
נעמת, שדולת הנשים בישראל ופורום דבורה הגישו היום (שלישי) עתירה משותפת לבג״ץ לביטול מינויו של אילן רום למנכ״ל משרד האוצר על ידי השר בצלאל סמוטריץ’.
בעתירה נטען כי המינוי שאושר לפני חודש, חורג באופן קיצוני ממתחם הסבירות ומפר את חובת הייצוג ההולם לנשים במשרות בכירות, וכי במקום למנות אישה כשירה לתפקיד המרכזי בחר שר האוצר למנות גבר "ללא השכלה או ניסיון כלכלי רלוונטיים".
״המהלך הוא חלק מאג’נדה של אפליה מגדרית" נמסר מהארגונים. "בשלוש השנים האחרונות ‘רוקן’ משרד האוצר מנשים במשרות בכירות; כמו כן, מתוך 31 משרדי הממשלה, אין כיום ולו מנכ”לית אחת בתפקיד קבוע, ורק אישה אחת מכהנת כממלאת מקום מנכ״לית במשרד ראש הממשלה”.

העתירה הנוכחית משתלבת במאבק רחב יותר למימוש חוק הייצוג השוויוני בצמרת השירות הציבורי. בפסק דין תקדימי שניתן לאחרונה בעתירה, קבע בית המשפט העליון באופן ברור כי חובת הייצוג ההולם לנשים חלה גם על מאות משרות אמון בכירות ואסטרטגיות, בדגש על מנכ״לות משרדי הממשלה. כמו כן, הודגש בפסק הדין שעל כל שר המבקש למנות מנכ״ל לנקוט צעדים אקטיביים לאיתור מועמדת אישה ראויה, ולא להסתפק בחיפוש פורמלי בלבד.
כאמור, מתוך 31 משרדי הממשלה אין מנכ"לית אחת ולטענת העותרות גם בצמרת משרד האוצר רובם של המכהנים הם גברים. במשרד האוצר טענו כי השר שקל את הנושא בכובד ראש ובחן מועמדת אישה לתפקיד, אבל אחר כך החליט למנות את רום.
לדברי העותרות, ״משרת מנכ״ל משרד האוצר, בכלל ובעת הזו בפרט, מחייבת מינוי מקצועי, בעל שיעור קומה בתחומי הכלכלה. מינוי גבר חסר כישורים מתאימים לתפקיד, שהינו חסר כל השכלה וניסיון כלכליים רלבנטיים לתפקיד הכל-כך חשוב הזה, וזאת תוך הפרה בוטה של החובה לייצוג הולם, לא יכול להישאר על כנו".
עוד מסרו, "ייצוג הולם הוא לא המלצה, זו חובה חוקית שהממשלה חייבת למלא. אנחנו מצפות שבית המשפט יבהיר בצורה חד-משמעית, דרך שלילת המינוי הבלתי ראוי: לא עוד 'ממשלה של גברים' – וודאי כאלו שאינם כשירים לכך. נשים ראויות תהיינה שותפות שוות בשולחן מקבלי ההחלטות במדינת ישראל".
לטענתן למנכ"ל רום "אין שום ניסיון או השכלה בכלכלה: לרום תואר ראשון בלימודי ארץ ישראל ותואר שני במשפטים. אין לו גם כל ניסיון כלכלי רלוונטי. לא יעלה על הדעת כי אין בכל מדינת ישראל אף אישה מתאימה לעמוד בראש משרד האוצר, והדבר מעיד על כך שהחוק והחובות החלות על הממשלה לחוד, ומינויים לחוד".