שר האוצר ישראל כ"ץ חתם היום (שני) על תקנות רשות שוק ההון, שאמורות להקל על משקיעים מוסדיים להשקיע בפרויקטים של תשתיות ואנרגיה. מדובר באחד מהמרכיבים המרכזיים של תכנית ההשקעות של כ"ץ, שלטענתו תביא לתוספת השקעה של 100 מיליארד שקלים מצד המשקיעים המוסדיים בתשתיות.
התקנות יעלו את תקרת ההשקעה המותרת של משקיעים מוסדיים בחברות פיתוח תשתיות מ-20% מניות בחברות מסוג הזה, ל-49%. התקווה היא שהגדלת תקרת ההשקעה תביא להשקעה גדולה יותר של המוסדיים בתשתיות, ולהמרצת הפעילות הכלכלית.
מטרת התקנות היא לעלות את רמת ההשקעה של גופים אלה, המחזיקים סה"כ ב-2 טריליון דולר, בתשתיות בישראל. ברשות שוק ההון עובדים על התקנות כבר תקופה ארוכה. למרות שהוצגו כחלק מתכנית היציאה ממשבר הקורונה, הן הוכנו ללא קשר למשבר.
השר כ"ץ: "התקנות עליהן חתמתי היום הן בשורה של ממש למשק הישראלי בכלל, ולציבור החוסכים בפרט, שכן יאפשרו לגופים המוסדיים להגביר השקעות בתשתיות בישראל בהיקף של 100 מיליארד שקלים, לרבות בתשתיות 'ירוקות' שתומכות בהתמודדות עם שינויי האקלים. העברת סכום זה מתוך נכסיהם של המוסדיים, שעומדים על היקף של כ-2 טריליון שקלים, שרובם מושקעים כיום מחוץ לישראל, תוביל למהפכה ענקית שתגדיל את רווחיות עמיתי הקרנות ותזניק את פיתוח התשתיות ואת כלכלת ישראל שנים קדימה".
משקיעים מוסדיים הם ארגונים או גופים שיש להם מקורות כספיים גדולים של עצמם או של לקוחותיהם, ושקונים ומוכרים "בלוקים" גדולים של ניירות ערך. בין היתר מדובר בבנקים, חברות ביטוח, קרנות פנסיה, וקרנות נאמנות. גופים אלה מחזיקים ברוב ניירות הערך הנסחרים בבורסה בתל אביב.