הלחצים של עיריית חיפה ותושבי המפרץ הצליחו, וההצבעה על התיקון לחוק רישוי עסקים, שזכה כבר לכינוי "חוק חיפה כימיקלים", נדחתה למועד לא ידוע. ראש העיר יונה יהב בירך את שר האוצר משה כחלון, שסיעתו נאבקה לפצל את הסעיף מחוק ההסדרים לשנת 2019, והיה גם זה שהורה להוריד את ההצעה מסדר היום של המליאה.
כפי שפורסם לראשונה ב"דבר ראשון", הלחצים שהפעילו תושבים וראשי רשויות ממפרץ חיפה השפיעו על סיעת 'כולנו' ועל כחלון העומד בראשה, לטרפד את לחצי הממשלה להעביר בקריאה שנייה ושלישית את תיקון החוק, שנועד להסיר משוכה רגולטורית מ"חיפה כימיקלים" ועל הדרך לקצץ בסמכויות של כלל הרשויות המקומיות במדינה לפקח על עסקים.
"שר האוצר משה כחלון ונוספים,הוכיחו כי ישנם גורמים בממשלה שפועלים בהגינות וביושרה למען תושבי מדינת ישראל ואינם משרתים את האינטרסים של בעלי ההון" אמר אתמול יהב, "עיריית חיפה מודה להם ולארגונים הסביבתיים שסייעו למאבק. בזכות שיתוף הפעולה והעבודה המשותפת הגענו להישגים משמעותיים. עיריית חיפה תמשיך להיאבק בכל שעה ובכל אמצעי כדי להבטיח את שלומם וביטחונם של תושבי חיפה והסביבה".
ההחלטה של כחלון עשויה לסייע פוליטית ליהב עצמו, שיתמודד שוב השנה על ראשות העיר. אך העירייה לא ניצבה לבד במאבק והרבה מהמהלכים בזירה הפוליטית נעשו דווקא על ידי פעילים בארגוני הסביבה מחיפה והאזור, שפרסמו גם הם הכרת תודה לשר כחלון ולח"כ משה גפני (יהדות התורה) על נכונותם להדוף את הלחצים להעביר את החוק, שהגיעו בעיקר ממשרד ראש הממשלה.
משהו זז בירושלים!במאמץ אדיר ומשותף של פעילי ואירגוני הסביבה, הקואליציה לבריאות הציבור, צלול | Zalul Environmental…
Posted by מנקים את מפרץ חיפה on Wednesday, March 7, 2018
לא סוף פסוק
הפטנט לפיו עיריית חיפה משתמשת בסמכות מסוג אחד – אי מתן רישיון עסק – כדי למנוע פעולה בתחום אחר – סיכון לביטחון ולבטיחות של כניסת אניית יבוא אמוניה לעגינה במפרץ חיפה, לא הייתה ההעדפה הראשונה שלה.
במקביל לכך, העירייה לא הצליחה לשכנע את גורמי הביטחון והבטיחות בממשלה, ובייחוד את המשרד להגנת הסביבה, שאכן מדובר בסכנה ציבורית שיש למנוע אותה.
החלטת הממשלה בנושא יבוא אמוניה, מתירה את כניסת האנייה וחיפה כימיקלים יכולה לפעול ברמה המשפטית בטענה לאכיפה מפלה כלפיה. עד כה לבחרה החברה שלא לעשות זאת, אולי במחשבה שהממשלה תצליח לתקן את החוק, שיעקוף את סמכות העירייה ויחסוך ממנה את הצורך בכך.
דחיית החוק כעת למועד לא ידוע, יכולה גם לקבור אותו לנצח, בייחוד בתרחיש בו יוקדמו הבחירות.