דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי כ"ד בסיון תשפ"ו 09.06.26
25.6°תל אביב
  • 24.5°ירושלים
  • 25.6°תל אביב
  • 25.6°חיפה
  • 25.9°אשדוד
  • 25.1°באר שבע
  • 30.4°אילת
  • 25.8°טבריה
  • 22.0°צפת
  • 24.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תשתיות וסביבה

הישג לארגוני הסביבה: שני סעיפים לצמצום הפיקוח הסביבתי על בנייה פוצלו מחוק ההסדרים

הארגונים בירכו על פיצולם של הסעיפים שנועדו להחליש את הגופים הרגולטוריים ולאשר מיזמי בנייה תוך פגיעה בסביבה החופית ובשמורות טבע

חוף בכנרת (צילום: מיכאל גלעדי/פלאש90)
חוף בכנרת (צילום: מיכאל גלעדי/פלאש90)
אמיתי פרץ
אמיתי פרץ
כתב תשתיות וסביבה
צרו קשר עם המערכת:

שני סעיפים סביבתיים פוצלו אתמול (שלישי) מחוק ההסדרים, וייאלצו לעבור כחוקים מן המניין, לאחר שיועמ"שית הכנסת שגית אפיק קבעה כי אינם קשורים ישירות לחוק התקציב, ובכך מהווים ניצול לא הולם של חוק ההסדרים. בארגוני הסביבה התנגדו לשני סעיפים במיוחד. לגבי סעיף הוולחו"ף (הוועדה להגנת הסביבה החופית) טענו הארגונים כי מדובר בשינוי דרסטי של חוקי המשחק, שאין לו כמעט שום קשר לתקציב המדינה. עם זאת, סעיף נוסף, הקשור גם הוא לוולח"וף, נותר לפי שעה חלק מהחוק, ומעלה חששות כבדים בארגוני הסביבה.

הוולחו"ף היא גוף שהוקם כחלק מחוק הגנת החופים מ-2004. על פי החוק, הוולחו"ף אחראית על כל השטחים שבין 800 מטר מהחוף אל תוך היבשה, וכן על האזור הימי הקרוב לחוף. המשמעות היא שכל תוכנית בנייה או תשתיות שמקודמת באזורים אלו חייבת לעבור את אישור הוועדה, במטרה להגן על החופים מבחינה סביבתית ונופית עבור האזרחים.

היות שמדובר בשטח גדול מאוד, על שולחנה של הוולחו"ף מונחות תוכניות רבות. כדי לטפל בבעיה זו, נוצרה תת-ועדה בוולחו"ף שממיינת את התוכניות וקובעת אילו מהן יאושרו אוטומטית.

הרפורמה שקידם האוצר בחוק ההסדרים הציעה לאפשר לחלק מוועדות התכנון לעקוף לחלוטין את הוולחו"ף, ובכך להפחית את יכולתו של המשרד להגנת הסביבה להגן על החופים מפני פרויקטים שעלולים לגרום להם נזק. סעיף זה הוצא מהחוק, אך הסעיף המבקש לבטל את תת-ועדת המיון נותר בו. במקום הוועדה, האוצר פועל להעביר ליו"ר הוועדה את הסמכות להחליט אילו תוכניות יונחו על שולחנה. אלא שהיו"ר ממונה בידי משרד הפנים, שהאינטרס המובהק שלו הוא לעקוף את הוועדה ולקדם את התכנון. לכן, לטענת ארגוני הסביבה, מדובר במצב של ניגוד עניינים חריף.

הסעיף השני שארגוני הסביבה מברכים על פיצולו מחוק ההסדרים הוא הארכת תוקף חוק הוותמ"ל. הוותמ"ל, (הוועדה למתחמים מועדפים לדיור), הוקמה ב-2014 כדי להתמודד עם העלייה במחירי הדיור באמצעות קידום מסיבי של מיזמי בנייה לתקופה קצובה. הוועדה קיבלה סמכויות שאפשרו לה לקדם במהירות בנייה, בין היתר תוך קיצור או ביטול של חלק מהפרוצדורות הרגילות, שנועדו להגן על הסביבה ועל הציבור. הוועדה ספגה ביקורת מארגוני טבע רבים, אך בממשלה ראו בה כלי יעיל לקידום הבנייה, ותוקף סמכויותיה הוארך כמה פעמים, בפעם האחרונה ב-2021, לתקופה של ארבע שנים.

באוצר ביקשו להחליט על הארכת פעילותה פעם נוספת, ואף עלו הצעות להפוך אותה לקבועה. בארגון אדם טבע ודין בירכו על ההחלטה: "הארגון מברך על הפיצול של הארכת תוקף הוותמ"ל מהצעת חוק ההסדרים, ומקווים שבדיון הפרטני שייערך בנושא תחליט הכנסת סוף סוף לבטל את הוועדה הגרועה והמזיקה הזאת".

מאבק ממושך מול האוצר

שני הסעיפים שירדו והסעיף שנותר הם שלב נוסף במערכה שניהלו ארגוני הסביבה והמשרד להגנת הסביבה נגד חוק ההסדרים. בחודש שעבר התמקד הוויכוח בין האוצר לארגונים ולמשרד להגנת הסביבה בשני סעיפים שעסקו ביועצים הסביבתיים בוועדת התכנון, שתפקידם לוודא שתוכניות הבנייה יעמדו בתקנים הסביבתיים. בטיוטה המקורית של חוק ההסדרים, ביקשו באוצר להפריט את תפקיד היועץ הסביבתי, שכיום ממנה המשרד להגנת הסביבה, ולהפוך אותם לשכירים של ועדות התכנון. בכך, הזהירו במשרד להגנת הסביבה, היה מסורס התפקיד, והופך לחותמת גומי של ועדות התכנון. באותה הצעה ביקשו במשרד לקדם סעיף נוסף, שהיה מעביר את ניסוחן של התקנות שלפיהן פועלים היועצים הסביבתיים למשרד הפנים. המשרד הזהיר ממצב שעלול להוביל לסירוס יכולתו לפקח על תוכניות הבנייה והתשתיות.

לאחר מאבק מתמשך, נפלו שני סעיפים אלו והוסרו מחוק ההסדרים. סעיף נוסף במחלוקת נגע לרשות הטבע והגנים, וביקש לאפשר למשרד האוצר לקדם פרויקטים גם אם הם נמצאים בתחומן של שמורות טבע או גנים לאומיים. כיום נדרשת כל תוכנית בנייה בשמורות טבע או גנים לאומיים לקבל את אישור הרשות. בסעיף המוצע ביקשו באוצר להעניק לשר האוצר סמכות אוטומטית לעקוף את הרשות. במקרה זה לא הצליחו במשרד לבטל כליל את הסעיף, והאוצר קיבל אפשרות לערער על כל התנגדות של הרשות, אך לא לבטלה מייד, ולהעבירה לדיון בוועדה מיוחדת.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!