היום ומחר יחגגו מיליוני יוצאי ברית המועצות לשעבר בכל העולם את חג הנובי גוד, ויאחלו אחד לשני – לשנה החדשה עם אושר חדש, או ברוסית – с новым годом с новым счастьем. החג, שהיה לאחד החגים המרכזיים בלוח השנה הסובייטי, הצליח להישאר אירוע מסורתי מרכזי גם לאחר נפילת ברה"מ. בבתים של יוצאי ברה"מ, להבדיל מחגיגות הסילבסטר, החג נתפס כיום אינטימי המצויין עם המשפחה הגרעינית וחברים, ומקפל בתוכו נוסטלגיה, תרבות, בידור, הומור ומטבח עשיר.

על השולחן נהוג להגיש את מיטב הבישול של המטבח הרוסי: דגים ממולחים וכבושים, סלטים עם הרבה מיונז ותפוחי אדמה ובעיקר – הרבה אלכוהול משובח. לכבוד החג אספנו מתכונים מאלפים למאכלים המסורתיים מאלכסנדרה, קסניה ואריק, שלושה דוברי רוסית המציינים הערב בשמחה את החג. בתאבון!

עץ ה׳יולקה׳ מקושט לכבוד חג ה׳נובי גוד׳ (צילום ארכיון: הדס פרוש / פלאש 90).

סלט השובה של אלכסנדרה ציבולסקי

"אני אוהבת נובי גוד", מתוודה אלכסנדרה ציבולסקי יו"ר הסתדרות המח"ר. "נובי גוד זה חג משפחתי, כל המשפחה נפגשת לאכול ביחד ולחלק מתנות! הבית מלא בשמחה!
וגם זה סמל להתחלות חדשות ותקווה".

אישור ההצטרפות מהווה הסכמה לתנאי השימוש באתר

מצרכים:
1 בצל לבן, קצוץ דק
200 גרם פילה דג מלוח, עדיף הרינג. חתוך לרצועות ברוחב 1 ס"מ
4 תפוחי אדמה בגודל בינוני, מבושלים לריכוך ומקולפים
2 גזרים, מבושלים לריכוך ומקולפים
2 סלקים בגודל בינוני, מבושלים לריכוך ומקולפים
1 תפוח עץ גראנד סמית
6 כפות (150 מ"ל) מיונז
3 ביצים קשות
מלח
פלפל שחור גרוס

שובה (shutterstock)

הכנה:
– מניחים את הבצל הקצוץ ופרוסות הדג המלוח בקערה ומערבבים היטב
– מניחים בקערית את המיונז, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים היטב
– מגרדים בפומפייה לקערות נפרדות את תפוחי האדמה, הגזרים,הסלקים תפוחי העץ והביצים.
– בקערת הגשה שקופה מסדרים שכבה אחידה של דג מלוח ובצל קצוץ. בעזרת מרית מורחים מעל שכבה דקה של מיונז. מניחים מעל שכבה אחידה של תפוח"א מגורר ומעליה מורחים שכבה דקה של מיונז. מסדרים אחת מעל השנייה שכבות נוספות של גזר מגורר, תפוץ עץ מגורר, ביצים מגוררות וסלק מגורר ומקפידים לבודד בין השכבות עם שכבה דקה של מיונז. מכסים ומעבירים למקרר עד ההגשה.
– לפני ההגשה, מפזרים מעל 1/2 ביצה מגוררת.

בתאבון!

אלכסנדרה ציבולסקי, יו"ר הסתדרות המח"ר. (קרדיט: באדיבות המצולמת)

סלט האוליבייה של קסניה סבטלובה

"אינני יודעת באיזה שלב סלט תפוחי אדמה עם אפונה ירוקה, ביצים, חמוצים ובשר הפך למרכיב חובה של שולחן החג בברה"מ", מספרת חברת הכנסת לשעבר קסניה סבטלובה, "אני רק יודעת שכאשר הייתי בת ארבע התחננתי לאמא שתיתן לי לעזור בהכנות לנוביגוד. כ-20 אורחים היו צריכים להידחס בדירתנו הקטנה במוסקבה, ואמא שלי החלה בהכנות של הסלטים והקינוחים כמה ימים לפני. אמא העמידה אותי על שרפרף על מנת שאגיע לשולחן, וביקשה שאקלף את הביצים ואת תפוחי האדמה המבושלים. זה לקח לי שעה, אבל לא הייתה גאה יותר ממני, וכשהגיעו האורחים אמא הכריזה בחגיגיות שהבת הקטנה שלה הכינה את סלט האולייביה וזכיתי במחיאות כפיים סוערות. סיפרתי את הסיפור לתאומות שלי, וגם הן התלהבו מכך שהן יכולות להשתתף בהכנות לחג היפה הזה שכולו שמחה, קישוטים מנצנצים שמזכירים את השלג הכחלחל של מוסקבה, וציפיה למשהו טוב שבהכרח יקרה בשנה החדשה. הצבריות הקטנות האלה מתות על אולייביה, סנדווי'צים עם קוויאר, פטריות מוחמצות ושאר דברים טובים שנוהגים לאכול יוצאי ברה"מ.

"אישית, אני מוכנה לוותר על כל מאכל אחר, אך לא על סלט האולייביה שבכל העולם קוראים לו "סלט רוסי" בליל הנוביגוד. הנה מתכון קלאסי ופשוט שכל אחד ואחת יכולים לצלוח."

סלט אוליביה. (shutterstock)

מצרכים:
6 תפוחי אדמה גדולים
4 ביצים
2 גזרים בינוניים
קופסת שימורים של אפונה ירוקה
חצי קופסה של מלפפונים במלח
חזה עוף גדול מבושל או כמה נקנינקיות מבושלות
מיונז

ההכנה:
– לבשל מראש את תפוחי האדמה, הביצים, הגזר והבשר
– לחתוך לקוביות
– להוסיף אפונה ומלפפונים במלח חתוכים לקוביות
– לתבל במלח וטיפה פלפל, ובעיקר לא לשכוח מיונז. בד"כ אני לא משתמשת במיונז בכלל, אך ליל הנוביגוד איננו זמן מתאים לדיאטה, אז שימו בנדיבות, אחרת הסלט ייצא יבש וחסר טעם. את קערת האולייביה הענקית היינו מעטרים בפלחי תפוזים, פירות שהיה צריך להשיג ולהילחם עליהם ושהיו סמל בלתי נפרד מריח הנוביגוד שמילא את הבתים.

– ואל תשכחו – סלט האוליבייה הכי טעים דווקא בבוקר למחרת. אצלנו בבית צופים בקומדיות סובייטיות משובחות וסרטים מצויירים אהובים במטבח וזוללים את הסנדוויצ'ים עם קוויאר (אם נשארו), אולייביה, קולביאקה (מאפה עם ביצים וכרוב, או עם בשר) ומרגישים כאילו שחזרנו לרגע לילדות.

חברת הכנסת קסניה סבטלובה (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90).

 

***

הבורשט הצמחוני של אריק אבר

נובי גוד זה פשוט להפגש עם חברים. להיות ביחד, לשמוח, לאכול", אומר הזמר והפרפורמר אריק אבר, "משהו מאוד פשוט ואינטימי".

מצרכים לסיר מכובד:
2 סלקים קטנים או אחד גדול
1 גזר
1 בצל
2-3 תפוחי אדמה
חצי ראש כרוב
4 עגבניות/פחית עגבניות מרוסקות
1 לימון
כף דבש
שן שום
מלח
פלפל
כורכום
פפריקה אדומה
כמון
עלה דפנה
300 גרם שעועית לימה (אופציונאלי)

הכנה:
– להשרות את שעועית הלימה למשך יממה ולבשלה (אם בחרתם להוסיף לימה)
– מקלפים את תפוחי האדמה וחותכים לחתיכות בינוניות.
– מבשלים בסיר מלא שני שליש מים רותחים יחד עם שעועית הלימה ועלה דפנה במשך 10 דקות.
– בו בזמן מטגנים קלות במחבת רחבה בצל קצוץ דק, סלק מגורר וגזר מגורר.
– מוסיפים את תכולת המחבת לסיר.
– חותכים את ראש הכרוב לפרוסות דקות דקות ומוסיפים לסיר.
– מוסיפים לסיר את העגבניות המרוסקות.
– מוחצים לסיר מיץ מלימון שלם, כף גדושה של דבש (סוכר חום לטבעונים), מלח, פלפל, כפית כמון, כפית פפריקה אדומה, כפית כורכום.  יש לשחק עם כל הרשימה הנל עד להגעה לטעם הרצוי של חמוץ מלוח מתקתק עשיר ומפתיע.
– מוסיפים מים אם צריך.
– מגררים לסיר את שן השום.
– נותנים להתבשל על אש קטנה כ15 דקות.
– מגישים עם כף יוגורט עיזים או כל יוגורט אחר או שמנת אם הולכים על המסורתי.

בתאבון!

אריק אבר. (תמונה: Gaya's Photos, מתוך עמוד הפייסבוק Arik Eber)