דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי ט"ו בניסן תשפ"ד 23.04.24
25.8°תל אביב
  • 24.8°ירושלים
  • 25.8°תל אביב
  • 23.3°חיפה
  • 22.0°אשדוד
  • 25.1°באר שבע
  • 25.9°אילת
  • 20.1°טבריה
  • 20.2°צפת
  • 23.5°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
רווחה

רווחה / המדינה לבג"ץ: מסקנות הוועדה לבחינת דמי הליווי לעיוורים - בעוד 8 חודשים

זאת בתגובה לעתירה שהגיש המרכז לעיוור כבר בספטמבר האחרון בדרישה להשוות את דמי הליווי לקצבת הנכות | מנכ"ל המרכז לעיוור, נתי ביאליסטוק-כהן: "המדינה ממשיכה למרוח, לשמר ולהעצים את אי-השוויון"

הפגנת העיוורים מול הכנסת, אוקטובר 2017. (צילום: דוברות המרכז לעיוור).
הפגנת העיוורים מול הכנסת, אוקטובר 2017. (צילום: דוברות המרכז לעיוור).
טל כרמון
טל כרמון
כתבת רווחה
צרו קשר עם המערכת:

המדינה ממשיכה לגרור רגליים בסוגיית השוואת גמלת דמי הליווי המוענקת לאנשים עם עיוורון ולקויות ראייה לקצבת הניידות המוענקת לנכי הגפיים בישראל. בתגובה שהגישה שלשום (שני) לעתירת המרכז לעיוור בנושא לבג"ץ, טענה המדינה כי הקימה ועדה בין משרדית שתבחן את הסוגיה והשלכות הוספת אוכלוסיות חדשות להסדר הניידות והשלכות תקציביות שינבעו מכך, שלהערכתה תדרוש כשמונה חודשי עבודה. לאור כך, ביקשה המדינה להגיש הודעת עדכון לבית המשפט בעוד ארבעה חודשים. מנכ"ל המרכז לעיוור, נתי ביאליסטוק-כהן: "המדינה דוחה את הקץ".

הודעת המדינה הגיעה כעשרה חודשים אחרי שהוגשה העתירה, ומספר רב של ארכות שביקשה המדינה מבית המשפט. מנכ"ל המרכז לעיוור, נתי ביאליסטוק-כהן אמר הבוקר כי "המדינה דוחה את הקץ כדי שבסופו של יום היא לא תיתן לאנשים עם עיוורון ולקויות ראייה את מה שמגיע להם בדין מוסרי. מדובר בבקשה לא סבירה בעליל שאינה מתקבלת על הדעת, מדובר בוועדות שמטרתן לקבור את הזכויות הלגיטימיות אותן דורשים אנשים עם עיוורון ולקויות ראייה. למרות שכל הגורמים מבינים כי קיימת אפליה מבנית עמוקה, הם ממשיכים למרוח, לשמר ולהעצים את אי השוויון המובהק הקיים בין נכי הגפיים לאנשים עם עיוורון לקויות ראייה".

העתירה הוגשה על ידי המרכז לעיוור בחודש ספטמבר האחרון, מסגרתה דרש המרכז להשוות את קצבת דמי הליווי לקצבת הניידות. לפני כארבעה חודשים, בעקבות אותה עתירה, החליט שר העבודה והרווחה חיים כץ להעלות את קצבת דמי הליווי בעלות כוללת של כ-50 מיליון שקלים. אך לטענת אנשי המרכז לעיוור נדרשת תוספת של עוד כ-100 מיליון שקלים על מנת לסגור את הפער הקיים.

"בג"ץ דמי הליווי שהגיש המרכז לעיוור מציג רק את קצה הקרחון לאפליה שיוצרת המדינה בין אנשים עם עיוורון ולקויות ראייה לשאר אנשים עם מוגבלויות בפרט ולשאר החברה הישראלית ככלל וצעד זה של המדינה נועד לתכלית אחת בלבד – סיכול הזיכוי לתיקון העוול", סיכם ביאליסטוק-כהן.

דמי הליווי לעיוורים ולקויי ראיה מתנהלים באופן נפרד מקצבאות הנכות וקצבאות הניידות. הם לא מתקבלים דרך הביטוח הלאומי אלא דרך משרד הרווחה. כיום עומדים דמי הליווי על 1,337 שקלים, לאחר תוספת שניתנה כחלק מהמאבק להעלאת קצבאות הנכות.

קצבאות הניידות מתחילות ב-2,400 שקלים ויכולות להגיד עד מעל 8,000 שקלים, המרכז לעיוור מבקשים להשוות את דמי הליווי לרמה הנמוכה של קצבאות הניידות – 2400 שקלים.

מי שזכאי לדמי ליווי הוא מי שיש לו תעודת עיוור ועומד בקריטריונים שהציב משרד הרווחה ושיש לו 100% נכות בביטוח לאומי. כיום מקבלים דמי ליווי 7,500 עיוורים ולקויי ראיה ויש 24,000 עיוורים ולקויי ראיה בסך הכל. כחלק מהעתירה מבקשים המרכז לעיוור להרחיב את הזכאות לדמי ליווי.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!