עצרת זיכרון לציון 22 שנים לרצח ראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין זכרונו לברכה תתקיים הערב בשעה 19:30 בכיכר רבין שבת"א. העצרת שמאורגנת השנה לראשונה על ידי תנועות "מפקדים למען ביטחון ישראל" ו"דרכנו", הייתה נתונה לביקורת קשה, בשל הימנעות המארגנים מהתייחסות לרצח ולהסתה שהובילה אליו כמו גם מהתעסקות בדרכו המדינית של רבין אותה הוביל טרם הירצחו.
באתר קוראים המארגנים להצטרף למפגן של עוצמה אחת לשנה כש המסר המרכזי הוא להתמקד במאחד שבחברה הישראלית ולא במפריד. מהו המאחד אותו מארגני העצרת רואים? זה כבר נתון לפרשנות אישית. ביקורת נוספת נשמעה בשבועות האחרונים על כך שהמילה 'רצח' נשמטה ממודעות פרסום האירוע ורבים טענו כי מהפרסומים ניתן לשער שרבין מת בשיבה טובה או ממחלה. בעקבות הביקורת נוספה המילה רצח אך עם זאת לא נעשתה אמירה נוספת.
מארגני העצרת ביקשו ממפלגת העבודה לא להגיע כמפלגה והובטח למוזמנים כי לא יהיו נאומים מפלגתיים. ביקורת נוספת נשמעה על דרישת המארגנים ממפלגות ומתנועות שמאל שלא להציב דוכנים בכיכר בעת האירוע. גם לאחר ביקורת זו, המארגנים חזרו בהם ויוצבו מספר דוכנים שיוגבלו לטענת המארגנים על-פי אילוצי בטיחות.
את העצרת תנחה העיתונאית מיקי חיימוביץ’ ובין הנואמים ניתן יהיה למצוא את ראש המוסד לשעבר שבתי שביט שכיהן גם בתקופת רבין והיום חבר בתנועת "מפקדים למען ביטחון ישראל", הסופר ד”ר מיכה גודמן – מחבר הספר ‘מלכוד 67’, יהודה משי זהב – יו”ר ארגון זק”א, טל אוחנה – סגנית ראש מועצת ירוחם, מהרטה ברוך – סגנית ראש עיריית תל אביב, עודד רביבי – ראש המועצה האזורית אפרת שבגוש עציון, פולי ברונשטיין ועו”ד דן אלון – מנכ”לי התנועות המארגנות ופעילים חברתיים ופוליטיים נוספים.
אתמול נודע כי אסתר ברוט, תושבת ההתנחלות עופרה לא תנאם בעצרת כפי שתוכנן עקב התבטאות שעוררה ביקורת על כך שהשיח הקיצוני "משני הצדדים" הוא שהוביל לרצח. מארגני העצרת מסרו כי ההחלטה התקבלה במשותף. בפוסט שפרסמה אתמול בעמוד הפייסבוק שלה, כתבה ברוט: "כרגע נראה כי הכיכר אינה בשלה, בימים האחרונים גורמי שמאל קיצוני יצאו נגדי למסע של הכפשה והסתה, הפכו אותי לפורעת חוק שפוגעת בדמוקרטיה".
שר החקלאות אורי אריאל מהבית היהודי ישתתף בעצרת לראשונה. בראיון ל ynet ביום חמישי אמר ש"יש כאן ניסיון לשנות את השיח ואני חושב שעדיפה אהבת חינם משנאת חינם. היות שהמארגנים מנסים לתת לזה אופי אחר, חשבתי שטוב לבוא. כל עוד האמירה היא של איחוד ולא פירוד זאת מטריה רחבה שיכולה להכניס את כולם".
בחירת המארגנים לשאת אופי מפייס ומאחד בין ימין לשמאל ללא נאומים של גורמים פוליטיים הגביר את המחלוקת בתוך השמאל על אופיה של העצרת. ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני) שמתכוון להגיע לעצרת, אמר ל-ynet כי "כפי שזה מתנהל כרגע, זה הולך ומעמעם משנה לשנה את הזיכרון של האירוע המרכזי, הדרמטי, הטראומתי, הדבר הגדול הזה שפקד את מדינת ישראל: רצח ראש הממשלה. אני בהחלט מוטרד ומודאג מכך שבעצם מנסים איכשהו למחוק את מה שהיה".
בתגובה להתנהלות המארגנים והביקורת שהוטחה בהם הודיעה בשבוע שעבר יו"ר מפלגת העבודה ומנהיג "המחנה הציוני", אבי גבאי, כי בשנים הבאות מפלגת העבודה תיקח אחריות על העצרת. גבאי עצמו היה נתון לביקורת השבוע על שבערב יום הזיכרון העדיף דווקא להשתתף במירוץ הלילה של "נייק" בת"א.
שינויים בתנועה לאור העצרת:
מ"אגד" נמסר כי עקב קיום העצרת ישונו מסלולי הקווים 26, 126, 174 החל מהשעה 18:00 ועד 23:00.
החל מהשעה 18:00 ייחסמו לתנועת כלי רכב הרחובות הבאים:
- אבן גבירול, משד' שאול המלך עד פנקס, בשני הכיוונים.
- פרישמן, מכיכר מסריק עד אבן גבירול, בשני הכיוונים.
- שד' דוד המלך, מויצמן עד אבן גבירול, בשני הכיוונים.
- שד' דוד המלך, מויצמן עד אבן גבירול, בשני הכיוונים.
- גורדון, משלמה המלך ועד מלכי ישראל.
- מלכי ישראל, מבן גוריון ועד שד' חן, בשני הכיוונים.
- שד' חן מנצח ישראל עד פרישמן.
- שד' בן גוריון, מריינס עד אבן גבירול, בשני הכיוונים.
- הדסה, משלמה המלך עד אבן גבירול.
- בלוך, מארלוזורוב עד אבן גבירול, בשני הכיוונים.
- ארלוזורוב ייחסם לתנועה לכיוון מערב, מויצמן עד אבן גבירול.
כמו כן, ייחסמו לתנועת כלי רכב הרחובות הסמוכים המובילים למתחם האירוע.
ציבור הנהגים שאינו משתתף או אינו נדרש להגיע למתחם האירוע:
- יש להימנע מלהגיע עם כלי רכב לרחובות המצויינים לעיל, בתאריך 4.11.17 יום שבת בין השעות 17:30 ועד 24:00.
- מומלץ להשתמש באפליקציית waze, אשר בה יסומנו חסימות הרחובות ודרכי הגישה, כולל עדכונים שוטפים במהלך האירוע.
לציבור המשתתפים באירוע:
- לא תותר הכנסת כלי נשק
- לא תותר כניסת בעלי חיים ואופניים למתחם האירוע
מומלץ להשתמש בחניונים הבאים:
בזל, מגדל המאה, בן סרוק, גן העיר, מרכז ויצמן, רידינג, גולדה, מגדל המוזיאון, כנרית, רכבת ארלוזורוב, הבימה/היכל התרבות ודיזינגוף סנטר.