
"לא ראיתי דבר כזה בחיים, 40 הרוגים בחודש – והמשרדים נאחזים בקרנות המזבח", אמר היום (ראשון) יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן (הליכוד) בדיון המשך בוועדה על מעמדה של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (הרלב"ד).
הדברים הקשים נאמרו ביחס להתעלמותם של משרדי התחבורה, הביטחון הלאומי והאוצר מההצעה להעביר את הרלב"ד ממשרד התחבורה למשרד ראש הממשלה. ביטן וסגן יו"ר הוועדה ח"כ שלום דנינו (הליכוד) העלו את ההצעה בדיוני החירום על הקטל בדרכים. אף שניתן למשרדים יותר מחודש להגיב, עד אתמול בערב לא התקבלה אף התייחסות, ככל הנראה מחשש להסתבך במה שנתפס כעימות בין ביטן ומשרד התחבורה, או מחשש לוותר על סמכויות שעלולות לעבור אל הרלב"ד. ההצעה הועלתה בעקבות הקיצוצים המתמשכים בתקציבה ובסמכויותיה של הרלב"ד בעשור האחרון, למרות הזינוק המדאיג במספרי הנפגעים וההרוגים בכבישים.
גם לדיון היום, כמו לכל הדיונים הקודמים בנושא הקטל בדרכים, לא הגיעו נציגיו הבכירים של המשרד – לא שרת התחבורה מירי רגב, לא סגן השר אורי מקלב ולא מנכ"ל המשרד משה בן-זקן.
ביטן זעם על הנציגים שנמנעו מתגובות חד-משמעיות. אבנר פלור, ראש מנהל תשתיות במשרד התחבורה, ביקש להבהיר כי פעילות הרלב"ד אינה נפסקת, והתחמק משאלת ביטן מה דעתו על העברת הרלב"ד למשרד רה"מ.
נציגת משרד האוצר, ספיר איפרגן, הביעה עמדה מפורטת יותר: "יש לשקול היטב את העברת הרשות ממשרד התחבורה. מדוע? כי יש קשר בין בטיחות לתשתית. היום בדיאלוג שלנו עם משרד התחבורה הוא דוחף לקדם פרויקטים בכבישים שיש בהם נפגעים בתאונות בדרכים. לדוגמה, עכשיו ירדו 200 מיליון שקלים מתקציבי הפיתוח, אבל לא נגרע שקל מתקציבי הרלב"ד. זה עלול להשתנות".
דבריה של איפרגן הצחיקו את הנוכחים. "לא נגרע שקל?", שאל ח"כ אברהם בצלאל (ש"ס), "איזה תקציב יש ברלב"ד? איפה 200 מיליון?" איפרגן הבהירה שכוונתה למיזמי הפיתוח שבמשרד התחבורה הפנו בעקבות בקשות הרלב"ד. ביטן הבהיר כי בעיניו כספים אלו צריכים להיות גם הם בפיקוח ישיר של הרלב"ד.
גם במשרד לביטחון לאומי לא הגיעו עם תשובות ברורות. נציג המשרד קובי אריאלי נשאל אם הוא מעוניין לאפשר לרלב"ד לפקח על פעילותו בתחום האכיפה העירונית, והשיב כי הם "יהיו מוכנים לעבוד בשיתוף פעולה עם הרלב"ד", אך לא ידע להשיב לשאלת ביטן לגבי מתן רשות לרשויות המקומיות לפקח, וביקש לצאת להתייעצות עם משרדו. ביטן אמר כי הוא לא שואל לגבי שיתוף פעולה, אלא על מתן סמכות לרלב"ד על חלוקת התקציב ופיקוח על האכיפה למשך חמש שנים. נציגי המשרד לא ידעו להשיב. "אתם לא נותנים תשובות", אמר ביטן, "רק האוצר נתנו בערך".
הח"כים יקדמו חוק ללא המשרדים
"קטסטרופה", אמר דנינו על מספרי ההרוגים בכבישים, שהגיעו למספר הגבוה ביותר מאז 2006. "אין דברים כאלה". ביטן הסכים איתו. "אני מבין שהשרים ואנשי המקצוע רוצים להחזיק את הכול אצלם, אבל זה לא מה שצריך. איך זה שכשעושים תקציב פוליטי, כשמעבירים אגף כזה מפה לשם, כולם בסדר, וכשרוצים להעביר רשות בשביל להציל חיים, פתאום קשה? אז אמרנו נעשה תוכנית חדשה, תקצוב חדש, חמש שנים, סמכויות מהמשרדים, ונראה איך מתקדמים. אבל אני רואה שאתם לא משתפים פעולה, אז אנחנו נגבש חוק. ואם נראה שוועדת שרים לחקיקה לא מאשרת את זה, אנחנו נילחם, אנחנו נעביר את זה בכנסת, אופוזיציה וקואליציה. זה אומר שינויים בתקציבים, שינויים בכוח אדם".
דנינו: "מדובר ב-17 מיליארד שקלים שהמשק מפסיד בכל שנה בגלל מוות מיותר. זה הרבה כסף להשתמש בו. כמה יעלה לדוגמה שיהיו מצלמות כמו שצריך בכל מקום, ומערכת מחשוב לקנסות?" איפרגן השיבה כי יהיה מדובר בכמה מאות מיליוני שקלים. "אז תתקצבו את זה", אמר דנינו, "זה חיי אדם". איפרגן אמרה: "זה מורכב, אבל בכל אופן, בלי אישור המשרד לביטחון לאומי, לא נוכל לתת לרלב"ד אף מצלמה".
ניצב בדימוס יורם לוי, יו"ר הרלב"ד: "אנחנו הראשונים שמוכנים לפרק את הרלב"ד. אם לא רוצים לתת לה כלים, לא תקציבים, אז מבחינתנו שיפרקו, אנחנו לא יכולים, לא רוצים להחזיק את זה במצב כזה. הרלב"ד הוא רשות לאומית, ובמקום זה היא מתעסקת בנתונים והסברה, בפירורים, בכלום. אם זו רשות לאומית, אז תנו לנו את הכלים. אם זה לא יעבוד, אז תזרקו אותנו קיבינמט, אז תפרקו גם, זה בסדר, אבל תנו לנו לנסות, תנו לנו חמש שנים עם סמכויות. עוד מעט יגידו לנו 'מספר ההרוגים ירד רק ל-430', ויקראו לזה הצלחה".