
הממשלה אישרה היום (ראשון) את מינויו של אביעד פרידמן לראש מנהלת תקומה, לאחר כחצי שנה ללא מנהל קבוע לגוף האחראי על שיקום העוטף.
פרידמן, מנהל ותיק במגזר הפרטי והציבורי שכיהן בין היתר כמנכ"ל משרד השיכון ויו"ר דירקטוריון החברה למתנסים, צפוי להיכנס לתפקיד כבר בימים הקרובים. בראש האתגרים העומדים לפתחו: להביא לסיום תהליך החקיקה של חוק תקומה, שעדיין נמצא בדיונים בוועדת הכלכלה, ושהמחלוקות לגביו שעלו בדיונים אלו טרם נפתרו.
"שיקום העוטף הוא אירוע מרכזי בתקומת מדינת ישראל. אני נכנס היום בחיל וברעדה לתפקיד חשוב זה" מסר פרידמן עם ההודעה על אישור תפקידו, "אפעל למען תושבי שדרות ותושבי העוטף ואקדיש לנושא חשוב זה את כל זמני וכוחי". בתקופה הקרובה פרידמן יידרש לגשר בין העמדות השונות שעלו בדיוני חוק תקומה, שמוקצה לו תקציב של 19 מיליארד ש"ח, ובין היתר לקבוע סופית את גבולות הגזרה של החבל שיזכה בהשקעות והנחות. כמו כן יהיה עליו להתמודד עם הקיצוץ המסתמן בתקציבי המנהלת בעקבות הקיצוץ הרוחבי במשרדי הממשלה, ועם מערכת היחסים המתוחה בין המנהלת למשרדי הממשלה ובעיקר האוצר, לאחר שראשי רשויות בעוטף ביקרו את הממשלה והאוצר על התנהלות ריכוזית ושמרנית.
"שיקום חבל תקומה ופיתוחו הוא מהיעדים הכי חשובים של ישראל בעת הזאת ואין לי ספק שאביעד פרידמן, עם הניסיון הרב והכישורים שלו, הוא האיש הנכון להוביל את התהליך הזה" מסר השר לשיקום הצפון והדרום, זאב אלקין, שפרידמן היה מנכ"ל משרדו כשכיהן כשר השיכון בממשלה הקודמת.
אישור מינויו של פרידמן הוא הצלחה אישית של אלקין, שהבטיח עם כניסתו לתפקיד בדצמבר למנות ראש מנהלת בדחיפות. העובדה שלא מונה כזה צרמה במיוחד בתקופה הרגישה של חצי השנה האחרונה, שבה הסתיים פינוי תושבי הדרום, התחיל פינוי ההריסות ונבנו שכונות מגורים זמניות. הסיבה לעיכוב הייתה חוסר רצון, ככל הנראה מסיבות פוליטיות, של ראש הממשלה נתניהו ושל מנכ"ל משרד ראש הממשלה היוצא יוסי שלי למנות מחליף למשה אדרי, שעמד בראש המנהלת מהקמתה בנובמבר 2023 עד אוגוסט 2024. בספטמבר דווח שאלוף במיל' יפתח רון טל צפוי להיכנס לתפקיד, אך מאוחר יותר הודיע שחזר בו, ומאז בראש המנהלת עומד ממלא מקום.
מבקר המדינה קבע בשבוע שעבר שבשל אי מינוי המנכ"ל 5 מיליארד שקלים למיזמי פיתוח בעוטף עזה עוכבו במשך כשבעה חודשים, למרות שמרבית התושבים כבר חזרו לבתיהם. בין היתר טען המבקר שבגלל התארכותם של תהליכי החקיקה והיעדר ראש מנהלת שייכנס לניהול המשבר המעבר של תושבי היישובים בעוטף למגורים זמניים התעכב וכלל תשתיות פגומות, וכן כי לא הוסדר מצב הסיוע של העיר אופקים.