הוועדה לביטחון לאומי אישרה היום (שלישי), לבקשתו של השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, הרחבה נוספת של הקריטריונים למתן אישורים לנשיאת כלי ירייה, שיקלו על אזרחים להוציא רישיון לנשיאת נשק, זאת בנוסף להקלות שכבר ניתנו בעניין בתחילת המלחמה.
בין ההרחבות שאושרו – סעיף שיאפשר הגשת בקשה לנשיאת נשק ללוחמים לשעבר שהשתחררו לפני למעלה מ-20 שנה; סעיף המאפשר להגיש בקשה גם ללא תעודת לוחם, וסעיף המאפשר גם למי שהשלים שירות אזרחי של שנתיים להגיש בקשה כבר מגיל 21.
לצד הרחבת התקנות, מתריעים ארגוני נשים מפני הסכנה שתארוב לנשים רבות בבתיהן. 20 נשים נרצחו בישראל על רקע פלילי עד כה בשנת 2024, 29 נרצחו בשנת 2023. למרות זאת, ועל אף ביקורת שנשמעה בדיונים הקודמים, משרד הרווחה עדיין אינו חלק מהליך הבחינה למתן רשיונות נשק.
יו"ר נעמת, חגית פאר: "היום אושרה בכנסת עוד הרחבה של תקנות לחלוקת כלי נשק בישראל, הרחבה שהכניסה עוד אלפי א.נשים לתבחיני זכאות לנשק, חלקם כאלה שלא אחזו בנשק מימיהם ולא שירתו בצבא. אקדח לכל אזרח לא מבטיח ביטחון, אלא להפך. זה עלול להגדיל את מספר קורבנות האלימות במשפחה, ואת ההתאבדויות בישראל.
"מאז שמספר כלי הנשק שחולקו גדל, הביטחון שלנו, האזרחיות והאזרחים, קטן. המדינה לא יכולה להתפרק מתפקידה להגן על האזרחים. טרור מבית ומחוץ זו לא גזירת גורל. אנו קוראות לממשלת ישראל לעצור את המדיניות של חלוקת הנשק המופקרת ולקחת אחריות על ביטחון האזרחיות והאזרחים".
"מרחיבים את תפוצת הנשק ללא כל רגולציה כדי להגן על הציבור"
"אני מקבלת טלפונים באמצע הלילה מנשים שחוששות שיש לבן הזוג שלהן נשק בבית", אמרה מורן זר-קצנשטיין, ממקימות תנועת 'בונות אלטרנטיבה'. "משרד הרווחה והביטוח הלאומי חייב להיות חלק מהתהליך. חלוקת כלי נשק ללא אבחנה תכניס מימד של טרור למשפחות".
גם בשדולת הנשים הביעו חשש מהרחבת התקנות. "תנו כלי נשק לאזרחים שמסוגלים להציל חיים, אבל תרחיקו כלי נשק מתוקפים אלימים שמאיימים על בטחונן של נשים", אמרה טל הוכמן, מנכ"לית השדולה. "נשק בתוך בית אלים הוא פצצה מתקתקת. חלוקת הנשק לאזרחים ללא פיקוח וללא תיאום בין המשרד לביטחון לאומי למשרד הרווחה, מותיר נשים מאוימות חשופות ומסכנת את חייהן".
לטענת הוכמן, כבר יותר משנה שמשרד הרווחה והמשרד לביטחון לאומי לא מצליחים לייצר מנגנון שימנע חלוקת כלי נשק לגברים אלימים. זאת למרות שכל חברי הוועדה, כולל היו"ר שלה, מסכימים כי זהו הדבר הנכון לעשות. "פונות אלינו נשים שמתחננות שנעצור את מתן כלי הנשק לגברים שמאיימים עליהן. אני לא מצליחה להבין איך מרחיבים את תפוצת הנשק כשאין שום רגולציה כדי להגן על הציבור".
יו"ר הוועדה, ח"כ צביקה פוגל, התגאה בהרחבת התקנות למרות הביקורת. "מי שתרם והגן על המדינה יוכל להגן על עצמו ולחזק את תחושת הביטחון בסביבתו", אמר. "אנחנו לא רק מתקנים עוול של שנים ללוחמים ששירתו את המדינה, אלא גם פותחים את הדלת לאזרחים ששירתו בשירות אזרחי להגן על עצמם, ובאותה נשימה לחזק את תחושת הביטחון בסביבתם. מי שתרם והגן על המדינה ראוי שיוכל להגן על עצמו ועל הקרובים אליו".