אחרי משא ומתן ארוך של שנתיים, שכלל עיצומים של ארגון המורים והאשמות הדדיות מול האוצר, נחתם הסכם השכר בין ארגון המורים למרכז השלטון המקומי, המעסיק את המורים בתיכונים עליהם אחראי הארגון. ההסכם כולל סוגיות הנוגעות לשכר ותנאי העסקה וכן את סוגיית החוזים האישיים שהיוותה את לב המחלוקת.
מלבד המחלוקת על החוזים האישיים, היה גם חוסר ודאות לגבי המסגרת התקציבית של ההסכם: באוגוסט השנה פורסם כי התקציב שנועד להסכם, יקוצץ במסגרת הקיצוצים שנעשו לקראת התקציב. אך נראה כי המסגרת התקציבית נותרה כפי שהוסכמה באוגוסט שעבר, שכן התוספות התקציביות נותרו כפי שהוסכם אז עם משרד האוצר.
ארגון המורים שבת בשבוע הראשון לשנת הלימודים שהחלה זה מכבר. לפי הסכם ההחזר, על המורים להשיב חמישה ימי לימודים שיושבו לפי הוראת חוזר מנכ"ל שפורסם בשבוע שעבר. שני ימי הלימוד הנוספים ייחשבו כהיעדרות שאינה מזכה בשכר.
תוקפו של ההסכם הוא עד 31 באוגוסט 2028, והוא כולל דרישה ל"שקט תעשייתי" מצד ארגון המורים בכל הנוגע לנושאים שהוסכמו בו. ההסכמות שנכתבו בהסכם אינן מבטלות הסכמות מהסכמי שכר קודמים. ההסכם נוגע למורים בתיכונים בלבד אך הוא אינו שולל את יכולתו של ארגון המורים לדרוש זכויות עבור מורים בחטיבות הביניים.
עליית שכר מדורגת של כ-2,000 ש"ח, מהן 1,200 באופן מיידי
על פי ההסכם, העלייה בשכר למורי התיכונים עומדת על 2,066.75 שקלים – הסכום עליו הוסכם גם ערב שנת הלימודים הקודמת. העלייה בשכר תתקיים בארבע פעימות. הראשונה, במשכורת הנוכחית, עומדת על 1,200 שקלים; הפעימה השנייה תהיה ב-1 בספטמבר 2025; הפעימה השלישית עומדת על 250 שקלים והיא תינתן ב-1 בספטמבר 2026, והפעימה האחרונה עומדת גם היא על 250 שקלים ותינתן ב-1 בספטמבר 2027. עלייה בשכר זו היא לעובדי הוראה המועסקים ב-100% משרה, כאשר זו מחושבת ביחס לאחוזי המשרה.
תוספת השכר תחושב כערך עבור שעות מילוי מקום, כהפחתת שכר בשל שעת היעדרות, פיצויי פיטורים, הפרשת לקופת גמל לקצבה, קרן השתלמות, קרן 'דפנה' או כל קרן אחרת, ומענק יובל. עם זאת, תוספות השכר לא יחושבו לשם השלמת שכר מינימום או לחישוב תוספת שכר שקלית או אחוזית.
תוספת השכר לעובדי הוראה שאינם חלק מרפורמת 'עוז לתמורה' עומדת על 500 שקלים למי שעובדים במשרה מלאה, ושאר ההנחיות תקפות לתוספת שקלית זו.
מלבד תוספת השכר, יינתן מענק חד-פעמי על סך 9,600 שקלים לעובדי הוראה שהם חלק מ'עוז לתמורה', ו-6,000 שקלים לעובדי הוראה שאינם חלק מהרפורמה. המענק ייכנס במשכורת אוקטובר ולא יאוחר ממשכורת נובמבר. מלוא הסכום יוענק לעובד הוראה שעבד מספטמבר 2023 לספטמבר 2024 ב-100% משרה.
בדומה לתוספת השכר, סכום המענק משתנה בהתאם ליחסיות המשרה של עובד ההוראה. בנוסף, במידה ועובד ההוראה קיבל חלק מהמענק בשנה שעברה, הסכום שקיבל ינוכה מהמענק הנוכחי. הכוונה היא עד להוראת בית הדין לעבודה, שהסכים לדרישת משרד האוצר לא לשלם את הפיצויים עד לחתימה על ההסכם. סכום המענק לא יהיה תלוי בזמנים בהם עובד ההוראה היה בחל"ת מכל סיבה שהיא, שבתון, תקופת לידה והורות, או לחילופין ימי מילואים.
המשמעות: פיצוי חלקי על השחיקה, וחשש משחיקה נוספת
מאז תום הסכם השכר הקודם של הארגון בפברואר 2022, נשחק שכרם של מורי התיכונים בכ-11.3% (בניכוי העלייה במדד). ההסכם הנוכחי מעניק למורים העלאה מיידית של 1,200 שקלים, השקולים לעלייה ממוצעת של כ-7.2% בשכר, כלומר הפעימה הראשונה בהסכם אינה מכסה לחלוטין גם את שחיקת השכר עד כה. תחזית בנק ישראל לשנים הקרובות צופה אינפלציה של למעלה מ-8.7% עד סוף שנת 2028, בעוד תוספות השכר המובטחות למורים בשתי פעימות ההסכם העתידיות עד אוגוסט 2028 הן של עוד 3% בלבד.
המשמעות היא ששכר המורים בתיכונים צפוי ככל הנראה להמשיך ולהישחק גם בשנים הקרובות. גם המענק החד-פעמי על סך 9,600 שקלים אמור לפצות את המורים באופן חלקי על נזק רטרואקטיבי משחיקת השכר לאורך למעלה משנה וחצי ללא הסכם.
ההסכם כולל חלק המוקדש לשכרם של מנהלים וסגני מנהלים של בתי ספר שש-שנתיים ושל מנהלי חטיבות עליונות. בסיס המשכורת של שלושת תפקידים אלה בהיקף של 100% משרה הוא הסכום לו הוא זכאי במשכורתו, למעט גמולים ותוספות אלה: גמול חינוך כיתה, הכנה לבגרות, ליווי טיולים ופעילויות חוץ בית-ספריות, תשלומים שנתיים, תגמול דיפרנציאלי בעקבות הישגי בית הספר, תשלומים במסגרת הסדרי תגמול ותמרוץ לגיוס עובדי הוראה לאזורי עדיפות לאומית, החזרי הוצאות, גילום מס וזקיפות הטבה. שני גמולים נוספים ספציפיים לסגני מנהלי ולמנהלי חטיבות עליונות הם גמול לרכז ביטחון וגמול עבור עבודה בשעות נוספות או בשעות בודדות.
גמולים לתוכניות חינוכיות חדשות: אקדמיזציה ו'הבגרות הגמישה'
גמול הוא תוספת לשכר הניתנת עבור תפקידים שונים במערכת ועבור השתלמויות. בהסכם הנוכחי נוצרו שני גמולים חדשים המבטאים את הסכמתו של ארגון המורים לתוכניות חינוכיות חדשות של משרד החינוך: 'תוכנית הבגרות הגמישה' ותוכנית 'האקדמיזציה'. הגמולים הם גמול רכז תפקיד מיומנויות וגמול תפקיד לרכז תקשוב וטכנולוגיה.
שיעור הגמול של רכז תפקיד מיומנויות עומד על 6%. השנה יוגדר רכז התקשוב בכל בית ספר כרכז תקשוב וטכנולוגיה וב-2025 יעלה הגמול מ-6% ל-8%. לשני תפקידים אלה ניתנת שעת תפקיד אחת על חשבון שעה פרונטלית אחת.
תוכנית 'הבגרות הגמישה' במקצועות הרוח, החברה והמורשת, כוללת צמצום מקומה של בחינת הבגרות החיצונית ומתן מקום רחב יותר לאופני הערכה חלופיים. החלוקה: 35% בחינה חיצונית, כפי שהיה נהוג עד כה, 35% יהיו שתי משימות לפיתוח מיומנויות שהציון עליהן ניתן על ידי בית הספר, ו-30% הם הערכה הניתנת על ידי בית הספר המורכבת מהתנהגות והרגלי הלמידה של התלמיד.
בהתאם להסכמתו של הארגון לתוכנית, נקבעו אחוזי גמולים שונים בהתאם לחלקו היחסי של איש ההוראה בתוך התוכנית: 35% מגמול ההכנה לבגרות במקצוע יינתנו גם עבור הבגרות החיצונית וגם עבור משימת הביצוע של הכיתה. 30% מהגמול יינתן על הערכה בית-ספרית.
תוכנית 'האקדמיזציה' כוללת הפיכת חלק מיחידות הלימוד במקצועות הלימוד לאקדמיים, והדגש של ארגון המורים הוא ששכרם של המורים ייפגע מעט ככל הניתן במהלך זה. בהסכם מובאת דוגמה לחישוב במידה ומקצוע הופך לחלק מהתוכנית: מקצוע עם שתי יחידות לימוד שכיום שווה 1.5 שעות שבועיות ו-2%, יהפוך ל-0.525% שעות שבועיות ו-0.7%, גם כאשר התלמידים נבחנים בבחינת סיום במסגרת תוכנית 'האקדמיזציה' וגם בבחינת בגרות של משרד החינוך.
גמול לבחירת המנהלים: בכפוף לקריטריונים של משרד החינוך
גמול נוסף שיחול עוד שנתיים, בתשפ"ז, הוא גמול בית-ספרי שיוגדר ויוחלט על ידי מנהל בית הספר לפי תפקיד שנדרש בבית הספר ואינו חלק מגמולי התפקיד הקיימים, ובכפוף לקריטריונים של משרד החינוך. לכל מנהל בית ספר יש בין 2 ל-5 יחידות גמול בהתאם לחלוקה שתיעשה על ידי משרד החינוך. שוויה של כל יחידת גמול הוא 200 שקלים לעובד הוראה בעוז לתמורה, העובד במשרה מלאה, או עובד הוראה המועסק בשליש משרה לפחות, וכן לעובד הוראה העובד ביותר מ-100% משרה. הגמול יינתן במסגרת גמולי תפקיד, כאשר עובד הוראה יוכל לבצע תפקיד הוראה אחד לאורך כל שנת הלימודים ומנהלים וסגני מנהלים לא יוכלו למלא גמולים אלה.
לאורך השנתיים האחרונות ארגון המורים התנגד לשתי התוכניות החינוכיות ולגמול שמנהל בית הספר ייתן להחלטתו. עם זאת, ייתכן כי ההגבלות הנלוות לגמול זה מלמדות כי אלה היו התנאים להסכמת ארגון המורים לגמול זה.
הרחבה של הגמולים הקיימים
בהסכם נקבעה הרחבה של גמולים קיימים: גמול מחנך כיתה – 1,000 שקלים או 10%, הגבוה מביניהם; גמול יועץ לייעוץ חינוכי – 12% ליועץ חינוכי בעל רישיון זמני ו-18% ליועץ חינוכי בעל רישיון קבוע; רכז שכבה – 1,000 שקלים או 6%, הגבוה מביניהם; גמול חינוך מיוחד – עובד הוראה שקיבל 9% ערב הסכם השכר יקבל 10%, ועובד הוראה שקיבל 14% יקבל 15%; גמול הכנה לבגרות בעל-פה באנגלית – 2%; גמול ריכוז חינוך חברתי – 10%; גמול רכז פדגוגי – 8%; גמול הכנה לבגרות בכימיה – 4%; רכז מקצוע במקצועות שאינם אנגלית ומתמטיקה – 8%; גמול השתלמות – עלייה מ-1.2% ל-1.4%; מענק ליווי מסע ישראלי – 300 שקלים עבור כל יום שבו המורה מתלווה לפעילות (מענק זה הוא ללא קשר לגמולים אחרים הקשורים לפעילות חוץ, והוא בעל מעמד של שכר); קצובת ביגוד פיזיותרפיסטים – פיזיותרפיסטים בעוז לתמורה המועסקים ב-100% משרה יקבלו במשכורת יולי קיצבה של 800 שקלים לרכישת בגדים לשם עבודתם.
גמול נוסף ששיעורו טרם נקבע הוא גמול חינוך כיתת שילוב, כלומר מחנך שחלק מתלמידיו הם תלמידים הזכאים לשירותי חינוך מיוחד. שווי הגמול וכן התנאים לקבלתו יוחלטו עד 1 בספטמבר 2025. הוסכם כי גמול זה לא יבוטא בשעות תפקיד.
תנאי העסקה: קיצור שבוע העבודה והוספת תפקידי ריכוז
בשנים האחרונים רווחת מגמה לנסות ולקצר את שבוע העבודה בישראל. ניתן לראות זאת בהסכם השכר עם ההסתדרות והצעה בחוק ההסדרים להקים צוות בינמשרדי שיבנה מתווה לשנת הלימודים הבאה על מנת לקצר את שבוע הלימודים, ולא מן הנמנע שסעיף כזה יופיע בהסכם השכר.
ואכן, מספר השעות השבועיות מצטמצם מ-40 ל-38. הביקורת של המורים על סעיף זה היא לא על קיצור שבוע העבודה, אלא על חלוקת השעות. כיום יש 6 שעות פרטניות המיועדות לעבודה אישית של מורה על המקצוע אותו הוא מלמד עם קבוצה של 3-5 תלמידים.
בהסכם החדש הן מצטמצמות לשלוש שעות, ובנוסף מתווספת שעת למידה פרונטלית. הביקורת של המורים על סעיף זה היא שצמצום השעות הפרטניות יפגע באוכלוסיות חלשות והוספה של שעה פרונטלית תקדם את שחיקת המורים. יצוין, כי סעיף זה הופיע בהסכמות בין ארגון המורים למשרד האוצר באוגוסט הקודם.
שינוי נוסף בתנאי ההעסקה הוא הוספת תפקידי ריכוז שונים המעניקים נקודות זכות בקידום דרגה: פדגוגי, השתלבות אוכלוסיות מיוחדות, תקשוב וטכנולוגיה, בגרות, משמעת ואקלים חינוכי, וייעוץ ומערכת.
סעיף נוסף הקשור לתנאי העסקה קשור לאחוזי המשרה. לפי הסכם השכר ניתן להעסיק עובד הוראה עד 28% משרה מעל 100% משרה, כאשר כל אחוז משרה מעל 100% משולם כמו 100%. החלק הנוסף מעל 100% משרה מובא בחשבון בחישוב תשלום עבור חודשי הקיץ.
החוזים האישיים ייקראו "הסכמים מיוחדים"
החוזים האישיים, שהיו לב המחלוקת בין ארגון המורים למשרד האוצר, נכללו בסופו של דבר בהסכם השכר תחת השם "הסכמים מיוחדים". הסכמים אלה מיועדים למקצוע חדש – עמיתי הוראה, שבו ייקלטו מורים חדשים לתקופה מוגבלת, ולמנהלי בתי הספר. התנאים להעסקת עמיתי ההוראה הם שעבודתם תהיה תחת מקצועות שיוגדרו על ידי משרד החינוך, ושהם לא היו עובדי הוראה בשלוש השנים שקדמו לכך, לא כולל חל"ת. ההעסקה בהסכם המיוחד מוגדרת לחמש שנים, אך היא יכולה לארוך כשנה לאחר תום ההסכם הקיבוצי ב-2029. סך העובדים המועסקים תחתם לא יעלה על 6%.
מענק פרישה, קרנות וימי היערכות
מענק פרישה: החל משנת הלימודים תשפ"ו ניתן יהיה להוציא לפנסיה מוקדמת עד 75 עובדי הוראה בהתאם לאמות מידה המפורטות בהסכם, ולהעניק להם מענק פרישה על סך 12 אלף שקלים בנוסף לקצבה מוקדמת אותה ממילא הם מקבלים. סכום המענק יינתן במלואו לעובד הוראה שעבד במשרה מלאה בארבע השנים האחרונות וביחסיות לאחוז המשרה של עובד ההוראה.
קרנות: בהסכם השכר סוכם על תקצוב שלוש קרנות – קרן הלוואות, קרן ימי מחלה וקרן רווחה. התקציב שיינתן ב-2024 לקרן ההלוואות עומד על 3.5 מיליון שקלים, וב-2025 על 1.5 מיליון שקלים. התקציב שיינתן לקרן הרווחה ב-2025 עומד על מיליון שקלים, וב-2026 ו-2027 על 2 מיליון שקלים. התקציב שיינתן לקרן הרווחה ב-2025 עומד על מיליון שקלים וב-2026 ו-2027 על 4.5 מיליון שקלים. במלבד תקציב זה יינתן תקציב נוסף המיועד לגמלאים ועומד על 2 מיליון שקלים כל שנה ב-2024 ו-2025.
יום היערכות: החל מתשפ"ו עובד הוראה שהשתתף ב-6 שעות של יום היערכות יוכל להמיר אותן בעד 4 שעות תומכות הוראה בחודשיים הראשונים של שנת הלימודים ועד שעתיים פרטניות בחודש הראשון ללימודים.