דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי י"ח בניסן תשפ"ד 26.04.24
26.1°תל אביב
  • 23.4°ירושלים
  • 26.1°תל אביב
  • 21.2°חיפה
  • 23.9°אשדוד
  • 21.6°באר שבע
  • 27.4°אילת
  • 24.4°טבריה
  • 22.5°צפת
  • 25.6°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
מדיני

מדיני / שגריר מיאנמר בישראל: בין המדינות מתקיימים קשרים ביטחוניים

מונג מונג לין ציין בראיון כי בזמן כהונתו נחתם הסכם מכירת נשק חדש בין ישראל למיאנמר, שמבצעת פשעי מלחמה במיעוט הרוהינגיה | הוא חזר בו לאחר שננזף ע"י משרד החוץ הישראלי, שמכחיש את מכירת הנשק

שגריר מיאנמר בישראל מונג מונג לין (דוברות בית הנשיא)
שגריר מיאנמר בישראל מונג מונג לין (דוברות בית הנשיא)
שי ניר

על רקע פשעי המלחמה אותם מבצעת מיאנמר במיעוט הרוהינגיה, שגריר מיאנמר בישראל חשף בראיון כי ישראל ומיאנמר מקיימות קשרים ביטחוניים וחזר בו לאחר שיחת נזיפה במשרד החוץ. במשרד החוץ מכחישים את הנאמר ומסרו כי "ישראל איננה מוכרת נשק למיאנמר". מאז חודש אוגוסט מדווח כי צבא מיאנמר מוביל גל אלימות נוסף נגד בני הרוהינגיה שהביא למותם של מאות, והימלטות של כ-600 אלף פליטים לבנגלדש.

"בזמן כהונתי נחתם הסכם חדש, למיטב ידיעתי" אמר שגריר מיאנמר בישראל מונג מונג לין בראיון ששודר אתמול (חמישי), לכתבת חדשות החוץ של גלי צה"ל יערה אגמי חורי ואישר את היחסים הביטחוניים בין המדינות. "הסיפור הזה (מכירת ספינות הדבורה) התרחש לפני שנתיים, הרמטכ"ל שלנו ביקר בישראל. בתקופה הזו נחתם חוזה למכירת כלי נשק, מערכת יחסים רבת אמון של ייבוא וייצוא", אמר לין והוסיף, "העסקה הזו (מכירת ספינות "דבורה" למיאנמר, ויתכן שאף אימונים משותפים) בחלקה הסתיימה ובחלקה נמשכת, אבל אני לא מעורב בחוזה שכזה. בזמן כהונתי נחתם הסכם חדש, למיטב ידיעתי. ממשלת ישראל מעולם לא התערבה בעסקאות, אלו עניינים שבין צבאות – והכל כמובן, בכפוף לחוק ולתקן הבינלאומי".

הגנרל Min Aung Hlaing עם הרמטכ״ל גדי איזנקוט (צילום מסך מתוך דף הפייסבוק של הגנרל Min Aung Hlaing שצורף לעתירה).
הגנרל Min Aung Hlaing עם הרמטכ״ל גדי איזנקוט (צילום מסך מתוך דף הפייסבוק של הגנרל Min Aung Hlaing שצורף לעתירה).

ביחס לפשעי המלחמה אותם מבצע המשטר במיאנמר במיעוט הרוהינגיה, הכחיש לין את המיוחס למשטר והאשים את הרוהינגה בשריפת כפריהם. "אולי הם הציתו לעצמם את הבתים וברחו כדי לעורר סימפתיה, אבל בעיקר לפי מקורות המודיעין שלנו רוב ההצתות נעשו במכוון כי הם רצו סימפתיה ורצו לגרום לאחרים לברוח איתם". גם את העדויות המצטברות על מעשי רצח ואונס אותם מבצע צבא מיאנמר הכחיש לין ואמר כי "זה לחלוטין בלתי אפשרי כי הצבא שלנו ממושמע. אם אף אחד לא נוכח, אונס אולי יכול לקרות. אבל בקבוצת חיילים אף אחד לא יכול לקיים כאלו דברים".

במשרד החוץ הגיבו בחריפות לפרסום ואמרו כי שגריר מיאנמר התנצל וחזר בו מאמירה בדבר מכירת נשק ישראלי לארצו. עוד נמסר כי סמנכ"ל דסק אסיה והפאסיפיק במשרד החוץ, גלעד כהן, יזם שיחה עם השגריר, אשר במהלכה חזר בו השגריר מדבריו והתנצל. במשרד החוץ ציינו כי השגריר כבר נקרא לנזיפה במשרד החוץ לפני מספר ימים בגין אמירה דומה. ביחס לטענות הנוגעות למכירת נשק ישראלי למיאנמר מבהירים במשרד כי "ישראל איננה מוכרת נשק למיאנמר".

פליטות מהמיעוט רוהינגה בסירה ממיאנמר לבנגלדש (צילום: AP Photo/Suvra Kanti Das)
פליטות מהמיעוט רוהינגה בסירה ממיאנמר לבנגלדש (צילום: AP Photo/Suvra Kanti Das)

פעיל זכויות האדם עו"ד איתי מק, שלצד פעילי זכויות אדם נוספים הגיש בג"ץ במטרה לעצור את היצוא הביטחוני למיאנמר, בטענה שישראל מסייעת למשטר לבצע את זוועותיו, ביקר בחריפות את תגובת משרד החוץ: "השגריר הבורמזי חוזר וטוען בראיונות שמדינת ישראל מוכרת נשק לבורמה. בראיון לעיתונאי יעקב אחימאיר, הוא אף טען כי מדינת ישראל לא מציבה התניות או מגבלות לשימוש בנשק. עתה משרד החוץ טוען שזימן את השגריר להתנצל על כך. כיצד הציבור הישראלי יכול להכריע במחלוקת בין השגריר הבורמזי למשרד החוץ?" אמר מק ל'דבר ראשון' והוסיף, "מדוע משרד החוץ אינו מסוגל לפרסם הודעה פשוטה ונכונה מוסרית, לפיה מדינת ישראל הקפיאה לחלוטין את הייצוא הביטחוני לבורמה, על כול סוגיו, כולל אמצעי מעקב ואימונים היכולים לסייע לפשעים שמתבצעים שם, וכל עוד שחל אמברגו נשק אמריקאי ואירופאי. כנראה שמשרד החוץ אינו מעוניין לצאת בהצהרות פומביות שעלולות לחייב אותו".

לדברי מק, ישראל לא עושה ככל שביכולתה לנסות ולעצור את הפשעים בבורמה. הוא הוסיף כי ההחלטה לנזוף בשגריר בורמה על דבריו ביחס ליצוא הביטחוני הישראלי ולא על הכחשה הבוטה של הפשעים אותם מבצע צבא בורמה היא "פארסה מוחלטת". "מדוע משרד החוץ הישראלי לא נזף בשגריר בורמה על השקרים שלו לגבי הפשעים הנעשים בבורמה? מדוע משרד החוץ הישראלי לא מגנה את הימשכות הפשעים בבורמה ולא מנצל את קשריו ההדוקים עם כוחות הביטחון שם כדי לעצור אותם?" אמר מק והוסיף, "כיצד נוכל בכול יום זיכרון השואה להמשיך לשמוע ש'העולם שתק'? מעבר לשאלות של חוק ומוסר, היחסים בין מדינת ישראל לבורמה מבישים ומעוררים גועל מכל בחינה אפשרית".

פליטת הפה של שגריר מיאנמר על המשך הקשרים הביטחוניים בין ישראל ומיאנמר, מעוררת סימני שאלה ומעלה חששות מאחר שבדיווחים שונים שאינם רשמיים מהחודש האחרון נמסר כי ישראל החליטה להקפיא את היצוא הביטחוני למיאנמר וזאת על רקע פסיקת בג"ץ חסויה שהתקבלה נגד המשך היצוא למשטר במיאנמר.

הגנרל Min Aung Hlaing בביקור בבסיס חיל הים באשדוד (צילום מסך מתוך דף הפייסבוק של הגנרל Min Aung Hlaing שצורף לעתירה).
הגנרל Min Aung Hlaing בביקור בבסיס חיל הים באשדוד (צילום מסך מתוך דף הפייסבוק של הגנרל Min Aung Hlaing שצורף לעתירה).

בתחילת החודש פורסם באתר החדשות הביטחוניות 'אינטליג'נס אונליין' הצרפתי כי על פי מקורות לא ידועים שר הביטחון אביגדור ליברמן החליט, באופן דיסקרטי וחד משמעי, לחסום את רישיון היצוא הביטחוני למיאנמר על רקע הדיון הציבורי שהתעורר בישראל ולאחר שנחשפו מספר עסקאות מכירה צבאיות. שבוע לפני כן פורסם בעיתון 'הארץ' כי על פי מקורות המעורים בנושא בימים אלו אין קשר בין צה"ל לבין הצבא הבורמזי, ואף לובש מדים לא מעורב בתקופה זו, בכל שיתוף פעולה או דבר הקשור למערכת הביטחונית הבורמזית.

בסוף חודש ספטמבר, אישר בג"ץ צו איסור פרסום לפסיקתו בעתירה שדרשה לעצור את הייצוא הביטחוני מישראל למיאנמר. העתירה הוגשה ע"י עו"ד איתי מק ומספר פעילי זכויות אדם, מתוך החשש שישראל נותנת סיוע ביטחוני הכולל מכירת נשק ואימונים לשלטון הצבאי במיאנמר, שמבצע פשעים נגד האנושות בבני הרוהינגיה המוסלמים מאז שנת 2012.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!