
רשות המיסים חזרה בה מכוונתה להתחיל ולגבות מע"מ מכספי הטיפים המשולמים במסעדות. זאת, בעקבות מאבק של ארגוני המסעדנים ולשכת יועצי המס שהתנהל במשך כשנתיים וכלל גם עתירה לבית משפט ויוזמת חקיקה בנושא שעברה בקריאה טרומית.
במכתב ששלח בשבוע שעבר מנכ"ל רשות המיסים שי אהרונוביץ' ליו"ר איגוד המסעדות בישראל יקיר ליסיצקי ולנשיא לשכת יועצי המס ירון גינדי, הבהיר לראשונה כי תשר (טיפ) שניתן לעובד שכיר במסעדה לא יהיה חייב במע"מ – ובכפוף לכך שניתן באופן וולנטרי, תועד ביומן השירות של המסעדה ודווח כדין בתלוש השכר של העובד כך ששולמו עליו מס הכנסה ודמי ביטוח לאומי כדין.
ההחלטה הנוכחית של רשות המיסים מגיעה לאחר שביולי 2024 ובהודעות נוספות שפרסמה מאז, טענה כי היא נחושה להטיל מס ערך מוסף על טיפים למלצרים החל מה-1 ביוני 2025. בעקבות זאת התקיימו דיונים רבים בין רשות המיסים, לשכת יועצי המס, ארגוני המסעדנים ואף ההסתדרות במטרה למנוע את מיסוי הטיפים, בהיקף של מאות מיליוני שקלים, שהיה צפוי לפגוע משמעותית בהכנסתם של המלצרים, ולגרום לעליות מחירים משמעותיות בענף.
בעקבות 'פסק דין הטיפים' של נשיא בית הדין הארצי לעבודה לשעבר יגאל פליטמן, קבע ב-2018 כי בענף המסעדנות יהוו כספי הטיפים הכנסה של המסעדה המיועדת לשמש לתשלום שכר בלבד לשרשרת השירות (מלצרים, ברמנים, מארחיםוכו'). רכיב הטיפים בשכר העובדים יהווה חלק בלתי נפרד משכרם לצורך חישוב זכויותיהם הסוציאליות וההפרשות לביטוח לאומי.
פסק הדין נכנס לתוקפו ב-1 בינואר 2019, והיווה חלק מהנימוקים של המסעדנים ויועצי המס מדוע אין למסות את הטיפ במס ערך מוסף – שכן הוא אינו מהווה בפועל תקבול בידי העסק אלא חלק משכר העובדים. עם זאת, בשטח, מסעדות רבות ממשיכות לשלשל לכיסן את כספי הטיפ או את חלקן, ולעשות בהם שימוש שלא על פי דין – דוגמת תשלום לספקים. תיק אחד הנדון בימים אלה בבית הדין הארצי לעבודה נוגע למסעדה בראשון לציון, שעובדיה התאגדו ופנו לנוער העובד והלומד לאחר שנעשה שימוש בכספי הטיפים לתשלום הוצאותיה השוטפות של המסעדה.
תומר שרים, רכז פעילות האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הנוער העובד, מסר: "אנחנו מברכים את רשות המיסים על החלטתה הצודקת לא לקבוע מיסוי נוסף על שכר עובדי המסעדות. שמחים שגם ארגוני המסעדנים מקבלים את העמדה שהטיפ הוא שכר עבודה של עובדי המסעדה ולשם כך בלבד נועד, לצערי אנחנו עדים לתופעה שבה יש מסעדות רבות שעושות בכספי הטיפ כבשלהם, משתמשות בו לצרכי המסעדה מבלי לתת דין וחשבון למלצרים עצמם, וזאת אף בניגוד להבנתו של הלקוח".
לשכת יועצי המס מסרה: "אנו מברכים על החלטת רשות המיסים ומודים באופן אישי למנהל הרשות – על הקשב הרב שגילה לעמדות המקצועיות שלנו ועל הפתיחות והאומץ להשתכנע ולקבל עמדות אלו, במיוחד בימים אלו, בהם ענף המסעדות נמצא בתקופה מאתגרת מאוד".