
פעוטה בת שנתיים מתה הלילה (ראשון) מסיבוכי חצבת בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים. הפעוטה הייתה מאושפזת במשך עשרה ימים במצב קשה וחוברה למכונת אקמו, מכונה המחליפה את פעולת הלב והריאה, אך מצבה הידרדר והצוות הרפואי נאלץ לקבוע את מותה. מדובר בקורבן השמיני למגפת החצבת מאז פרוץ ההתפרצות באפריל, שכל קורבנותיה ילדים מתחת לגיל שנתיים וחצי שלא חוסנו.
מבית החולים נמסר כי הפעוטה אושפזה ביחידה לטיפול נמרץ ילדים במצב קריטי, בעקבות סיבוכים חמורים של המחלה. "היא טופלה על ידי צוות רב-תחומי שנלחם על חייה, אך בסופו של דבר נאלצנו לקבוע את מותה", נמסר.
על פי נתוני משרד הבריאות, מאז תחילת ההתפרצות אובחנו כ-1,880 חולים בחצבת, מתוכם 562 נזקקו לאשפוז – 90% מהם ילדים, רובם לא מחוסנים. ההתפרצות הנוכחית, שהחלה בירושלים, בבית שמש ובבני ברק, התפשטה לערים נוספות ובהן נוף הגליל, חריש, מודיעין עילית, קריית גת, אשדוד וצפת. תשע ערים מוגדרות כיום מוקדי תחלואה פעילים. שיעור ההתחסנות הארצי למנת החיסון הראשונה עומד על 89% בלבד – נמוך מהיעד הנדרש ל"חסינות עדר" של 95%.
לפי נתוני משרד הבריאות, נרשמה עלייה ניכרת בהתחסנות באזורים החרדיים שבמוקד ההתפרצות: בירושלים עלה שיעור המחוסנים מ-77% ל-83%, ובבית שמש מ-72% ל-82%. "על אף השיפור, מדובר בכיסוי שאינו מספק למניעת הדבקה רחבה", נמסר ממשרד הבריאות.
על רקע ההתפרצות הוקם מרכז שליטה לאומי לחיסונים (משל"ט), המרכז את מאמצי ההתחסנות הארציים. המשרד הרחיב את מערך טיפות החלב, הוסיף יותר מ-200 משמרות לאחיות בשלושת החודשים האחרונים וגייס סטודנטיות לסיעוד לאזורים שבהם שיעור ההתחסנות נמוך במיוחד. בנוסף, הוקמו 11 מתחמי חיסון קבועים וניידת חיסונים פועלת מדי יום בערים בעלות שיעורי התחסנות נמוכים.
במשרד הבריאות מדגישים כי המחלה ניתנת למניעה באמצעות חיסון פשוט ויעיל, הנמצא בשימוש זה עשרות שנים. עם זאת, במשרד מתריעים על התגברות תופעת הפצת מידע כוזב על חיסונים ברשתות החברתיות ובקהילות סגורות. בעקבות זאת, פנה המשרד למשטרה ולמנהלי מוסדות בריאות בבקשה לפעול נגד מפיצי מידע מטעה "העלול לסכן חיים".
כחלק מהמאמץ לעודד התחסנות, גויסו מנהיגים ורבנים בכירים מהקהילות החרדיות, ובהם הרבנים הראשיים, בד"ץ העדה החרדית, והרבנים זילברשטיין, הירש ולנדו. מכתבי תמיכה בחיסונים הופצו בבתי הכנסת ובמוסדות החינוך.
החצבת היא מחלה נגיפית מדבקת מאוד, עם שיעור הדבקה של יותר מ-90% בקרב לא מחוסנים שנחשפים לחולה. תסמיניה כוללים חום גבוה, נזלת, דלקת עיניים ופריחה, ובמקרים קשים עלולה לגרום לדלקת ריאות, פגיעה באיברים פנימיים ודלקת מוח. במשרד הבריאות מזכירים כי כל מקרי המוות והתחלואה הקשה היו ניתנים למניעה באמצעות חיסון פשוט ובטוח.

