בנק ישראל הודיע הבוקר (שני) על תכנית למכירת מט"ח בהיקף של עד 30 מיליארדי דולרים. הבנק יפעל בתקופה הקרובה בשוק ככל שיידרש על-מנת למתן את התנודות בשער השקל ולספק את הנזילות הנדרשת להמשך הפעילות הסדירה של השווקים.
בנוסף לתכנית ה-30 מיליארד, ובמידת הצורך, אספקת הנזילות לשוק תתבצע גם ע"י הפעלת מנגנוני עסקאות SWAP של הבנק בשוק בסכום של עד 15 מיליארדי דולרים. עוד הודיע הבנק כי הוא "ימשיך לנטר את ההתפתחויות, עוקב אחר כלל השווקים ויפעל בכלים העומדים לרשותו בהתאם לצורך".
מאז ראשית הממשלה החדשה זינק שער הדולר מול השקל בכ-10% אחוזים, מה שלפי בנק ישראל תרם כ-2% לאינפלציה בישראל, ייקר את היבוא ותרם לעליית מחירי החשמל והדלק. כל זאת לא גרם לבנק להתערב באמצעות מכירת דולרים, אף שמהלך זה יכול לתרום לצמצום האינפלציה, מטרה מרכזית של בנק ישראל.
אולם, פתיחת מבצע "חרבות ברזל" שינתה את התמונה, כשמדדי הבורסה המובילים צנחו אתמול ב6.5%, והמסחר כלל הפסקות בשל ירידת שערים מהירה, בשעה ששער הדולר טיפס ל-3.9 שקלים.
היום יתחדש המסחר במטבע חוץ, בציפייה לעליה נוספת בשער הדולר, כשמנגד קיימת הכרזת בנק ישראל שפועלת בכיוון ההפוך בכוונה למתן את התנודות או לשנות את הכיוון שלהן. לבנק יש יתרות מט"ח בהיקף של כ-204 מיליארד דולר, כך שהתכנית הנוכחית עשויה למכור כשישית מהיתרות הדולריות.
הכרזת הבנק על גובה מוגדר לתכנית – 30 מיליארד דולר יכולה להיתפס כהזדמנות לספקולנטים, בה הבנק כביכול מכריז מראש כמה 'תחמושת' יש לו, אלא שאין מניעה מהבנק להגדיל את התכנית בכל עת אם שער השקל ימשיך להיחלש, כך ש'תחמושת' המעשית בהגנה על שער השקל מול הדולר גבוהה בהרבה.