דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"ט בסיון תשפ"ו 04.06.26
21.7°תל אביב
  • 21.6°ירושלים
  • 21.7°תל אביב
  • 20.2°חיפה
  • 22.6°אשדוד
  • 22.8°באר שבע
  • 29.4°אילת
  • 20.6°טבריה
  • 18.5°צפת
  • 20.6°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תרבות ומורשת

יותר מ-100 פרסי תרבות בוטלו על ידי שר התרבות זוהר - קרן 'ברל כצנלסון' ייסדה פרס חדש

בעקבות ביטול הפרסים הודיעה קרן 'ברל כצנלסון' על ייסוד ׳פרס בארי ליצירה פוליטית׳ בתחום הספרות, שיעניק 100 אלף ש"ח לזוכה | 23 איגודי יוצרים ניסחו מכתב לזוהר, שבו הם מפצירים בו להשיב את הפרסים לשנת 2026 | מנכ"ל איגוד אמני ישראל ל'דבר': "זאת מתקפה"

שר התרבות והספורט מיקי זוהר (צילום: אורן בן חקון/ פלאש 90)
שר התרבות והספורט מיקי זוהר (צילום: אורן בן חקון/ פלאש 90)
מיה ולנטיין
מיה ולנטיין
כתבת תרבות ואמנות
צרו קשר עם המערכת:

בשבוע שעבר משרד התרבות והספורט ביטל את חלוקת 'פרס דבורה עומר לספרות ילדים ונוער לשנת 2025', בטענה ל"קיצוץ תקציבי". הפרס שמוענק כבר עשרים שנה לא חולק השנה, וטרם התקבלה החלטה אם יחולק בשנת 2026.

לאחר ביטול הפרס, מתברר כ-135 פרסים בתחומי ספרות, מחול, מוזיקה, אמנות פלסטית ועוד – בוטלו. מדובר על פגיעה שנאמדת ביותר מ-4.5 מיליון שקלים.

23 איגודי יוצרים מכל הקשת אמנותית, ביניהם אגודת הסופרות והסופרים העבריים בישראל, ארגון השחקנים והשחקניות בישראל (שח"ם), פורום עמותות תרבות ערביות, איגוד האמנים הפלסטיים ועוד, התכנסו ביום חמישי לישיבת חירום וניסחו יחד מכתב לשר התרבות והספורט מיקי זוהר, שבו הם מפצירים ממנו להשיב את הפרסים לשנת 2026.

"ביטול גורף של פרסי תרבות, כמעט בכל תחומי היצירה, פוגע לא רק ביוצרים עצמם אלא במערכת התרבות כולה: הוא מחליש את התמריץ למצוינות, חדשנות ומקוריות, מצמצם נראות ציבורית בינלאומית של הישגים תרבותיים ומשדר מסר בעייתי ביחס לערכה של התרבות בחברה הישראלית".

מפגינים מחוץ לטקס פרסי הקולנוע הממלכתי. חלק מהפרסים שבוטלו הם ותיקים ביותר (צילום: יהל פרג')
מפגינים מחוץ לטקס פרסי הקולנוע הממלכתי. חלק מהפרסים שבוטלו הם ותיקים ביותר (צילום: יהל פרג')

חלק מהפרסים שבוטלו הם ותיקים ביותר, לדוגמה 'פרס היצירה לסופרים עבריים ע"ש לוי אשכול', שהוענק מדי שנה מאז שנת 1969. ביטול הפרסים לא נעשה בעקבות דיון במועצה הישראלית לתרבות ואמנות או באחד מהמדורים במשרד התרבות האחראיים על התחומים השונים.

יתרה  מכך, בעבר אף קרה שעלה מצד משרד התרבות צורך בפרס שייתן מענה לכוונות של השר המכהן. לדוגמה, מירי רגב יזמה את 'פרס היצירה בתחום הציונות' ב-2015 ואת 'פרס שר התרבות לשימור ולטיפוח תרבויות ישראל ע"ש יצחק נבון' ב-2018. פרסים אלה התווספו לפרסים הקיימים.

אין צידוק כלכלי לביטול

ביטול הפרסים מגיע על רקע קיומו בדצמבר של טקס פרסי הקולנוע הישראלי השנוי במחלוקת ביוזמת זוהר, שעלותו נאמדה בכמיליון שקלים – נוסף על הפרסים שחולקו בו שהסתכמו במיליון שקלים נוספים. השר לא קבע את ביטול הפרסים כחלק ממהלך של קיצוץ רוחבי על רקע מלחמת חרבות ברזל או כל צידוק כלכלי אחר לעניין זה.

אור לוי ברגר (מימין) ורני אבידן מפגינים מחוץ לטקס פרסי הקולנוע הממלכתי. "כל שבוע יש עוד איזשהו ספין ועוד ספין ועוד ספין" (צילום: יהל פרג')
אור לוי ברגר (מימין) ורני אבידן מפגינים מחוץ לטקס פרסי הקולנוע הממלכתי. "כל שבוע יש עוד איזשהו ספין ועוד ספין ועוד ספין" (צילום: יהל פרג')

יוסי זינגר, מנכ״ל א.מ.י, סיפר ל'דבר' על הרקע להחלטה זו – שהיא המדיניות התרבותית שקובע השר: ״בחודשיים האחרונים כל שבוע יש עוד איזשהו ספין ועוד ספין ועוד ספין. פעם אחת זה טקס פרסי הקולנוע שהשר יזם, אחר כך מחרימים את הטקס, אז הוא מבטל את חוק הקולנוע, אחר כך הוא מבטל את התמיכה באיגודים המקצועיים, ועכשיו הוא מבטל את הפרסים. על זה צריך לצרף גם את הדיונים שקורים כרגע בנושא חוק התקשורת, בסגירת התאגיד, הביטול של גלי צה״ל, זאת מתקפה״.

גם ד״ר אלעד ירון, יו״ר איגוד האוצרות והאוצרים הגיב לביטול הפרסים: ״המהלך הזה ושכמותו נועדו לסגור את האור על עולם התרבות בישראל״.

תגובת שר התרבות והספורט מיקי זוהר: ״במשך שנים חולקו שורה של פרסים לאמנים ויוצרים בתחומים שונים מכספי המיסים של כל אזרחי ישראל, תוך התעלמות ברורה מאמנים בעלי דעות שרוב העם מחזיק בהם. לאור כך הוריתי לעצור את מימון הפרסים עד להקמת ועדה מקצועית שתפעל לחלוקת הפרסים לאמנים ויוצרים מכלל חלקי הציבור. התרבות שייכת לכל עם ישראל ולא רק לצד מסוים במפה הפוליטית ומחובתי כשר התרבות של ישראל לפעול לחיזוק ופיתוח התרבות של כלל האזרחים״.

בעקבות ביטול הפרסים הודיעה היום (שני) קרן 'ברל כצנלסון' על ייסוד פרס ספרותי חדש תחת הכותרת ׳פרס בארי ליצירה פוליטית׳. הפרס מחולק לשלוש קטגוריות ויעמוד על סכום כולל של 100 אלף שקלים.

רמי הוד, מנכ"ל המרכז הרעיוני בקרן ברל כצנלסון, מסר: ״אנו מקווים שיוזמה זו תיתן רוח גבית לכותבים שראוי שיקבלו מקום על המדף, לקולות חדשים ומקוריים שמגיע להם להצטרף אליו, ולדורות של ילדים וילדות שיגדלו במציאות אחרת, חושבת דמוקרטית ושוויונית יותר״.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!