דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"א בכסלו תשפ"ה 12.12.24
20.5°תל אביב
  • 15.8°ירושלים
  • 20.5°תל אביב
  • 18.9°חיפה
  • 20.9°אשדוד
  • 19.5°באר שבע
  • 23.4°אילת
  • 19.3°טבריה
  • 15.6°צפת
  • 21.3°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חינוך ורווחה

לינה במלוניות וחלוקת שק"שים: באמצעים מוגבלים, הרשויות מסיעות לחסרי הבית בגל הקור

חסרי בתים רבים חשופים למזג האוויר הקשה שעלול לגרום למחלות ולהתגברות הלחץ הנפשי | רוני-לי סנה מייסדת ויו"ר עמותת רפואת רחוב ישראל: "בתי המחסה שקיימים אינם עונים לצורך שכן ישנן רק מאות מיטות בודדות, אל מול אלפי חסרי וחסרות הבית הזקוקים למחסה" | במשרד הרווחה הודיעו כי יאפשרו לינה במלוניות בזמן גלי קור

חסר בית ברחוב יפו בירושלים (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חסר בית ברחוב יפו בירושלים (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
יהל פרג'

גל הקור הראשון של חורף התשפ"ה כבר כאן, וגורלם של אלפי חסרות וחסרי הבית החיים ברחובות ישראל תלוי על בלימה. "ירידת טמפרטורות, גם בצורה דרסטית כל-כך כפי שאנחנו חווים בימים האלו מעמידים אתגרים בפני אנשים החיים ברחוב", אומרת ל'דבר' רונילי סנה מייסדת ויו"ר עמותת רפואת רחוב ישראל. "מזג האוויר הקר טומן בחובו סיכונים בריאותיים שעלולים להוביל למצבים מסכני חיים. החורף היא עונה קשה בעבור המטופלים שלנו שחיים ברחוב מבחינה פיזית וגם נפשית: היפותרמיה ופציעות קור הן סכנות מיידיות, מחלות נשימה, כמו דלקת ריאות וברונכיטיס, מתרבות בחורף. הלחץ הנפשי שבמאבק לשרוד בתנאים קשים יכול לגרום להחרמה בהתמודדויות נפשיות ולגרום למצבי קיצון נפשיים".

"העונה הזו היא קטלנית בעבור חסרי וחסרות בית. בתי המחסה שקיימים אינם עונים לצורך שכן ישנן רק מאות מיטות בודדות, אל מול אלפי חסרי וחסרות הבית הזקוקים למחסה", מדגישה סנה ודגימה מתוך סיור שקיימה אתמול. "חצי שעה אל תוך הסיור הגשם התחזק והפך למבול. מי שהיה לו לאן ללכת – הלך, מי שלא, והיו לא מעט, הצטופפו תחת גגונים, בכניסה לחנויות, בגומחות בקיר. ראינו אנשים עם כפכפים או בלי נעליים בכלל. לאף אחד לא הייתה מטריה, למעטים מעיל ראוי לשמו. מן הסתם נרטבנו גם וגם לנו היה קר, אבל הצוות הרפואי התעקש להמשיך לסייר גם כשהגשם התגבר. רק שלנו היה בית חם לחזור אליו בתום הסיור".

למרות תיאור המצב העגום, מדגישה סנה כי "במקומות אחרים בעולם נערכים בצורה משמעותית אל מול ימים עם מזג אוויר קיצוני, גם בישראל חשוב שתהיה את אותה התארגנות למען מניעה של מצבים חמורים וטרגדיות".

בינואר 2024, תיגבר משרד הרווחה את המחלקה לדרי רחוב בעיריית ת"א, לאור גדילה מספרית של חסרי הבית ברחובות העיר העברית הראשונה, אשר ברחובותיה חיים מרבית חסרי הבית בישראל. "בתקופת המלחמה אנחנו עדים לניוד של חסרי בית ואוכלוסיית בקצה הרצף מרשויות פריפריאליות יותר לתל אביב", אמרה ל'דבר' אז גלית גבע, מנהלת אגף בכיר קהילה במנהלת של"ם במשרד הרווחה. לדבריה, כדי לתת מענה לאוכלוסיית חסרי הבית הגדלה בעיר, "הרחבנו את היחידה לטיפול בדרי הרחוב בתל אביב".

בישראל קיימים 12 מסגרות לינה לחסרות וחסרי בית הנקראים 'גגונים', המסווגים לפי גיל, מגדר ומצב התמכרות, בערים תל אביב, אשדוד, בבאר שבע, חדרה, חיפה, ירושלים, וראשון לציון. בנוסף ישנו ברעננה מענה חירום לחסרי בית, הנקרא 'קלט חירום'. את הגגונים ואת שאר המסגרות לטובת חסרי הבית מפעילות עמותות פרטיות בתמיכת המדינה דרך משרד הרווחה והשירותים החברתיים.  בשנים האחרונות, בשיאי המערכות החורפיות, איפשר משרד הרווחה לחסרי הבית להשתכן בלילות בבתי מלון, במימון המדינה. בעבר פתחה עיריית תא מקלט ברחוב דרך יפו שהיה פתוח ויבש במהלך הסערות.

פנייה של 'דבר' לעיריות הגדולות ומשרד הרווחה והביטחון החברתי בשאלה האם ואיך נערכים לסייע לאוכלוסייה הכי שולית בחברה, גם לאור הסכנות הביטחוניות העלתה כי בעיריית ירושלים, בה הטמפרטורות יכולות לצנוח מתחת לאפס בלילות החורף, כי חסרי הבית שאינם רוצים להתפנות לבתי המחסה מקבלים שקי שינה, מעילים ומזון. במשרד הרווחה מסרו כי גם השנה יאפשרו לינה בימי שיא החורף במלוניות ובתי מלון. בעיריית ת"א, מספרים שהם לא מזהים עלייה במספר חסרי הבית בעיר, וכי ה'גגונים' ממוגנים בשעת חירום.

תגובת משרד הרווחה והביטחון החברתי: "משרד הרווחה והביטחון החברתי ערוך ומוכן לתקופת החורף. במסגרת ההיערכות לימים הגשומים כבכל שנה יעניק המשרד לינה בבתי מלון ובמלוניות ברחבי הארץ לדרי רחוב ומחוסרי דיור שזקוקים לקורת גג, זאת בנוסף לשלל המענים המוצעים לאוכלוסייה זו, בהם גגונים, מרכז אבחוני שנותן מענה ארצי מידי, קלט חירום שנותן מענה טיפולי רב מערכתי כולל גמילה ו/ או ייצוב באמצעות טיפול תרופתי ארוך טווח".

"במסגרות החוץ ביתיות ישנם מקומות פנויים ואין עלייה במספר דרי הרחוב או מחוסרי הדיור. בנוסף היחידות לטיפול בדרי רחוב ברשויות המקומיות מבצעות סיורים יזומים לאיתור דרי רחוב במטרה לגייסם לטיפול, מי שמסרב להגיע מקבל אמצעים לחימום, אוכל ושתייה"

תגובת עיריית ירושלים: "בעיר ירושלים ישנם חמישה מרכזי הלנות חירום לצעירים וצעירות (18-25) והלנת חירום לדרי רחוב בוגרים. במחלקה לדרי רחוב קיים מענה נרחב של מסגרות שיקומיות לצורך אבחון וטיפול, גמילה, לינת חירום למס' ימים במלוניות ומענים נוספים בהתאם לצורך".

‏"נכון להיום, העירייה מעניקה שירות לכ-250 דרי רחוב ועומדת בצרכי האוכלוסייה ובביקוש לשירותים ובהסתמך על חורפים קודמים, המענה הקיים מספק. באשר לסכנת התפרצות מחלות – במצבים בהם קיים חשש לסיכון בריאותי, העירייה מפנה את דרי  הרחוב לשירותי הבריאות בקהילה או לבתי החולים. הטיפול השוטף בדרי רחוב מתבצע לאורך כל ימות השנה והוא כולל מגוון התערבויות מקצועיות באמצעות הגורמים הרלוונטיים במחלקה לדרי הרחוב".

בעונת החורף מתגבר הצוות המקצועי את סיורי היום והלילה ומציע לדרי הרחוב להתפנות ללינת חירום.  לדרי הרחוב שמסרבים להתפנות, מחלקים שמיכות ושקי שינה, מעילים, בגדים חמים ושתיה חמה, ומפנים אותם לבתי תמחוי לקבלת ארוחה חמה".

תגובת עיריית ת"א: "מדי שנה בימי הקור, קיימת עלייה במספר הפניות המגיעות למרכז לטיפול בדרי הרחוב ודלת המרכז פתוחה בפני כל דר רחוב המגיע לבקש סיוע, הוא מתקבל במאור פנים, מוענקים לו שירותי עו"ס לבחינת צרכיו הפיזיים והרגשיים, וכן מענה נרחב הכולל סיוע חומרי ותהליכי שיקום".

"בימים גשומים וקרים מתגברת העירייה את הסיורים היזומים בהם מחולקים לדרי הרחוב שמיכות, שכמיות גשם, שתייה חמה וכריכים. במקביל צוותים של היחידה לדרי רחוב מנסים לשכנע את השוהים ברחוב להגיע לגגונים שמפעילה העירייה".

"ברחבי תל אביב-יפו קיימים 4 גגונים אשר יכולים להכיל עד 200 איש מדי לילה, בכולם יש מרחבים מוגנים-דבר הידוע לדרי הרחוב. בימי החורף הגגונים נשארים פתוחים מעבר לשעות הקבלה והדיירים אינם מתבקשים לצאת מהם בשעות הבוקר".

"בכל הנוגע להחמרה בתופעת דרי הרחוב, נדגיש שהיא קיימת אך לא מתבטאת בעלייה מספרית. ההחמרה באה ליד ביטוי בעיקר בשל שימוש בסמי רחוב קשים מבעבר. כתוצאה מכך, ישנו פחות שיתוף פעולה עם הגורמים הטיפוליים ותוקפנות יתר מצד המכורים המשתמשים".

"באשר לסוגיית הבריאות של דרי הרחוב, זהו נושא מורכב תמיד. דרי הרחוב חשופים לצהבת, זיהומים בפצעים, סכרת ועוד מחלות שנגרמות כתוצאה מהזנחה. בשלב זה לא ידוע לנו על התפרצות חריגה של מחלות וכל דר רחוב שאנו מבחינים שמצבו הבריאותי לקוי מופנה לקבלת טיפול".

מעיריית חיפה עדיין לא נמסרה תגובה

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!