
המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה היום (שלישי) את פרקים א' וב' של תכנון נמל התעופה ברמת דוד, ברוב של 17 תומכים לעומת 9 מתנגדים. בכך המועצה, שבראשה עומד הרב נתן אלנתן, ממשיכה לקדם הקמת נמל תעופה ברמת דוד ולא את האפשרות החלופית, נמל תעופה בנבטים. ההחלטה מנוגדת להחלטת הממשלה בנושא, שקבעה כי יש לקדם במקביל תוכניות לשני המקומות.
רוב ראשי הרשויות באיזור מתנגדים להקמת נמל התעופה ברמת דוד. לטענת ראשי רשויות בעמק יזרעאל ובדרום הארץ, ועדת התכנון של הפרויקט, בראשות אילנה שפרן, מקדת תחלופה שנחשבת יקרה יותר ובעייתית יותר מבחינת תשתיות לעומת נבטים, בקצב גבוה בהרבה. תכנונו של נמל התעופה ברמת דוד יעלה שלב ויעבור לפרקים ג' וד', בעוד שהנמל בנבטים נמצא עדיין בשלבי תכנון מוקדמים – מה שמעלה את הסיכוי שההצעה להקימו תהפוך ללא רלוונטית בהמשך.
"העוולה הגדולה של תכנון רמת דוד ברורה מתמיד" אמר בדיון ראש עיריית דימונה, בני ביטון, "אני ויתר ראשי הרשויות בנגב מברכים על כל התקדמות בתכנון נבטים. לא יכול להיות שתכנון נבטים מתקדם בקצב כל כך איטי למרות החלטת ממשלה בנושא. זה ממש מחדל. אנחנו דורשים להתקדם בתכנון שני השדות במקביל. כל עיכוב בתכנון הוא בניגוד להוראה המחייבת של המועצה הארצית ולהחלטות הממשלה בנושא."
קואליציית 'המטה הלאומי למען נמל תעופה בנבטים', המורכבת מרשויות מהצפון ומהדרום, שלחה לקראת הדיון מכתב לראש הממשלה, הקורא לו להכיר בחשיבות החלופה הדרומית, ולמנוע את זניחתה. ראשי הרשויות הזמינו את נתניהו להיפגש עימם, כדי שיציגו לו את הבעיות בחלופת רמת דוד.
בדרום מעוניינים בפוטנציאל הפיתוח, בצפון חוששים מהפקעת שטחים
שדה התעופה החדש שיוקם צפוי להיות פרויקט לאומי בהיקף עצום. הוא ימומן ויופעל בשיטת BOT (בת"ה, בנה-תפעל-העבר) – כלומר, השדה יוקם בידי זכיין פרטי, שיפעיל אותו במשך פרק זמן ממושך (שצפוי להגיע לעשורים רבים), ובתומו יועבר למדינה. לצד נמל התעופה האזרחי, צפוי להיות מוקם גם שדה תעופה צבאי.
ככלל, שדות תעופה מהווים מוקד של פיתוח. הם מאפשרים הרחבה מאסיבית של תיירות, תעסוקה, מקומות עבודה, מתחמי בילויים, עורקי תעסוקה ועוד. מצד שני, הם גם מהווים מפגע סביבתי. בעמק יזרעאל, שבו שטחים רבים משמשים כיום לחקלאות ומגורים, מתריעים ראשי הרשויות שהנזק יהיה רב מהתועלת – הפקעה של שטחים חקלאיים רבים, פגיעה בסביבה, גודש תחבורתי על כבישים שלא מותאמים לכך, פגיעה בתוכניות הצמיחה של ישובים שונים ועוד.
ב-2022, כשהתהליך היה בשלב מוקדם יותר, עלתה מחלוקת בין חמישה מראשי הערים בצפון (עפולה, בית שאן, מגדל העמק, יקנעם ונוף הגליל) לבין ראשי רשויות במרחב הכפרי. ראשי הערים היו מעוניינים בקידום נמל התעופה על מנת לפתח את האזור, ואילו האחרונים הביעו חשש מהפגיעה בחקלאות ובישובים הקטנים. אלא שמאז שינו את עמדתן חלק מהעיריות. עיריות יקנעם ומגדל העמק, שהיו בין הערים שתמכו בהקמת שדה התעופה ברמת דוד, נמנות גם הן על הקואליציה נגד הקמתו, לצד יישובים נוספים כמו שפרעם, רמת ישי וקריית טבעון.
"המועצה הארצית חתמה היום על תעודת הפטירה הרשמית של מגדל העמק" אמר בדיון היום ראש עיריית מגדל העמק, יקי בן חיים, "לא יתאפשרו פיתוח והתחדשות עירונית בעיר שבה יש יותר מ-3,000 יחידות דיור לא ממוגנות, ולאלפי תושבים אין מקלטים לרוץ אליהם בזמן אזעקה." בדבריו התייחס בן חיים לחשש שבניית שדה התעופה תגביל את השטח שבו יהיה ניתן לבנות בתים חדשים וממוגנים בעיר.
במקביל, ראשי הערים והמועצות המקומיות בדרום הביעו עניין רב בפיתוח נמל התעופה בנבטים, בשל האפשרות לחיזוק דרכי התחבורה, פיתוח הגנב, יצירת מקומות תעסוקה רבים ועוד. בנבטים, על פי ההערכות, ידרשו הפקעות שטח מעטות בהרבה, והפיתוח המאסיבי יוכל להתרחש ללא פגיעה בחקלאות ובצמיחת הישובים.
"ההחלטה שהתקבלה היום היא החלטה נגד עתיד מדינת ישראל והנגב" אמר ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', שותף מרכזי בקואליציה בעד שדה התעופה בנבטים.
גם ח"כ בני גנץ, בתקופת כהונתו כשר ביטחון, ראה בחיוב הקמת נמל תעופה בדרום, והורה ב-2020 לאתר חלופות נוספות בדרום מלבד נבטים.
כך נוצר מצב נדיר, שבו אזור אחד בארץ לא מעוניין בפרויקט תשתיות מאסיבי, בעוד האחר כן, ובכל זאת האפשרות שמקודמת היא זו שבשני האזורים מתנגדים אליה. "תקשיבו למיליון וחצי תושבות ותושבים ביותר מ-32 רשויות מקומיות מצפון ומדרום", ביקשה שלומית שיחור רייכמן, ראשת מועצת עמק יזראעל, "התושבים רוצים להקים את שדה התעופה הבינלאומי בנבטים, הנגב משווע לכך. חברי וחברות המועצה הארצית בחרו להתמקד ולקדם באופן ברור ונטול הגיון הקמת שדה תעופה בינלאומי ברמת דוד, דבר שיגרום לאבסורד שבפינוי ישובים, מגבלות כבדות על בנייה ועל התחדשות עירונית בערים באזור, תוך פגיעה אנושה בחקלאות, בביטחון המזון ובסביבה."
חיל האוויר לא מינה פרוייקטור שיעסוק בחלופת נבטים
בפועל, נראה שהוועדה לא מעוניינת לקדם את חלופת נבטים, אך היא לא חושפת את מניעיה לכך. גורמים ברשויות העמק טוענים כי אחד הגורמים המשפיעים עליה הוא עמדת חיל האוויר, שיש לו אינטרס להקמת שדה התעופה ליד בסיס רמת דוד, כדי שהבסיס הישן יורחב וישופץ גם הוא.
על פי מידע שהגיע ל'דבר', נראה שלא מונה פרוייקטור מטעם חיל האוויר שישתתף במתווה ההצעה על נבטים. דובר צה"ל לא הגיב לשאלה האם מונה פרוייקטור שכזה, או מה עמדת חיל האוויר.
גורם נוסף שהביע תמיכה באופציה הצפונית בעבר, וככל הנראה ממשיך בתמיכתו, הוא שר האוצר סמוטריץ'. ב-2021, בעודו באופוזיציה, סמוטריץ' הביע תרעומת על ההחלטה לעצור את הקמתו של שדה התעופה ברמת דוד. שרת התחבורה מירי רגב, דווקא הביעה ביולי 2023 תמיכה בחלופת נבטים, בנימוק שהדבר יסייע לפיתוח יישובי הדרום, אולם ימים ספורים מעטים לאחר מכן הצהירה כי תפעל להקמת נמלי תעופה ב"צפון ובדרום" – אפשרות שלא נראה כרגע שנמצאת על הפרק, אלא אם מחשיבים את הרחבת נמל התעופה בחיפה.
מהמועצה הארצית לתכנון ובנייה נמסר בתגובה: "המועצה קיימה היום דיון בנושא הקמת שדות תעופה משלימים לנתב"ג, בהמשך להחלטתה להכין שתי תוכניות נפרדות מפורטות לנבטים ולרמת דוד, כדי לתת מענה לביקושים העתידיים של נוסעים (80 מיליון נוסעים בשנה בשנת 2050).
"מדובר בדיון המשך לדיון שהתקיים בשבוע שעבר שבו נשמעו כלל הגורמים, ובהם ראשי רשויות מהצפון ומהדרום. על מנת שלא לסכל את אפשרות הקמת שדות התעופה, החליטה המועצה לקבוע תנאים להוצאת היתרי בנייה למשך חצי שנה בתחום התוכניות, זאת על מנת לאפשר בחינה של אפשרות צמצום הגבלות אלו."