
המחלוקות על תנאי העסקתם של העובדים במערכת החינוך, שירדו זמנית מסדר היום בחופשת הפסח, חוזרות ועולות עם חזרת מערכת החינוך היום (ראשון) לפעילות. הסוגיות נוגעות למורים והמורות, לגננות, ולתומכות החינוך בצהרונים.
משבר תומכות החינוך: הרשויות המקומיות מאיימות בהשבתת גני הילדים
הרשויות המקומיות מאיימות להפסיק את פעילות תומכות החינוך בגני הילדים החל מראשון הקרוב, 27 באפריל. הסיבה לצעד החריג: קיצוץ הסכומים המועברים לרשויות המקומיות עבור שכר תומכות החינוך העובדות גם בצהרונים, שהוביל להפחתה בפועל בשכרן, בניגוד להסכמים.
יום העבודה של תומכות החינוך מסתיים עם סגירת גני הילדים בשעות הצהריים, אך רבות מהן מממשיכות לעבוד גם בצהרונים שמופעלים על ידי הרשות המקומית. במכתב ששלחו השלטון המקומי, מרכז השלטון האזורי ופורום 15 הערים הגדולות לשר החינוך יואב קיש לפני שבועיים, נטען שמשרד החינוך לא שיפה את הרשויות בגין עבודת תומכות החינוך בצהרונים, כחלק מקיצוץ רוחב רטרואקטיבי וחד-צדדי של 11-9% מהשכר במרץ האחרון. הקיצוץ נעשה בניגוד להסכם השכר שנחתם בין המדינה, מרכז השלטון המקומי וההסתדרות רק לפני כשנה.
הסתדרות המעוף, המייצגת את תומכות החינוך ברשויות המקומיות, תומכת במאבק. יו"ר הסתדרות המעוף, עו"ד גיל בר-טל, אמר ל'דבר' בשבוע שעבר: "מדינת ישראל החליטה לפגוע בציבור, ברשויות המקומיות ובתומכות החינוך. הסתדרות המעוף הבהירה הן לאוצר והן למרכז השלטון המקומי כי היא עומדת איתן על זכויות תומכות החינוך. לא נאפשר פגיעה באחוזי המשרה או בשכרן".
ארגוני המורים מאיימים בעיצומים במחאה על קיצוץ בשכר המורים
הסתדרות המורים הכריזה על סכסוך עבודה עם משרד החינוך במהלך חופשת הפסח, בשל מבוי סתום במו"מ עם האוצר למניעת קיצוץ בשכר המורים. המשמעות היא שהחל מראשון הקרוב תוכל הסתדרות המורים לנקוט עיצומים.
שכרם של כלל עובדי ההוראה במערכת החינוך עתיד להצטמצם בעקבות קיצוץ רוחבי בשכר עובדי המגזר הציבורי שאושרו כחלק מתקציב המדינה. הקיצוצים עברו בהסכמה עם ההסתדרות הכללית, אך הוא חל גם על עובדים שאינם חברי הסתדרות, כמו עובדי ההוראה ורופאים. ארגוני המורים מוחים על הקיצוץ, אם כי לשני הארגונים דגשים שונים זה מזה.
לפי הסתדרות המורים, הקיצוץ למורים ביסודי ובחטיבת הביניים ולגננות עומד על כ-300 שקלים לשנה לעובד הוראה מתחיל, ועד 860 שקלים לשנה לעובד הוראה ותיק.
"כפי שאמרתי לאורך כל הדרך, הסתדרות המורים תנקוט את כל הצעדים הארגוניים שעומדים לרשותה כדי למנוע פגיעה בציבור עובדי ההוראה בישראל" אמרה מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד. "לא ניתן לרמוס את מי שנותן את הלב והנשמה לתלמידי ישראל, ובמיוחד במהלך השנה וחצי האחרונות. לא נסכים לאפליה הקשה שהאוצר מוביל נגד עובדי ההוראה ביחס לשאר עובדי המגזר הציבורי". הסתדרות המורים מייצגת את עובדי ההוראה העובדים בבתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים, ואת הגננות בגני הילדים.
ארגון המורים, המייצג את עובדי ההוראה בתיכונים מתנגד גם הוא לקיצוץ, והגיש עתירה לבג"ץ בחודש שעבר. טענת הארגון לא מתייחסת לעצם הקיצוץ אלא לאפליה לעומת עובדי ההוראה החרדיים, ששכרם לא קוצץ. שכרם של אותם מורים חרדים לא נפגע, כי הוחלט לא לקצץ בתקציבם של מוסדות חינוכיים שמשרד החינוך אחראי לעד 40% מתקציבם.
בעתירה ההחלטה תוארה כ"פוגענית, מפלה ובלתי סבירה". לפי הארגון, "אם מוחרגים רק המורים בחינוך החרדי – ההחלטה גורמת להפליה דה-פקטו, ויצירת מערכת חינוך שבה השווים הם שונים".
לארגון המורים סכסוך עבודה פתוח עם הממשלה עקב טענות אחרות להפרת ההסכם הקיבוצי שנחתם עם המורים. עקב כך, גם הארגון יכול לנקוט עיצומים, אך עד כה לא נמסר מהארגון על כוונה לקיים עיצומים.
תיקון טעות: בגרסה הראשונה של ידיעה זו נכתב בטעות כי הרשויות המקומיות איימו להשבית את הצהרונים, ולא את גני הילדים