון ).
שי רילוב ממקימי רובין פוד בין תחפושת הפטריות (צילום: דבר ראשון ).
ארז רביב
ארז רביב
כתב
צרו קשר עם המערכת:

אנשי קבוצת "רובין פוד" החיפאית, ציינו בחגיגיות, אירוע קהילתי נוסף של הצלת מזון. הרעיון פשוט מאוד – קרוב לחצי מהמזון שגדל, כלל לא נאכל, אז מדוע לא להציל אותו וגם לחגוג את זה ? כאשר היחס לאוכל לא מבטא רק חסכנות או בזבזנות, אלא גם שייכות תרבותית ומעמדית, האתגר של שינוי תרבות זריקת המזון אינו פשוט כלל.

אנשי הקבוצה קיימו, בשבוע שעבר, מסיבת פורים ייחודית במתחם העסקים החברתיים "הסוכה" שברחוב החלוץ בחיפה. הקבוצה שואפת להפוך את אירועי הצלת המזון שעומד להתבזבז לשגרת חיים ותרבות, באמצעות הפעלת בית קפה, שיגיש בכל יום מנות ממזון שהוצל, כשכל סועד ישלם כפי ראות עיניו, או לא ישלם כלל.

הקונספט של רובין פוד
הקונספט של רובין פוד

לפי שי רילוב, ממייסדי הקבוצה, את האירוע עצמו הפיקו מתנדבי הקבוצה, בהם שף וארבעה טבחים, לצד שותפים נוספים, שאספו מזון טרי שלא נמכר ברשתות השיווק ובשווקים, והפעילו מזנון ממנו אכלו יותר מ-200 איש.

פורים פוד בשכונת הדר (צילום: דבר ראשון).
פורים פוד בשכונת הדר (צילום: דבר ראשון).

Posted by ‎דוד אברהם גנליס‎ on Thursday, March 9, 2017

Posted by ‎דוד אברהם גנליס‎ on Thursday, March 9, 2017

Posted by ‎דוד אברהם גנליס‎ on Thursday, March 9, 2017

במקביל למזון המוצל, התקיימה מסיבת פורים יצירתית עם מוטיבים של התרבות האלטרנטיבית: מופעי אש ואקרובלנס, תחרות תחפושות, סדנת איפור, לצד "כספומט" פירות וירקות ודוכני בגדים משומשים למסירה. היעד הבא הוא להפעיל באותו נקודה בחיפה בית קפה שכונתי.

Posted by ‎דוד אברהם גנליס‎ on Thursday, March 9, 2017

Posted by ‎רובין פוד – Robin Food‎ on Thursday, March 9, 2017

Posted by ‎רובין פוד – Robin Food‎ on Thursday, March 9, 2017

כספומט ירקות פורים פוד (צילום: דבר ראשון).
כספומט ירקות פורים פוד (צילום: דבר ראשון).

מי יציל את המזון ?

כדי להפוך את הצלת המזון מסדרת אירועים לשגרה, שוקדים בקבוצה על הפיכת חלק זה בשכונת הדר לבית קפה טבעוני שיגיש יום יום מזון מוצל ויפעל כעסק חברתי. חלק מהאתגר קשור להשתלבות של תרבות זו במרחב.

שכונת הדר בחיפה היא אחת מהגדולות בישראל, מספר תושביה מוערך בכ-50,000. רוב התושבים שכונת הדר, הם דוברי רוסית או ערבית, כאשר לאירועי "רובין פוד" מגיעים בעיקר צעירים ישראלים צברים. בית קפה המגיש מנות שיטת "שלם כמה שתרצה" עשוי להיות מקום בו נפגשים מרצון אנשים מקבוצות חברתיות שנבדלות במעמד ובשפת האם.

כשבוחנים את היחס למזון, צף ועולה גם מכנה משותף תרבותי מעמדי. כך, ניתן להציג אירוע בפייסבוק של איסוף מזון לקראת כניסת שבת בשוק הכרמל כאירוע מלהיב וחווייתי ולא כתוצאה של חלוקה מעמדית – שאריות המזון לאוכלוסיה שנמצאת ב"שארית" ולא במונה או במכנה.

למעשה, עניים כמעט ולא זורקים מזון. מי שחושב כמה פעמים על כל שקל, יודע היטב שבשעות שלקראת סגירת השוק המחירים יורדים ולאחריה סחורה מושלכת לכל דורש ובאותה מידה ניתן גם לבשל, להקפיא ולשמור על האוכל כמעט בלי לזרוק. דפוסי בזבוז המזון של קניית יותר מצרכים ממה שבסוף אוכלים, והשלכת ירקות "עייפים" מהמקרר מאפיינת אנשים מבוססים יותר.

לצד מאמצים של הצלת מזון בקנה מידה רחב כמו אלו של "לקט ישראל", העוסקים בכשלים של הארגון הלוגיסטי של שרשרת הגידול והשיווק של המזון, ברובין פוד עוסקים בסוגיה ערכית ותרבותית של יחידים וקהילות – האם תרבות הצריכה הפכה את החיסכון במזון לסוגיה של עניים בלבד, או לסוגיה חוצה מעמדות, המשקפת מתן כבוד ראוי לאוכל שלנו, למי שגידל אותו, ולנו – שזקוקים לו כדי לחיות.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״
נרשמת!