דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי כ"א בטבת תשפ"ה 21.01.25
19.9°תל אביב
  • 16.1°ירושלים
  • 19.9°תל אביב
  • 19.1°חיפה
  • 19.4°אשדוד
  • 21.0°באר שבע
  • 24.8°אילת
  • 20.5°טבריה
  • 14.1°צפת
  • 21.0°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חינוך ורווחה

במהלך המלחמה: זינוק בבקשות למניעת רישיון נשק עקב חשד לאלימות במשפחה

משרד הרווחה מדווח על ירידה של כ-30% בפניות על אלימות במשפחה במהלך המלחמה, אך גורמי המקצוע מעריכים שהסיבה היא "חשש מביצוע מהלכים משמעותיים בזמן מלחמה, ואי-ודאות כלכלית" | השר יעקב מרגי: "קורא לכל מי שבמעגל האלימות לפנות אלינו כבר עכשיו"

הפגנה במחאה על אלימות כלפי נשים, אוקטובר 2020 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
הפגנה במחאה על אלימות כלפי נשים, אוקטובר 2020 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
הדס יום טוב

משרד הרווחה מפרסם הערב (שלישי) נתונים שנתיים לגבי אלימות במשפחה, שנאספו במוקדים ובמרכזים שהמשרד מפעיל. הנתון מתפרסמים לקראת היום הבינלאומי למאבק באלימות כלפי נשים, שיצוין ביום שני הקרוב, 25 בנובמבר.

מפרוץ המלחמה ועד אוקטובר 2024 התקבלו במוקד 118 (מוקד החירום של משרד הרווחה) כ-2,611 פניות בנושא אלימות במשפחה. מדובר בירידה של 30% לעומת השנה שעברה, אז התקבלו 3,673 פניות. בסך הכול התקבלו במוקד מתחילת 2024 ועד ל-1 בנובמבר 2024 4,869 פניות בנוגע לאלימות במשפחה, ירידה של כ-20% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה.

ירידה של 11% נרשמה השנה גם בתיקים שנפתחו ברווחה בתחום האלימות במשפחה. מאז 7 באוקטובר 2023 ועד אוקטובר 2024 נפתחו 7,026 תיקים חדשים בתחום האלימות במשפחה, לעומת 7936 בתקופה המקבילה אשתקד.

גורמי המקצוע במשרד מעריכים כי "הסיבה לירידה בפניות נובעת מחשש לביצוע מהלכים משמעותיים בזמן מלחמה, פגיעה בתחושת הביטחון ואי ודאות כלכלית".

גברים השתמשו באפשרות להשיג רישיון נשק כאיום כלפי בנות זוגן

לצד הירידה בדיווח למוקדים, משרד הרווחה מדווח על עלייה דרמתית במספר הבקשות לעובד/ת הסוציאלי/ת הממונה במשרד הרווחה על ביצוע הערכת מסוכנות לגברים שביקשו לשאת נשק, שלגביהם עולה חשש עקב הימצאותם במעגל האלימות. מספר הפניות לעו"ס הממונה עלה מ-5 בקשות בלבד בשנת 2023 כולה, ל-90 בקשות ב-2024, שעוד לא תמה.

הקריטריונים לקבלת רישיון בנשק הורחבו מספר פעמים מתחילת המלחמה. דרישת ארגוני הנשים לחייב קבלת חוות דעת ממשרד הרווחה לפני אישור רישיון לנשק לא נענתה עד כה. מדיווחים של עובדים סוציאליים עולה כי במספר מקרים התלוננו נשים על כך שמאז שהוקלו הקריטריונים, השתמשו בכך בני זוגן כאיום כלפיהן, והודיעו להן שבכוונתם לרכוש נשק, ועל כן הוגשה בקשה לממונה. כמו כן, חשוב לציין כי יש גברים שהסכימו מיוזמתם להפקיד את נשקם במשטרה, כחלק מתוכנית טיפול במרכזי הטיפול באלימות במשפחה של משרד הרווחה. הנתונים על הפניות הם רק ממשפחות המוכרות ומטופלות ברווחה.

אנשי המקצוע במשרד מעריכים כי יש נשים רבות שנמצאות בסכנה בעקבות הבקשות לקבלת נשק, וצופים עלייה נוספת בכמות הפניות ככל שתחול עלייה בהיקף הבקשות לקבלת נשק. משרד הרווחה קורא לכל מי שמרגישה מאוימת מכוונת בן זוגה לשאת נשק לפנות באופן מידי למוקד 118 או לאגף לשירותים חברתיים ברשות המקומית, ולבקש לעדכן את הממונה במשרד על הצורך בהערכת מסוכנות.

פחות שוהות במקלטים לנפגעות אלימות, יותר מטופלות במרכזים למניעת אלימות במשפחה

626 נשים ו-933 ילדים שהו במקלטים לנשים נפגעות אלימות וילדיהן מ-7 באוקטובר 2023 עד 7 באוקטובר 2024, ירידה של כ-14% וכ-12% בהתאמה לעומת התקופה המקבילה ב-2023. ירידה חדה נרשמה בפניות למרכזי אלומה, מרכזי חירום רב תחומיים לטיפול באלימות במשפחה הפעילים 24/7 ומאפשרים פנייה אנונימית ללא צורך בפתיחת תיק רווחה. מספר הפניות למרכזים אלו ירד בכ-50% מפרוץ המלחמה, לעומת התקופה המקבילה בשנה הקודמת. מתחילת 2024 עד לנובמבר הנוכחי התקבלו בשנת 2024 כ-434 פניות למרכזי אלומה, לעומת 959 פניות בשנה שעברה.

לצד זאת, ב-2023 עלה ב-2% מספר הנשים והילדים שקיבלו טיפול ב-171 המרכזים למניעה וטיפול באלימות במשפחה ברחבי הארץ. 9,396 נשים קיבלו טיפול (לעומת 9,153 בשנת 2022), ו-1,177 ילדים טופלו במרכזי המניעה (לעומת 1162 בשנה הקודמת). לעומת זאת, חלה ירידה של 2.5% במספר הגברים שקיבלו טיפול (2883 גברים לעומת 2959 בשנה הקודמת). גורמי המקצוע במשרד מעריכים כי לאחר המלחמה צפוי זינוק במספר הנשים שיפונו למקלט עם ילדיהן, על כן הוגדלו מספר החדרים הפנויים לקליטתם.

595 נשים נפגעות אלימות השתתפו ב-2023 בתוכנית "דף חדש", תכנית של משרד הרווחה המופעלת על ידי עמותת 'בעצמי' ומקנה מעטפת טיפולים לצרכים השונים שעולים בעת היציאה ממקלט לנשים נפגעות. התוכנית כוללת ליווי סיוע והכוונה בתהליך התארגנות וההצטיידות של האישה, מיצוי זכויות, קידום תעסוקתי והתנהגות כלכלית, סיוע בהורות ועוד.

גם תכנית 'בדרכה', תוכנית להכשרת נשים נפגעות אלימות לשילוב בתחום ההייטק, ליווי בהשמה ומציאת עבודה, הופעלה ב-2023, לאחר שפותחה עם קרן רש"י וחברת גוגל. במהלך השנתיים שבהן התוכנית פועלת הוכשרו בה 87 נשים, מתוכן 85% שיפרו את מצבן התעסוקתי.

כמו כן, משרד הרווחה הקים יחד עם עמותת 'רוח נשית' מיזם שנועד לחזק את האיתנות הכלכלית של נשים נפגעות אלימות, במטרה למנוע חזרה שלהן לגורם הפוגע. ב-2023 השתתפו במיזם 408 נשים, מתוכן 44% שיפרו את הכנסתן, 34% שלא עבדו בעת הקבלה לתוכנית השתלבו בעבודה.

התוכניות שמציע משרד הרווחה עבור גברים אלימים הן מוגבלות. במהלך 2023 פעלו 324 קבוצות טיפוליות במרכזים למניעת אלימות, מתוכן 172 קבוצות טיפוליות לנשים, 107 קבוצת לגברים ו-49 קבוצות לילדים נפגעי אלימות. במשרד הרווחה מצויים גברים בטיפול גם בשני בתים של בית נועם, באשקלון ובפתח תקווה, וב- 4 דירות לגברים מורחקים.

שר הרווחה קורא למי שחווה אלימות לפנות למשרד

שר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי: "בשנה האחרונה המשיך משרד הרווחה בפיתוח השירותים לטיפול בתופעה הקשה של אלימות במשפחה. אנחנו יודעים שהתופעה לא נעלמת גם כאשר המדינה מצויה במשבר לאומי ובמלחמה. גם בדיונים על תקציב 2025 עמדנו על כך שהשירותים הרבים שמפעיל המשרד לטובת טיפול בתופעה ימשיכו להתפתח ויזכו לתוספת תקציבית. יחד עם זאת, לאור העובדה כי נרשמה ירידה במספר הפניות לקבלת טיפול, אני קורא לכל מי שנמצא במעגל האלימות שלא לדחות את הטיפול בבעיה לאחר המלחמה, ולפנות אלינו כבר עכשיו".

מנכ"ל משרד הרווחה והביטחון החברתי ינון אהרוני: "דווקא בתקופה רוויית מתחים זו, עלינו להיות ערניים יותר למצוקות ולסימני אזהרה. משרד הרווחה והביטחון החברתי הרחיב את המענים בשטח באופן משמעותי – הגדלנו את מספר התקנים, פתחנו מקלטים ומרכזי סיוע חדשים, והנגשנו את השירות גם בוואטסאפ במוקד 118 הפועל 24/7. המסר שלנו ברור וחד משמעי – אל תמתינו עם הפנייה לעזרה. אנחנו כאן בשבילכם, עם מעטפת מקצועית מלאה, בכל מקום ובכל זמן."

סמנכ"לית מינהל שירותים חברתיים, אתי קיסוס: "חיזקנו את המערך הטיפולי בשטח, והרחבנו את דרכי הפנייה לעזרה. המחויבות שלנו היא להבטיח שכל אישה שחווה אלימות תדע – יש מי שרואה, ושומע אותך, ויש לך לאן לפנות. זו לא רק האחריות שלנו כמשרד, זו החובה המוסרית שלנו כחברה״.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!