מליאת הכנסת אישרה הבוקר (שני) את צו "מס הפחמן", שצפוי לייקר גם את מחיר החשמל, אבל לא בשביל הסביבה. על פי הצו, שיכנס לתוקף כבר בינואר 2025, ימוסו כלל המפעלים המזהמים בארץ על פי כמות הפחמן שהם פולטים, כאשר ההשפעה המשמעותית ביותר תבוא לידי ביטוי במחיר החשמל, שצפוי לעלות כבר בפעימה הראשונה בכ-1%, וב-5% בתוך עשור.
גם תעריף המים צפוי לעלות בשיעור דומה בשל העלות האנרגטית להתפלתם, ומחירי הגז צפויים לעלות בכ-5%. בעקבות זאת, מחירי המוצרים צפויים לעלות בשל העלייה במחיר החשמל. ההכנסות למדינה צפויות לעמוד על כ-2 מיליארד שקלים בשנה, אולם הן אינן צפויות להיות מושקעות בחזרה בסביבה. בנוסף, בשל חששם של התעשיינים, הוסכם על מתווה במסגרתו יקבלו החזר של כ-98% מעלות המס.
מס הפחמן, שקידומו החל בימי ממשלת בנט-לפיד, הוא חלק ממגמה עולמית של מאבק בהתחממות הגלובלית, והרעיון שעומד בבסיסו הוא למסות חברות על פליטת פחמן, וכן על פליטת חומרים מזהמים כגון עופרת וכך להגן על הסביבה בשתי דרכים. ראשית, הצרכנים והחברות שפולטות פחמן פחמן ישלמו כסף שיסייע בתיקון הנזק שגרמו בדמות מיזמים סביבתיים והשקעה באנרגיות מתחדשות. נוסף על כך, בשל ההתייקרות, צרכנים עלולים לפנות למוצרים דלי פחמן שמחירם לא צפוי להתייקר בשל המס, והמפעלים יצטרכו לצמצם בעצמם את הייצור או עבור לאופני ייצור יעילים ונקיים יותר. המס, על צורותיו השונות בעולם, מוטל על פי רוב לפי כמות הפחמן או חומרים מזהמים אותם פולטת החברה, והכסף שנגבה ממנו מיועד להיות מושקע במטרות "ירוקות".
ירוק או מולבן?
ממשלת נתניהו, שירשה את המס הבלתי גמור מהממשלה שלפניה, מרחה את קידומו לאורך יותר משנתיים, ואף שהשרה להגנת הסביבה עידית סילמן פעלה על מנת לקדמו תחילה, נראה לכאורה שלא הייתה מעוניינת להעביר אותו כלל. ייתכן שהגירעון התקציבי מהמלחמה, שמעסיק את הממשלה לקראת תקציב 2025, היה זה ששכנע אותה לבסוף לקדם את המס "הירוק".
אלא שבפועל, לא מדובר במס "ירוק" במיוחד. על פי התוכנית שהציג שר האוצר בצלאל סמוטריץ', לא צפויה הגדלה משמעותית של תקציב המשרד להגנת הסביבה, שעומד כיום על כ-395 מיליון שקלים בלבד. גם תוכניות ירוקות גדולות אחרות, לדוגמא הקמת מפעלים ירוקים או סבסוד משמעותי על מעבר לאנרגיה סולארית (כפי שיושם במדיניות ה-"Build Back Better" של ממשל ביידן), אינם עומדים על הפרק, אלא בעיקר קיצוצים.
"כמה כספים הולכים להיות מושקעים באנרגיות מתחדשות?"- ח"כ יוראי להב הרצנו מגיב לדבריו של ח"כ פינדרוס: "מס פחמן שהולך להזרים עוד מאות מליוני שקלים למימון תעשיות מזהמות".@YoraiLahav https://t.co/EWNAVMdOuz pic.twitter.com/8sGtSANjnM
— ערוץ כנסת (@KnessetT) September 30, 2024
כאמור לפי הצעת החוק התעשיינים יקבלו החזר של כ-98% מעלות המס, בכך למעשה, מעביר המס את עיקר הנטל מהחברות לצרכן, שעדיין ישלם על העלייה המשמעותית במחירי החשמל, וכן על המוצרים שיתייקרו בשל מחיר חשמל גבוה יותר. זאת, בעוד החברות המזהמות יושפעו מעט, ולפיכך ישמרו על מוטיבציה נמוכה לצמצם את פליטת הפחמן והמזהמים שלהן.
הצרכן, לעומת זאת, ימשיך לצרוך חשמל וגז כפי שהוא חייב, בעוד מחירי המוצרים המזהמים לא ישתנו, כך הוא גם ישלם יותר על זיהום, וגם לא יוכל לצרוך באופן נקי יותר. כלומר, המס גם לא צפוי לשמש להתמודדות בהתמודדות עם השלכות הפחמן, וגם לא יעודד חברות וצרכנים לעבור למוצרים מזהמים פחות, אלא רק יכביד את נטל המס על הצרכן.