דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שבת כ"ב באדר תשפ"ה 22.03.25
16.8°תל אביב
  • 12.7°ירושלים
  • 16.8°תל אביב
  • 16.2°חיפה
  • 17.4°אשדוד
  • 15.4°באר שבע
  • 21.5°אילת
  • 17.6°טבריה
  • 12.2°צפת
  • 16.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תשתיות וסביבה

החוק להקמת שדה תעופה בנבטים אושר בקריאה ראשונה, בנגב ובעמק יזרעאל מברכים

החוק שיזמו ח"כים מהקואליציה ומהאופוזיציה קובע שהתוכנית לשדה תעופה בנגב תקבל עדיפות על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל, ותושלם תוך חמש שנים | ראש עיריית דימונה: "פרויקט שישנה את פני הדרום, קורא לממשלה להמשיך בקידום המהלך"

מטוס של חיל האוויר בבסיס נבטים, 2021 (צילום ארכיון: דובר צה"ל)
מטוס של חיל האוויר בבסיס נבטים, 2021 (צילום ארכיון: דובר צה"ל)
אמיתי פרץ

מליאת הכנסת אישרה הערב (שלישי) בקריאה ראשונה את הצעת החוק לקידום הקמת שדה תעופה אזרחי בינלאומי בנבטים שבנגב. הצעת החוק ביוזמת חברי הכנסת מהקואליציה והאופוזיציה – אלמוג כהן (עוצמה יהודית), רם בן ברק (יש עתיד), שלום דנינו (הליכוד) ונעמה לזימי (העבודה), עברה ברוב של 28 קולות, ללא מתנגדים או נמנעים.

קידום החוק בתמיכת הממשלה צעד נוסף בשינוי הכיוון של הממשלה ביחס להקמת שדה התעופה האזרחי סמוך לבסיס חיל האוויר, שממוקם כחצי שעה נסיעה מזרחית לבאר שבע. זאת משום שהצעת החוק לא רק מקדמת את הקמתו של שדה התעופה בנבטים כפי שדרשו רשויות מקומיות רבות בנגב, אלא גם מכוונת לוודא כי קידומו יגיע לפני קידומה של התוכנית המתחרה, להקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל.

כך לדוגמה, בדברי ההסבר לחוק נכתב כי "כדי להבטיח כי שדה התעופה שיוקם בשנים הקרובות יהיה בנבטים וכי הממשלה תיתן עדיפות להקמתו על פני כל חלופה אחרת, מוצע לקבוע כי בתוך חמש שנים מיום פרסומו של החוק המוצע יסתיימו הליכי התכנון וההקמה של שדה התעופה בנבטים".

בדצמבר 2024 אישרה ועדת השרים לחקיקה את תמיכת הממשלה בחוק, מהלך שהפתיע את הגורמים המעורבים, לאחר שנראה שדווקא החלופה של הקמת שדה תעופה ברמת דוד מקודמת במהירות. בינואר הוא אושר בקריאה טרומית, והערב הוא אושר בקריאה ראשונה.

אחרי שנים בהן קודם שדה ברמת דוד, הממשלה שינתה כיוון

שתי התוכניות, שדה התעופה ברמת דוד ושדה התעופה בנבטים ניצבות זו מול זו מזה מספר שנים, לאחר שנבחרו מבין 11 אופציות שעמדו על הפרק. החלטת הממשלה המקורית הייתה ששתי ההחלטות יקודמו מבחינה תכנונית באופן שווה, בטרם תחליט המדינה באיזה כיוון ללכת.

אלא שבפועל, קודמה אלטרנטיבת רמת דוד בקצב גבוהה בהרבה, והפכה את שדה התעופה בנבטים לפחות ופחות רלוונטי. פער זה הגיעו לשיאו בנובמבר, רק חודש לפני הצעת החוק, כאשר אישרה הועדה הארצית לתכנון ובנייה את חלקים א' וב' של תוכנית רמת דוד, ואישרה לה להתקדם לחלקים ג' ו-ד', בעוד שתוכנית נבטים לחלקים אלו לא הושלמה.

במקביל, התנהל מאבק של ראשי המועצות האזוריות בנגב ובעמק יזרעאל, שלמיקום השדה השפעה דרמטית על עתידן. זאת משום ששדות תעופה בינלאומיים הם מפרויקטי התשתית המסיביים והמשפיעים ביותר, וצפויים להביא עימם מקומות עבודה, פיתוח תשתיתי, הכנסות מתיירות וארנונה ועוד.

ראשי הרשויות היו מאוחדים בתמיכתם בחלופת נבטים, במטרה לייצר מקומות עבודה ולפתח את התיירות באזור. לעומת זאת, הרשויות בעמק יזרעאל היו מפולגות, כשחמש ערים מרכזיות צידדו באופציית רמת דוד כדי לחזק כלכלית את האזור, ומרבית המועצות האזוריות התנגדו נחרצות, משום ששדה תעופה בעמק צפוי לפגוע משמעותית בחקלאות ובטבע באזור.

עם הזמן, עברו שניים מראשי הערים המדוברות, יקנעם ומגדל העמק, לצדד גם הם בהעברת שדה התעופה לנבטים, בנוסף לשפרעם, רמת ישי, קריית טבעון ועוד. זאת, בין היתר בשל הבנת היקף הנזקים הסביבתיים והגודש התחבורתי שהשדה עתיד לגרום, לצד הרחבת נמל התעופה בחיפה, שיש שמקוים שתיתן מענה לצפון עם הזמן. כך נוצרה קואליציה חריגה יחסית שכללה את מרבית הרשויות המקומיות בצפון ובנגב, שקוראות יחד להקמת השדה בדרום. הקואליציה הזו משתקפת גם במקומות המגורים של יוזמי החוק: אלמוג כהן ושלום דנינו הם תושבי אופקים, ורם בן ברק מתגורר בעמק יזרעאל.

אך למרות זאת, במשך מרבית הזמן היה המומנטום דווקא לצידה של אופציית רמת דוד. לפי גורמים בקואליציה, אחד המקדמים המשמעותיים של אופציה זו היה חיל האוויר, שהיה מעוניין בשיפוץ מקיף של בסיס חיל האוויר ברמת דוד.

גורמים נוספים שתמכו באופציה זו היו ככל הנראה שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', ושרת התחבורה מירי רגב. רגב התבטאה ב-2020 בעד הקמת שדה התעופה בנבטים, אלא שמאז חזרה בה והודיעה שהיא תומכת בהקמת שני שדות התעופה. לאחרונה, עם קידומו של החוק, שבה רגב והביאה תמיכה באופציית נבטים, כשהיא מבהירה שיתכן שמשם תמשיך ישראל להקמתו של שדה נוסף גם בעמק יזרעאל.

בגרסתה הנוכחית, הצעת החוק איננה שוללת באופן מוחלט את קידום שדה התעופה ברמת דוד. עם זאת, נראה כי המתנגדים לתוכנית שדה התעופה ברמת דוד מקווים שדחייה ממושכת שלה תוביל בפועל למסמוסה, על רקע התרחבות היישובים בעמק יזרעאל והתפתחות נמל התעופה בחיפה.

ראש עיריית דימונה: "פרויקט שישנה את פני הדרום, קורא לממשלה להמשיך בקידום המהלך"

ראש עיריית דימונה, בני ביטון, שהיה בין התומכים המרכזיים למהלך, בירך על התקדמות החקיקה: "במשך שנים נלחמנו לקידום שדה תעופה בנבטים והיום אנחנו רואים התקדמות אמיתית. מדובר בפרויקט שישנה את פני הדרום כולו, יביא עשרות אלפי מקומות עבודה ויהפוך את הנגב למוקד כלכלי משגשג. אני קורא לממשלה להמשיך ולפעול לקידום המהלך עד ליישומו המלא".

ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל, שלומית שיחור רייכמן: "תודה לכל השותפים והשותפות שלנו, מכל קצוות הקשת הפוליטית שהביעו הסכמה גורפת וחסרת תקדים, מתוך מחויבות לשיקום ופיתוח הנגב באמצעות קידום הפרויקט האסטרטגי וההכרחי הזה בנבטים. נמשיך לפעול בנחישות כדי שהצעת החוק תעבור גם בהמשך בקריאה שנייה ושלישית, לקידום הקמת שדה התעופה הבא של מדינת ישראל בנבטים – למען הנגב ומדינת ישראל כולה".

ח"כ דנינו אמר בסיום ההצבעה: "שדה התעופה בנבטים קום יקום. זו האלטרנטיבה היחידה והנגב משווע למנועי צמיחה משמעותיים, צורך שהתגבר פי כמה מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל". ח"כ בן ברק: "עברנו את השלב הראשון להקמת שדה תעופה בנבטים ולא בעמק", אמר ח"כ רם בן ברק, שותף גם הוא לקידום החוק "הדרך עוד ארוכה וצריך להיות ממוקדים עד להשגת המטרה".

גם במטה התושבים 'הנגב ממריא מנבטים' הדגישו כי המאבק לא תם: "אישור הצעת החוק בקריאה ראשונה הוא הישג אדיר, אך הדרך עוד ארוכה. נמשיך להפעיל לחץ ציבורי ופוליטי כדי להבטיח שהחוק יעבור בקריאה שנייה ושלישית ויהפוך למציאות. זה לא רק מאבק על נמל תעופה – זה מאבק על עתיד הנגב, על מקומות עבודה, על פיתוח כלכלי ועל חיזוק הפריפריה הישראלית".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!